Η Ευρώπη εκπαιδεύει έναν «στρατό» από γιατρούς φοβούμενη ένα δεύτερο κύμα

Οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, ωστόσο, στα νοσοκομεία προετοιμάζονται ήδη για το επόμενο κύμα λοιμώξεων.

Ορισμένοι ειδικοί εντατικής θεραπείας προσπαθούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν έναν «στρατό» εθελοντών επαγγελματιών γιατρών που θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν όπου χρειάζεται για να εργαστούν σε θαλάμους με σοβαρά ασθενείς.

Οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν εντατικά μαθήματα για τον τρόπο διαχείρισης ασθενών με COVID-19 και τώρα αναζητούν τρόπους επανεκπαίδευσης του προσωπικού για την αποφυγή έλλειψης εργαζομένων εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού.

«Χρειαζόμαστε στρατό υγειονομικής περίθαλψης», δηλώνει στο Reuters ο Μαουρίτσιο Τσεκόνι, εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (ESICM), ο οποίος συγκεντρώνει γιατρούς από όλο τον κόσμο που εργάζονται σε θαλάμους με βαριά άρρωστους ασθενείς.

Ο Τσεκόνι, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Humanitas στο Μιλάνο, λέει ότι το ιατρικό προσωπικό πρέπει να είναι πιο ευέλικτο.

«Εάν υπάρξει ένα άλλο μεγάλο κύμα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αναπτύξουμε γιατρούς και νοσοκόμες από γειτονικές περιοχές εντός της Ιταλίας. Αυτό δεν συνέβη πολύ στο πρώτο κύμα», δηλώνει.

Πολλές χώρες πιάστηκαν απροετοίμαστες από την πανδημία COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και επιμόρφωσαν βιαστικά τους γιατρούς για να εργαστούν με ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και να αντικαταστήσουν εκείνους που αρρώστησαν.

Ορισμένοι, «επιστράτευσαν» φοιτητές ιατρικής και συνταξιούχους γιατρούς για να βοηθήσουν τους θαλάμους εντατικής θεραπείας καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκούσε σε καμία περίπτωση και κάποιοι έχτισαν νέα νοσοκομεία.

Ωστόσο, τα προβλήματα και οι ελλείψεις παραμένουν. Η Ιταλία, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων και άλλων γιατρών στην εντατική.

Σε όλη την Ευρώπη, τα νοσοκομεία εκπαιδεύουν εκ νέου τους χειρουργούς, τους καρδιολόγους και τους νοσηλευτές από άλλα τμήματα και τους έχουν μεταφέρει σε μονάδες εντατικής θεραπείας όταν κρίθηκε αναγκαίο.

Πολλοί έχουν παρακολουθήσει εντατικά μαθήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης ασθενών με COVID-19, δηλώνει ο Γιόζεφ Κεσετσίογλου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής και επικεφαλής εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία.

«Τους δώσαμε δουλειές με λιγότερη ευθύνη, όπως το πλύσιμο των ασθενών, ο έλεγχος των πνευμόνων ή η διάγνωση βάσει του πορίσματος της ακτινογραφίας», είπε στο Reuters.

Οι ειδικοί στην εντατική θεραπεία συνέχισαν να κάνουν την πιο ευαίσθητη δουλειά, όπως η διαχείριση διασωληνωμένων ασθενών και η ρύθμιση του μηχανικού αερισμού», προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε διασυνοριακές μεταφορές ιατρικού προσωπικού στις πιο πληγείσες χώρες στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού.

Τον Απρίλιο, ομάδες «ιπτάμενων γιατρών» εστάλησαν από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία στην Ιταλία.

Ωστόσο, το πείραμα απέτυχε να συγκεντρώσει μεγάλη υποστήριξη και ο Τσεκόνι είπε ότι η μετακίνηση γιατρών από τη μια χώρα στην άλλη «πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά όχι η πρώτη επιλογή», καθώς τα γλωσσικά εμπόδια μπορεί να τους κάνουν λιγότερο αποτελεσματικούς.

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.