Εντοπίστηκε ένζυμο στο αίμα νεογνών που συνδέεται με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου


Οι επιστήμονες μπορεί βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη των αιτιών του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, σε μια μελέτη που χαιρετίστηκε ως σημαντική πρόοδος.

Τι είναι το SIDS και τι νέο φέρνει η μελέτη

Η μελέτη είναι η πρώτη που εντοπίζει έναν βιοχημικό δείκτη στο αίμα που συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης του Sids, που μερικές φορές αποκαλείται θάνατος σε βρεφική κούνια, όταν ένα φαινομενικά υγιές βρέφος πεθαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Αν και η εξέταση δεν είναι αρκετά ακριβής ώστε να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο νεογνών, υποδηλώνει ότι τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα μιας χημικής ουσίας που συνδέεται με το σύστημα διέγερσης του εγκεφάλου θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην πρόκληση του αιφνίδιου θανάτου αυτών των βρεφών στον ύπνο τους.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρατήρηση», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Φλέμινγκ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η εργασία του οποίου έχει συνδεθεί με την πρόληψη δεκάδων χιλιάδων θανάτων βρεφών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την εκστρατεία Back to Sleep που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. «Αν αυτό μας λέει κάτι νέο για τον μηχανισμό, τότε αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε σύμφωνα με τον Guardian.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η δρ Carmel Harrington, επίτιμη ερευνήτρια στο νοσοκομείο Παίδων Westmead της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία έχασε τον δικό της γιο, τον Damien, από Sids πριν από 29 χρόνια. Η Harrington και οι συνεργάτες της συνέκριναν δείγματα αποξηραμένου αίματος που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του τεστ για νεογέννητα από 655 υγιή μωρά, από 26 μωρά που πέθαναν από Sids και από 41 μωρά που πέθαναν σε βρεφική ηλικία από άλλες αιτίες.


Διαπίστωσαν ότι τα μωρά με Sids είχαν χαμηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE), το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην οδό διέγερσης του εγκεφάλου. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει έλλειμμα διέγερσης, το οποίο μειώνει την ικανότητα του βρέφους να ξυπνά ή να ανταποκρίνεται στο εξωτερικό περιβάλλον, όπως η υπερθέρμανση ή μια κουβέρτα στο πρόσωπο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ευπάθεια στο Sids, δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε τι προκαλεί την έλλειψη διέγερσης», δήλωσε ο Harrington και συνέχισε: «Τώρα που ξέρουμε ότι εμπλέκεται η BChE μπορούμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε την έκβαση για αυτά τα μωρά και να κάνουμε το Sids παρελθόν. Ένα φαινομενικά υγιές μωρό που πέφτει για ύπνο και δεν ξυπνάει είναι ο εφιάλτης κάθε γονέα και μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας απολύτως τρόπος να γνωρίζουμε ποιο βρέφος θα υποκύψει».

Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο η εξέταση για BChE δεν θα ήταν χρήσιμη: Αν και τα μωρά με Sids είχαν χαμηλότερα επίπεδα BChE κατά μέσο όρο, υπήρχε επίσης μεγάλη επικάλυψη μεταξύ των ομάδων, με περίπου τα μισά από τα μωρά με Sids να εμπίπτουν στο ίδιο εύρος με τα μισά από τα μωρά που δεν πέθαναν.

Ο βιοδείκτης δεν ήταν επίσης τόσο ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης όσο ορισμένοι ήδη γνωστοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο συνδέεται με υπερτριπλάσια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του Sids. Τα μωρά με χαμηλή BChE είχαν 1,1-1,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Sids.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξηγηθεί πώς το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη οδηγεί σε βιολογικές αλλαγές που θέτουν τα μωρά σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του Sids, για παράδειγμα. «Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο Φλέμινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.