Κοτανίδου για τις ΜΕΘ: Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή


Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου μαζί με μέλη της επιστημονικής εταιρείας σε έκτακτη ενημέρωση από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου άλλωστε ξεκίνησε και το θέμα με καταγγελίες για τη νοσηλεία του Μητροπολίτη από την Πλευρά του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Γίνεται διαλογή και όχι επιλογή», ωστόσο υπήρχαν ξεκάθαρες αιχμές.

«Αυστηρά τα κριτήρια»

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου επεσήμανε ότι «με αυστηρά κριτήρια γίνεται διαλογή και όχι επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ».

Ωστόσο, η Αναστασία Κοτανίδου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, εκτός των άλλων άφησε και αιχμές κατά πάντων, αφού είπε μεταξύ άλλων ότι πιθανώς οι αναφορές της περασμένης εβδομάδας ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και εντός ΜΕΘ έχουν την ίδια φροντίδα, αλλά και οι τοποθετήσεις ότι γίνεται επιλογή με κοινωνικά κριτήρια, έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση στους γιατρούς.

Πώς γίνεται η διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ

Η κ.Κοτανίδου εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά κριτήρια για τη εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ που στηρίζονται σε διεθνή δεδομένα αλλά και στις αυστηρές οδηγίες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Υπάρχουν 5 κατηγορίες ασθενών που μπαίνουν στις ΜΕΘ όπως είπε ενώ σε προτεραιότητα είναι όσοι παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά και οι αιμοδυναμικά ασταθής.

Στην τελευταία κατηγορία είναι όσοι ασθενείς είναι εγκεφαλικά νεκροί και ουσιαστικά οι ΜΕΘ δεν μπορούν να τους προσφέρουν τίποτε παρά έναν αξιοπρεπή θάνατο. Η ηλικία δεν είναι στα κριτήρια διαλογής, διευκρίνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η Αναστασία Κοτανίδου, η οποία να σημειωθεί είχε επιλεγεί από το υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία των νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία, αποσαφήνισε ότι οι ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ δεν έχουν την ίδια ιατρική φροντίδα με όσους είναι μέσα στις ΜΕΘ.

Παραδοχή για ελλείψεις προσωπικού

Παράλληλα η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, αφού όπως είπε, δεν χρειαζόμαστε άλλες ΜΕΘ αλλά επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει τις υπάρχουσες κλίνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής εταιρείας, με βάση τον μέσο όρο θα έπρεπε να αντιστοιχούν 30 νοσηλευτές ανά 5 κλίνες ΜΕΘ αλλά εμείς έχουμε στις 5 κλίνες ΜΕΘ, 10 νοσηλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.