Πρόεδρος των παιδιάτρων: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον στρεπτόκοκκο». Τι λέει για τα συμπτώματα. Πότε πρέπει να θορυβηθούν οι γονείς


Καθησυχαστικός για τους γονείς, αναφορικά με το βακτήριο του στρεπτόκοκκου το οποίο φαίνεται ότι «χτυπάει» κυρίως τα παιδιά, εμφανίζεται, μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθεροεπαγγελματιών, Κώστας Νταλούκας.
Όπως αναφέρει, οι μικροβιακές αμυγδαλίτιδες και φαρυγγοαμυγδαλίτιδες που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος, αντιμετωπίζονται με μία απλή αντιβίωση και είναι εξαιρετικά σπάνιο το βακτήριο να διεισδύσει στο αίμα του παιδιού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του.

Ο κ. Νταλούκας σημειώνει ακόμα ότι, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται περισσότερα κρούσματα αμυγδαλίτιδας και φαρυγγοαμυγδαλίτιδας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ιδίως στη χώρα μας, η κατάσταση ως επιδημία.

«Είναι λογικό το ότι ανησύχησαν οι γονείς, διότι δόθηκε πολύ μεγάλη προβολή στο θέμα του στρεπτόκοκκου. Όμως, επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, ιδίως στη χώρα μας, όπου δεν έχουμε, ευτυχώς, καταγράψει κάποιο θάνατο. Έχουμε περιστατικά αμυγδαλίτιδας και φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, όμως, οι Έλληνες γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν. Οι παιδίατροι παρακολουθούμε το φαινόμενο, ώστε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε, ό,τι συμβεί. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας διαθέτει παιδιάτρους, που είναι ενημερωμένοι και τους πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους», τονίζει μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Νταλούκας.

Κατά τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό, μόλις αντιληφθούν οι γονείς ότι τα παιδιά τους ανεβάζουν πυρετό, να τα πάνε αμέσως στον παιδίατρο. «Δεν πρέπει να περιμένουν μία, δύο ή τρεις μέρες, διότι η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, αφού θα έχει προχωρήσει η νόσος«, σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθεροεπαγγελματιών.

Τα συμπτώματα και ο κίνδυνος

Κατά τον κ. Νταλούκα, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν η αμυγδαλίτιδα και η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι κυρίως πυρετός και πόνος στο λαιμό, αφού συγκεντρώνεται σε αυτόν πύον.

«Οι μικροβιακές αμυγδαλίτιδες οφείλονται στον στρεπτόκοκκο, εκτός από τις ιογενείς. Όλες τους δεν είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες και με τη χορήγηση μίας αντιβίωσης περνάνε. Πρόβλημα υπάρχει, αν ο στρεπτόκοκκος εισχωρήσει στο αίμα του ασθενούς. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή του παιδιού. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μου κάνει εντύπωση που στη Μεγάλη Βρετανία χάθηκαν τόσα πολλά παιδιά. Ωστόσο, στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Αναφέρει ακόμα ότι πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχει στα φαρμακεία έλλειψη φαρμάκων, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αμυγδαλίτιδες, κάτι που οφείλεται στη μεγαλύτερη κατανάλωση, λόγω της αύξησης που παρουσίασαν οι λοιμώξεις.

Αύξηση κρουσμάτων

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθεροεπαγγελματιών σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων αμυγδαλίτιδας και φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, όμως σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδημία.

«Συνήθως κρούσματα αμυγδαλίτιδας έχουμε την άνοιξη και μου κάνει εντύπωση ότι καταγράφηκαν αρκετά μέσα στο χειμώνα. Υπάρχει μία μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει επιδημία. Οι αμυγδαλίτιδες κολλάνε με το σάλιο και τα σταγονίδια και στα σχολεία μπορεί να δημιουργούνται συνθήκες διασποράς, ωστόσο, δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ιδιαίτερο μέχρι στιγμής», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.