Επιφυλακή για το τρίτο «κύμα»: Εκτάκτως στην Πάτρα ο Χρυσοχοΐδης, σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας


Σε ύψιστη επιφυλακή φαίνεται πως είναι ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με τον Βασίλη Κικίλια να ηγείται σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκέπτεται εκτάκτως την Πάτρα μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.
Όπως τονίζει ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι δύο πολιτικοί θα προεδρεύσουν προεδρεύσουν ευρείας σύσκεψης, στις 13.00, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και αστυνομικοί Φορείς, θα είναι η άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, λόγω της ανησυχητικά έντονης αύξησης των κρουσμάτων, που καταγράφεται στη Πάτρα, ανεξαρτήτως μεταλλάξεων.

Ωστόσο το θέμα των μεταλλάξεων, και ιδιαίτερα της εμφάνισης του νοτιοαφρικανικού στελέχους, φαίνεται πως προκαλεί «πονοκέφαλο» τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους ειδικούς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Ανησυχία Σύψα

Την ανησυχία του για την εμφάνιση των μεταλλάξεων στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.

«Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο» είπε ο ίδιος.

Ο ειδικός δήλωσε πως αυτό γνωρίζουν από δύο μεγάλες κλινικές μελέτες στο πεδίο που υπάρχουν –της Johnson και της που γίνονται στη Νότιο Αφρική και έδειξαν με μεγάλη σαφήνεια ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό.

«Συγκεκριμένα αυτά τα δύο εμβόλια είναι περίπου 90% στην Αγγλία και Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στην Νότιο Αφρική. Άρα μιλάμε για μεγάλη πτώση αλλά παρόλα αυτά κάπως προστατεύουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν μελέτες – όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές – που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις.

«Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο» υποστήριξε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις.

Αναφορικά εάν μπορεί κάποιος να νοσήσει από κορονοϊό και στη συνέχεια να κολλήσει μια από τις μεταλλάξεις αυτές, ο κ. Σύψας είπε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα.

Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό.

«Ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε έναν καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ο οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό» ανέφερε, εξηγώντας πως αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής στη χώρα μας τότε είναι προφανές ότι η προηγούμενη νόσηση δεν μας καλύπτει.

«Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο ελέγχου της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση της νοτιαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, η καταγραφή του πρώτου κρούσματος στη Βόρεια Ελλάδα ενεργοποιεί σχέδιο για τη «στεγανοποίηση», όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, για τον περιορισμό της μετάδοσής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ώρες θα ξεδιπλωθεί σχέδιο στην αιχμή του οποίου, κατά πληροφορίες βρίσκεται η αυστηροποίηση των κανόνων εισόδου στην Ελλάδα, πολιτών από τρίτες χώρες.

Μέριμνα είναι αντιμετωπίσει τις «εγγενείς» αδυναμίες στην περιχαράκωση των πιθανών φορέων του επικίνδυνου στελέχους.

Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις «χρησιμοποιούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως ενδιάμεσο σταθμό» για την χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.