Έμφραγμα – καρδιακή ανακοπή: Τι νιώθουμε λίγο ΠΡΙΝ - Πώς το αντιμετωπίζουμε

Οι περισσότεροι θάνατοι από εμφράγματα προκαλούνται από κοιλιακή μαρμαρυγή της καρδιάς που εμφανίζεται πριν προλάβει ο ασθενής να φτάσει στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν εκεί, έχουν εξαιρετικές πιθανότητες επιβίωσης. Με τη σύγχρονη θεραπεία αυτές υπερβαίνουν το 90%.

Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εγκαίρως στον εαυτό σας, εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να πάθετε κάποιο έμφραγμα.

Αν και ο πόνος και η δυσφορία στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, κάποιοι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο στο στήθος, ενώ άλλοι βιώνουν μόνο έναν ήπιο πόνο, ή ελαφριά δυσφορία. Άλλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν μόνο ένα σύμπτωμα, ενώ ορισμένοι παρουσιάζουν έναν συνδυασμό από αυτά.

Δείτε πώς “χτυπάει” προηγουμένως ένα πιθανό έμφραγμα σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα:

Σαγόνι: Δυσφορία ή πόνος στο σαγόνι σας. Μπορεί να αισθάνεστε έναν πόνο ή σφίξιμο μέσα και γύρω από την κάτω γνάθο σε κάθε μία ή και στις δύο πλευρές. Αυτή η δυσφορία μπορεί να μεταδοθεί από το στήθος σας στο σαγόνι σας.

Λαιμός: Δυσφορία ή πόνος στον λαιμό σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια γενική δυσφορία στον λαιμό τους, ή αίσθημα πνιγμού ή καψίματος. Αυτή η δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί από το στήθος ή τους ώμους σας προς τον λαιμό σας.

Ώμοι:
Δυσφορία ή πόνος επάνω σε και γύρω από τον έναν ή και τους δύο ώμους σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια αίσθηση γενικού πόνου, ένα αίσθημα βάρους ή πίεσης που απλώνεται από το στήθος τους στον ώμο τους.

Πλάτη: Δυσφορία ή πόνος στην πλάτη σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια αίσθηση ενός γενικού πόνου στην περιοχή ανάμεσα από τις δύο ωμοπλάτες τους. Αυτή η δυσφορία μπορεί να μεταδοθεί από το στήθος σας στην πλάτη σας.

Χέρια:
Δυσφορία, πόνος, αίσθημα βάρους ή αδυναμία σε ένα, ή και στα δύο χέρια. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν αίσθημα δυσφορίας, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στο αριστερό τους χέρι. Αυτή η δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί από το στήθος σας στο χέρι σας.

Εκτός από αυτά τα σημεία στο σώμα, λίγο πριν από ένα έμφραγμα, μπορεί επίσης να αισθανθείτε και τα παρακάτω συμπτώματα:
  • Ναυτία
  • Ζαλάδα
  • “Κρύος” ιδρώτας
Δυσκολία στην αναπνοή Αντιμετώπιση:
  • Καλούμε ασθενοφόρο και λέμε ότι ο υποψιαζόμαστε καρδιακή προσβολή. Αν ο πάσχον ζητήσει το γιατρό του, καλούμε και το ασθενοφόρο και το γιατρό του.
  • Εάν δεν υπάρχει τηλέφωνο, μεταφέρετε επειγόντως τον ασθενή στο νοσοκομείο.
  • Βάζουμε τον πάσχοντα να καθίσει άνετα. Η ημικλινής στάση με το κεφάλι και τους ώμους υποστηριζόμενα και τα πόδια λυγισμένα είναι συνήθως η καλύτερη
  • Αν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, του δίνουμε τα γνωστά υπογλώσσια χαπάκια που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που ήδη πάσχουν από κάποιας μορφής καρδιοπάθεια.
  • Αν δεν υπάρχουν ένα χεράκι βοηθείας δίνει η κοινή ασπιρίνη η οποία έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Του δίνουμε ασπιρίνη και του λέμε να την μασήσει αργά, τοποθετώντας την κάτω από τη γλώσσα, ώστε να απορροφηθεί πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Προσοχή, όμως: η ασπιρίνη μπορεί να είναι σωτήρια μόνο για όσους δεν αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα, δεν είναι αλλεργικοί σε αυτήν ή δεν έχουν άλλες παθήσεις στις οποίες απαγορεύεται η χρήση της.
  • Διατηρείστε τους αεραγωγούς ανοικτούς. Εάν σταματήσει να αναπνέει, εφαρμόστε την τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν δεν έχει σφυγμό εφαρμόστε καρδιακές μαλάξεις
  • Τοποθετείστε τον ασθενή σε καθιστική ή ημικαθιστή θέση.
  • Κρατήστε τον ασθενή ζεστό, σκεπάζοντας τον με μια κουβέρτα ή παλτό.
  • Μην δίνετε φαγητό ή ποτό. Σε καμία περίπτωση ο ασθενής, δεν θα πρέπει να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάνηψης βήχοντας διότι μπορεί να επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για την υγεία αναφέρει το American Heart Association. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν εγκρίνει την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, με τον βήχα που έχει πάρει ευρεία δημοσιότητα στο Διαδίκτυο!

πηγή: heartattackfacts.org.au

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.