Καρκίνος του πνεύμονα: Μην αγνοήσετε ποτέ αυτό το σύμπτωμα


Αν έχετε συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο του πνεύμονα, μην τα αγνοήσετε νομίζοντας ότι θα περάσουν κάποια στιγμή μόνα τους.
Απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, διότι όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ο καρκίνος του πνεύμονα τόσο πιθανότερο είναι να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Την έκκληση αυτή απευθύνει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) σε νέα ενημερωτική εκστρατεία που άρχισε στη Γηραιά Αλβιώνα. Στόχος της είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τα ύποπτα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος, ώστε να αυξηθεί η έγκαιρη διάγνωση. Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς ο καρκίνος είναι πιθανότερος στις προχωρημένες ηλικίες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη μορφή κακοήθους νεοπλασίας στον κόσμο. Είναι επίσης η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνου. Σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO), στην Ελλάδα: 

Διαγιγνώσκονται ετησίως περισσότερα από 8.900 νέα περιστατικά
Χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 7.500 άνδρες και γυναίκες από τη νόσο

Τα ύποπτα συμπτώματα

«Όταν το θέμα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, περιθώριο για αναβολή της ιατρικής εξέτασης δεν υπάρχει», δήλωσε ο Dr. Peter Johnson, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και εθνικός κλινικός διευθυντής καρκίνου στον ΕΣΥ της Αγγλίας (NHS England).


«Έχει ζωτική σημασία να έχουν το νου τους οι πολίτες για τα συμπτώματα που είναι ύποπτα για τη νόσο. Αν έχετε συνεχιζόμενο βήχα, μην τον αγνοήσετε νομίζοντας ότι είναι κάτι αθώο. Σας παρακαλώ επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας εξετάσει. Πιθανώς δεν θα είναι καρκίνος του πνεύμονα, αλλά αν είναι μπορεί να σώσετε τη ζωή σας».

Πιο αναλυτικά, εξήγησε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ύποπτος όταν κάποιος έχει:

  • Βήχα που διαρκεί επί περισσότερο από 2 έως 3 εβδομάδες
  • Αιμόπτυση (πτύελα με αίμα)
  • Επίμονη δύσπνοια
Ύποπτος είναι επίσης ένας νέος βήχας που επιδεινώνεται μετά από μερικές εβδομάδες. Το ίδιο και η επίμονη βραχνάδα της φωνής.

Καθυστερημένη διάγνωση

Το NHS πραγματοποιεί τη νέα ενημερωτική εκστρατεία επειδή ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Μελέτες έχουν δείξει πως τουλάχιστον τα μισά περιστατικά γίνονται αντιληπτά όταν ο καρκίνος έχει πια εξαπλωθεί από την αρχική θέση όπου είχε αναπτυχθεί.

Δυστυχώς, όταν ο καρκίνος του πνεύμονα είναι προχωρημένος, η αντιμετώπισή του είναι πιο δύσκολη.

Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.