Παγώνη: Ο «ιός της καμήλας» μας έρχεται μετά το Μουντιάλ. Ένας στους τρεις πεθαίνει


Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου που επιστρέφουν από το Κατάρ καλούνται να προσέχουν τα σημάδια της γρίπης των καμηλών, μια δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και εμετό.
Ειδικοί στον τομέα της υγείας σημαίνουν συναγερμό για τους ποδοσφαιρόφιλους που επιστρέφουν από το Μουντιάλ στο Κατάρ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουν στις πατρίδες τους τη «γρίπη της καμήλας», μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Η ασθένεια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε έχουν σημειωθεί 2.600 κρούσματα παγκοσμίως, κυρίως στην αραβική χερσόνησο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει τους κλινικούς γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να “είναι σε εγρήγορση” στην προοπτική επιστροφής οπαδών του Παγκοσμίου Κυπέλλου που εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας, γράφουν οι Times.

Ένα ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει: “Ο κίνδυνος μολύνσεων για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερος σε όσους εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου στην περιοχή, όπως στις καμήλες.

Οι καμήλες πιστεύεται ότι είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που βρίσκεται πίσω από την πανδημία Covid

«Η ασθένεια μπορεί να αποκτηθεί από στενή επαφή με καμήλες ή από την κατανάλωση προϊόντων καμήλας π.χ. μη παστεριωμένο γάλα καμήλας».

Τι είναι το MERS-COV

Είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανέφερε επίσης ότι ο ιός έχει εντοπιστεί και έχει συνδεθεί με ανθρώπινες μολύνσεις σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.

Ο ΠΟΥ είπε περαιτέρω ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. «Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει.

Τα 5 συμπτώματα του «ιού της καμήλας»

Τα κοινά συμπτώματα της νόσου είναι: Αναπνευστικά προβλήματα
  • Βήχας
  • Εμετός
  • Πυρετός
  • Διάρροια

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό της καμήλας. Οι γιατροί συνταγογραφούν συμπτωματική αγωγή.

Παγώνη: Ποιος είναι ο «ιός της καμήλας» που έρχεται μετά το Μουντιάλ. Ανησυχία για τη γρίπη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε: «Είναι γνωστό ότι από Νοέμβριο και μετά όλα τα χρόνια είχαμε ιώσεις, εκτός από τα δύο χρόνια που φορούσαμε τη μάσκα και ήμασταν πολύ προσεκτικοί και, βεβαίως, δεν είχαμε το ποσοστό όπως τώρα».

ADVERTISING


Παράλληλα, προειδοποίησε ακόμη μία φορά ότι «το πικ της γρίπης θα είναι από τέλος Δεκεμβρίου, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου», γι' αυτό υπενθυμίζει ότι «να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί για την Η1Ν1 ούτως ώστε, και να νοσήσει, να μπορεί να αντιμετωπίσει τη γρίπη με πολύ καλύτερες συνθήκες».

«Η γρίπη μάς ανησυχεί περισσότερο από τον κορονοϊό»

«Αυτή τη στιγμή η γρίπη μάς ανησυχεί περισσότερο από τον κορονοϊό, γιατί τα παιδιά είναι όλα άρρωστα με γρίπη», αναφέροντας πως μέσα σε ένα διήμερο εφημερίας, στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», εμφανίστηκαν 1.300 περιστατικά με γρίπη και, επιπλέον, οι παιδίατροι στα ιατρεία τους έχουν κάθε μέρα να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά.

«Αυτά τα παιδάκια πάνε στο σπίτι και μεταδίδουν στους μεγαλύτερους ανθρώπους, στους παππούδες, στις γιαγιάδες, στις μητέρες. Είναι ένα ντόμινο. Αυτό το περιμένουμε, αλλά παρακαλούμε τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο επειδή είδαμε ότι δεν έχουν κάνει σε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμούς για τη γρίπη. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 2,5 εκατ. εμβολιασμοί, αλλά δεν φτάνουν, πρέπει να πάνε περισσότεροι» πρόσθεσε.

Όπως είπε, «είχαμε ξεχάσει τις ιώσεις, αφού το ξέρετε, βγάλαμε τις μάσκες και χαλαρώσαμε συγχρόνως. Οι ιώσεις είναι εδώ, ο κορονοϊός είναι εδώ με τις υποπαραλλαγές του».

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Όταν ένας γονέας διαπιστώσει έστω και ήπια συμπτώματα, η κ. Παγώνη τόνισε κατηγορηματικά: «Δεν στέλνουμε με τίποτα τα παιδιά σχολείο, έστω και με τα πολύ απλά συμπτώματα.

Όσον αφορά το ζήτημα του στρεπτόκοκκου Α', η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ καθησύχασε τις μητέρες: «Να μην ανησυχούν για τον στρεπτόκοκκο Α’. Είναι ένα βακτήριο πολύ παλιό που το αντιμετωπίζουμε, αρκεί να γίνει γρήγορα η διάγνωση και να πάρουν τα παιδιά την αντιβίωση. Το ότι είχαμε πάνω από 17 θανάτους στο εξωτερικό είναι θέμα έγκαιρης διάγνωσης. Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι βακτήρια που τα γνωρίζουμε».

Τα συμπτώματα στα παιδιά που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς στον στρεπτόκοκκο είναι ο υψηλός πυρετός και ο πολύ έντονος πονόλαιμος, και κατόπιν θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο.

«Μετά τις 25 θα έχουμε και έξαρση γρίπης και στρεπτόκοκκου, είναι λογικό. Μέχρι μέσα Μαρτίου οι ιώσεις αυτές θα κάνουν εξάρσεις και υφέσεις», πρόσθεσε.

«Τα παιδιά στα σχολεία δεν χρειάζεται προς το παρόν να φορέσουν μάσκα»


Σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε όταν κυκλοφορούμε σε πολυσύχναστα μέρη, η κ. Παγώνη τόνισε: «Θα φορέσετε τη μασκούλα στα πολυκαταστήματα, θα πλένετε τα χέρια σας με τα αντισηπτικά που τα έχετε ξεχάσει όλοι, και όταν πάμε για ρεβεγιόν να κάνουμε ένα τεστ για τον κορωνοϊό, γιατί αν είμαστε θετικοί μένουμε σπίτι μας και δεν πάμε να κολλήσουμε και τους υπόλοιπους».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τουλάχιστον προς το παρόν τα παιδιά δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα στα σχολεία.

Η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε και στον «ιό της καμήλας», λέγοντας πως είναι γνωστός από το 2012. Μεταδίδεται είτε από επαφή με καμήλα είτε διά μέσου της αναπνευστικής οδού.

«Έχουμε και τον ιό της καμήλας, είχαμε και τα ποδόσφαιρα. Αυτό είναι αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής και το ξέρουμε από το 2012. Έχουμε παγκοσμίως από τότε 2.600 κρούσματα. Κολλάει είτε με την επαφή με την καμήλα είτε διά μέσου της αναπνευστικής οδού αν κάποιος έχει νοσήσει. Όσοι πήγαν στο Κατάρ ανεβήκανε και σε μια καμήλα, λογικό είναι. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ποσοστό», ανέφερε.


Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό το σύνδρομο είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικό αλλά περισσότερο θανατηφόρο, καθώς ένας στους τρεις ασθενείς που νοσούν καταλήγει.

Με πληροφορίες από Dailymail , ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.