Πώς να κάνεις πιο υγιεινά τα pop corn σου


Το pop corn είναι πιθανότατα το αγαπημένο σου σνακ όταν πας στον κινηματογράφο για να δεις μια ταινία ή είσαι στο σπίτι και βλέπεις μια σειρά με τα φιλαράκια σου. Εκεί, λοιπόν, που κάθεσαι αμέριμνος και μασουλάς αυτό το θεσπέσιο και γευστικό σνακ, ξαφνικά τρως μια φλασιά και σκέφτεσαι αν είναι υγιεινά τα pop corn. Προφανώς και είναι, αρκεί να τα φτιάξεις με τον σωστό τρόπο.

Τα πλεονεκτήματα του pop corn

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το pop corn είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε αντίθεση με άλλα σνακ που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη. Το pop corn είναι ένα σνακ ολικής αλέσεως και η διαιτολόγος Maryann Walsh, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες, χρειαζόμαστε περίπου 48 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα. Η κατανάλωση pop corn κάθε μέρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την συνολική πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Ως ολόκληρο δημητριακό, το καλαμπόκι, είναι μια τέλεια πηγή φυτικών ινών. Σύμφωνα με την American Heart Association, το pop corn περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες ανά μερίδα από το ψωμί ολικής αλέσεως. Μια μερίδα 3 φλιτζανιών pop corn περιέχει 3 έως 4 γραμμάρια φυτικών ινών, λέει η διαιτολόγος Walsh. Συνιστάται στους άνδρες να λαμβάνουν 30 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 21 έως 25 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζουν τις λειτουργίες του εντέρου και βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Τα pop corn αποτελούν ένα αρκετά ανάλαφρο σνακ, όταν δεν έχουν παραχθεί με την προσθήκη λαδιού ή βουτύρου, γι’ αυτό και μπορείς να φας άφοβα αρκετά απ’ αυτά χωρίς να πάρεις πολλές θερμίδες. Την ίδια στιγμή, η ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών που περιέχουν τα καθιστούν ιδανικά ώστε να νιώσεις γρήγορα κορεσμό και να μην θελήσεις να φας πολύ μετά. Ένα φλιτζάνι με σκέτο pop corn χωρίς βούτυρο, αλάτι ή άλλα toppings περιέχει περίπου 30 θερμίδες. Έτσι, τρία ολόκληρα φλιτζάνια είναι λίγο κάτω από 100 θερμίδες.

Το pop corn περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στα φυτά. Οι πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων ασθενειών. Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυφαινόλες είναι πιο συγκεντρωμένες στο pop corn σε σύγκριση με το γλυκό καλαμπόκι ή άλλα λαχανικά.

Πώς μπορείς να τα απολαύσεις χωρίς να πάρεις πολλές θερμίδες;


Τα pop corn που είναι φτιαγμένα σε συσκευή παρασκευής με αέρα και δεν έχουν παραχθεί με λάδι, είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να απολαύσουμε το σνακ, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Αν θέλουμε να προσθέσουμε υγιεινά λίπη στην διατροφή μας, μπορούμε να προσθέσουμε καρύδι, αβοκάντο ή αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι επίσης καλύτερο να παραλείψουμε το βούτυρο, το οποίο προσθέτει κορεσμένα λιπαρά ή αν πρέπει να έχουμε βούτυρο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περίπου 2 έως 3 κουταλιές της σούπας. Επίσης, αν θέλουμε να προσθέσουμε έξτρα γεύση στο σνακ μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καυτερή σάλτσα, ξύδι μπαλσάμικο, βότανα και μπαχαρικά, φυστικοβούτυρο ή λίγο τριμμένο τυρί.

Αν αναρωτιέσαι αν είναι υγιεινά τα pop corn σε φούρνο μικροκυμάτων, προφανώς και δεν είναι τόσο όσο εκείνα που έχουν παρασκευαστεί σε συσκευή με αέρα. Το pop corn μικροκυμάτων περιέχει συχνά υψηλές ποσότητες αλατιού και αρωματικών ουσιών και μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν θερμίδες και να το κάνουν λιγότερο υγιεινή επιλογή. Το pop corn κινηματογράφου μπορεί να περιέχει 400 έως 1.200 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθος και τα toppings που θα επιλέξεις. Ορισμένες αλυσίδες κινηματογράφων χρησιμοποιούν λάδι καρύδας ή άλλα κορεσμένα λίπη, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων.

Τέλος, προφανώς και είναι υγιεινά τα pop corn, αρκεί να μην προσθέτεις βούτυρο και λάδι. Μπορείς κάλλιστα να απολαμβάνεις το αγαπημένο σνακ άφοβα, αρκεί να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο παρασκευής.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.