Εγκεφαλικό επεισόδιο: Be F.A.S.T.!


Σύμφωνα με στοιχεία μελετών, κάθε 40 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος στον κόσμο, παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό.


Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο συχνό και προκαλείται από στένωση ή μπλοκάρισμα των αρτηριών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τη σοβαρά μειωμένη ροή του αίματος.
Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι λιγότερο συχνό και προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, και είναι η νούμερο 5 αιτία θανάτου και η κύρια αιτία αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο μπλοκάρεται είτε από θρόμβο ή από ρήξη. Όταν συμβαίνει αυτό, το μέρος του εγκεφάλου δεν μπορεί να πάρει το αίμα (και οξυγόνο) που χρειάζεται, γι’ αυτό και τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.

Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο που ελέγχει διάφορες λειτουργίες του σώματος. Σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η ροή του αίματος δεν μπορεί να φτάσει στην περιοχή που ελέγχει μια συγκεκριμένη λειτουργία του σώματος, κι έτσι, εκείνο το μέρος του σώματος δεν θα λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσδιοριστούν τα προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης στον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά.
Για να θυμάστε πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου, και να βοηθήσετε τον πάσχοντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ακρώνυμο F.A.S.T.:

F – Facial Drooping
Γέρνει το πρόσωπο ,Αναζητήστε μία πλευρά του προσώπου ή του στόματος που γέρνει. Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.

A – Arm Weakness
Αδυναμία Χεριών – Είναι ένα χέρι μουδιασμένο ή αδύναμο; Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δυο χέρια. Ένα από τα δύο χέρια πέφτει προς τα κάτω;

S – Speech Difficulty
Δυσκολία ομιλίας – Είναι η ομιλία μπερδεμένη; Είναι δύσκολο ο ασθενής να μιλήσει ή να γίνει κατανοητός; Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση.

T – Time to call
Ώρα να καλέσετε το Ε.Κ.Α.Β. Εάν το άτομο παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μη καθυστερήστε, καλέστε το 166 για το ασθενοφόρο. Ακόμη και αν τα συμπτώματα περάσουν, καλέστε το ασθενοφόρο.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το ποιο μέρος του εγκεφάλου επηρεαστεί. Οι λειτουργίες των διαφόρων τμημάτων του σώματος ελέγχονται από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.

Αν αντιληφθείτε πως βιώνετε κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις, καλό θα ήταν να ενημερώσετε τους δικούς σας και να μεταφερθείτε στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο.

Σύγχυση και δυσκολία στην ομιλία

Μπερδεύετε τις λέξεις και δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια φράση χωρίς να κάνετε λάθος; Πανικοβάλλεστε και αδυνατείτε να μιλήσετε, βγάζοντας περίεργους ήχους; Πιθανώς το εγκεφαλικό σας χτυπά την πόρτα. Για να βεβαιωθείτε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει, φέρτε στο μυαλό σας και προσπαθήστε να πείτε δυνατά μια γνωστή φράση ή μια παροιμία. Αν δεν τα καταφέρετε, σημαίνει πως το εγκεφαλικό είναι προ των πυλών.

Έντονη ζαλάδα και απώλεια ισορροπίας

Συνήθως η ζαλάδα που προμηνύει εγκεφαλικό συνοδεύεται από δυσκολία στο περπάτημα και αίσθημα τρομερής κατάπτωσης.

Ξαφνικός πόνος στα άκρα, το κεφάλι ή το στήθος

Ο οξύς πονοκέφαλος είναι συνήθως σύμπτωμα εγκεφαλικού περισσότερο για τις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Ο πόνος στο στήθος είναι πιο σύνηθες, όπως και ο έντονος πόνος σε κάποιο χέρι ή πόδι που συνοδεύεται με μούδιασμα της μίας πλευράς του προσώπου.

Αδυναμία και παράλυση στα άκρα

Εκτός από πόνο, είναι πιθανό να αισθανθούμε ένα από τα χέρια ή τα πόδια μας να εξαντλούνται, να μουδιάζουν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να παραλύουν. Μπορείτε να καταλάβετε αν πράγματι παθαίνετε εγκεφαλικό με το εξής απλό τεστ: Σηκώστε τα χέρια σας στην ευθεία του στήθους για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα σας χέρι παρασύρεται προς τα κάτω, αποτελεί σημάδι αδυναμίας των μυών και το τεστ βγαίνει θετικό.

Δυσκολία στην όραση

Θολή, ή διπλή όραση, όπως και η απώλεια όρασης από το ένα μάτι ξαφνικά, αποτελούν ξεκάθαρο προμήνυμα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, από τη στιγμή που θα αισθανθούμε πως κάποιο από τα συμπτώματα αυτά μας χτυπά την πόρτα, έχουμε χρόνο να ενημερώσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο και να μεταφερθούμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Συνεπώς, επιβάλλεται να είμαστε όλοι ενημερωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.