Χαρδαλιάς: Όλα τα μέτρα του λοκντάουν στην Αττική - Τελικά ΔΕΝ απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6.


Τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από τις έξι το πρωί της Πέμπτης 11/02/2021 ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τι θα ισχύσει για απαγόρευση κυκλοφορίας, ωράριο καταστημάτων, σχολεία, δικαστήρια, εκκλησίες και μετακινήσεις.
Ώρα μέτρων ενόψει του lockdown. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξειδίκευσε τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στην Αττική από τις 6 το πρωί της Πέμπτης ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γεν. Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γεν. Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Τι θα ισχύει από τις έξι το πρωί στην Αττική

Στα μέτρα περιλαμβάνονται στην Αττική και τα νησιά αλλά και η περιοχή της Τροιζηνίας.

Ας δούμε λοιπόν τι θα ισχύει από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για την Περιφέρεια Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουμε.

Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, θέλω να τονίσω ότι αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά ΔΕΝ απαγορεύονται. Πρώτον διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και δεύτερον διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής. Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς που τίθενται στην καθημερινότητα όλων μας, να υπάρχει η δυνατότητα της αναψυχής τηρώντας όμως πάντα αυστηρά τους κανόνες αποστάσεων και ατομικής προστασίας. Συστήνουμε λοιπόν οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κατά το δυνατόν κοντά στον τόπο κατοικίας, αλλά τονίζουμε ότι ΔΕΝ απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:
  • Μετακίνηση από και προς την εργασία
  • για σοβαρούς λόγους υγείας
  • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
  • για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
  • για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
  • καθώς και για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Προβλέπεται τηλε-εκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό λοκντάουν του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 πμ ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία

Όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:
  • Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή
  • Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων
  • Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% – Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.
  • Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Πώς θα λειτουργούν ΜΜΜ, ταξί και πλοία

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες 

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού. Οι υπηρεσίες θα λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Υποχρεωτική θα είναι η προστασία των υπαλλήλων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική όπως και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου. Υποχρεωτική θα είναι και η ισχύς 3 ωραρίων για την προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων.

Παρατείνεται η θητεία των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια.

Διευκολύνονται οι υπάλληλοι γονείς με παιδιά έως την Γ Γυμνασίου με παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας και μειωμένο ωράριο έως και 25%.

Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα 

Ανοικτά θα είναι:
  • Καταστήματα τροφίμων
  • Φαρμακεία
  • Pet Shops
  • Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου
  • την επισκευή συσκευών, παιχνιδιών
  • Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού
  • Καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού
  • Λιανικό εμπόριο πώλησης ανθέων (ειδικώς για 13-14/2/2021)
  • Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο e-shop
  • Καθαριστήρια
  • Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
  • ΚΤΕΟ
  • Συνεργεία οχημάτων
Το ωράριο θα είναι
 
Διάρκεια ισχύος των μέτρων, από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από
7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ έως
τις 5:30 μ.μ. εφόσον ειδικότερες διατάξεις το επιτρέπουν.

Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ.
Οι επιχειρήσεις εστίασης, συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ.
Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των
καταστημάτων.

Λαϊκές αγορές ανοιχτές: με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές.

Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με την συμπλήρωση εντύπου- βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κλπ.

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες για αυτά διατάξεις.

Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα οπτικών, βαρηκοΐας, περουκών και ανθοπωλεία 

Διάρκεια ισχύος των μέτρων, από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτής.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά την διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.
Ειδικώς για την 13η και 14η Φεβρουαρίου, τα ανθοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ.
Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λ.π.

Πώς θα λειτουργούν τα ΚΤΕΟ και τα συνεργεία αυτοκινήτων

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις, υποχρεούνται ημερησίως κατά την έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα, από τα οποία εξαιρούνται οι έκτακτες επισκέψεις στα συνεργεία αυτοκίνητων.

Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα (9) άτομα.
Ωράριο λειτουργίας καθημερινές έως τις 08:30 μ.μ. και Σάββατα έως τις 5:30 μ.μ.

24ωρη λειτουργία των περιπτέρων
Τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.

Η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Συνεχίζουν την λειτουργία οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και οι κατασκευαστικές εργασίες.

Λειτουργούν κανονικά οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.