Κυτταρίτιδα: Μια "ασθένεια" του δυτικού πολιτισμού

Γράφει ο dr. Σπύρος Βλάχος
Πλαστικός χειρουργός

- Τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν υποδεικνύουν πως υφίστανται δομικές διαφορές στην αρχιτεκτονική του λίπους μεταξύ ανδρών και γυναικών και αυτό αποτελεί τη βάση για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.


- Τα ρούχα όντως επηρεάζουν την κυτταρίτιδα! Τα πολύ στενά ρούχα εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και κυρίως της λέμφου στις περιοχές που εμφανίζεται πιο συχνά η κυτταρίτιδα συμβάλλοντας στην δημιουργία της.
- Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η κυτταρίτιδα προκαλείται από το περιττό λίπος κάτω από την επιδερμίδα. Αυτό όμως είναι ένα μέρος της αλήθειας.
- Η μεσοθεραπεία είναι μια μη επεμβατική ιατρική θεραπεία που αποτελεί μάλλον την πιο αποτελεσματική μέθοδο που έχουμε στη διάθεσή μας και με συγκριτικά χαμηλό κόστος.


Η κυτταρίτιδα είναι η όψη “φλοιού πορτοκαλιού” του δέρματος που εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος.

Πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως όρος τη δεκαετία του 1920. Εμφανίζεται στο 85-90% των γυναικών μετεφηβικής ηλικίας. Αποτελεί ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα αν και δεν είναι μια παθολογική κατάσταση. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες άλλα σε μικρότερο ποσοστό και έκταση.

Η κυτταρίτιδα δεν είναι “προνόμιο” των παχύσαρκων. Ακόμα και πολύ λεπτοί άνθρωποι εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Είναι πιο συχνή σε περιοχές με λιποαποθήκες (όπως γλουτοί και μηροί) και έχει τέσσερα στάδια:
Στάδιο 0: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν το πιέσει, βλέπει μόνον πτυχές, αλλά όχι κυτταρίτιδα.
Στάδιο 1: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν, όμως, πιέζεται, εμφανίζονται «λακκουβίτσες».
Στάδιο 2: Όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο, αλλά όταν στέκεται μοιάζει με την φλούδα του πορτοκαλιού.
Στάδιο 3: Η κυτταρίτιδα είναι εμφανής σε κάθε θέση, με πίεση ή χωρίς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η κυτταρίτιδα προκαλείται από το περιττό λίπος κάτω από την επιδερμίδα. Αυτό όμως είναι ένα μέρος της αλήθειας.

Παρά το μεγάλο ποσοστό της κυτταρίτιδας στο γυναικείο πληθυσμό, ελάχιστες επιστημονικές μελέτες υπάρχουν πάνω στη φυσιολογία και την αιτιολογία της κυτταρίτιδας. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν δημοσιευθεί μόλις λίγες δεκάδες μελέτες για την κυτταρίτιδα. Δεν υπάρχει οριστική εξήγηση για την εμφάνισή της και τέσσερις κυρίαρχες υποθέσεις προσπαθούν να δώσουν εξήγηση στην κυτταρίτιδα:
- διαφοροποίηση στην ανατομία του λίπους και του δέρματος σε σχέση με το φύλο
- αλλοιωμένα διαφράγματα συνδετικού ιστού στο λίπος
- αγγειακές αλλοιώσεις
- φλεγμονώδεις παράγοντες

Τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν υποδεικνύουν πως υφίστανται δομικές διαφορές στην αρχιτεκτονική του λίπους μεταξύ ανδρών και γυναικών και αυτό αποτελεί τη βάση για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Η διαφορά στην διάταξη των ινών του κολλαγόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών κάνει τη διαφορά. Στους άνδρες οι ίνες μοιάζουν περισσότερο με ένα δίκτυο και έχουν πιο διάσπαρτη δομή. Στις γυναίκες απεναντίας, οι ίνες έρχονται κάθετα από τους μυς προς το δέρμα και στα μεσοδιαστήματα τους προβάλουν τα λιποκύτταρα.

Έτσι λοιπόν, οι ίνες του κολλαγόνου στις γυναίκες συνδέουν το μυ με την κάτω επιφάνεια του δέρματος και το λίπος βρίσκεται ανάμεσα. Όσο το λίπος συσσωρεύεται, όσο αναπτύσσεται οίδημα στην περιοχή και όσο οι ίνες του κολλαγόνου γίνονται πιο σκληρές, το λίπος πιέζει προς τα πάνω και οι ίνες τραβούν προς τα κάτω. Έτσι δημιουργείται μια ανομοιογενής επιφάνεια σαν το φλοιό του πορτοκαλιού.

Δεν ευθύνεται όμως μόνο η διαφορετική αρχιτεκτονική του λίπους στις γυναίκες. Επιπρόσθετα συμβάλλουν παράγοντες που προκαλούν διαταραχές στην μικροκυκλοφορία, οίδημα στα λιποκύτταρα και μειωμένη κυκλοφορία της λέμφου.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιανδήποτε περιοχή τους σώματος. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα λίπους είναι αρκετή για την εμφάνισή της.

Η κυτταρίτιδα όμως εμφανίζεται συχνότερα στο πάνω μέρος των μηρών, στους γλουτούς, στην κάτω κοιλιακή χώρα καθώς και ενίοτε στα μπράτσα.

Εκτός από τη διαφορά στην ανατομία του λίπους:
• Οι ορμόνες και κυρίως τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας και είναι σημαντική αιτία που η κυτταρίτιδα εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες πάρα στους άντρες.
• Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο. Εάν η μητέρα ή η γιαγιά σας είχαν κυτταρίτιδα, πιθανότατα θα εμφανίσετε και εσείς.
• Άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, υδατάνθρακες, αλάτι και φτωχή σε ίνες έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν κυτταρίτιδα. Η αύξηση του βάρους μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα εμφανέστερη.
• Ο μοντέρνος, καθιστικός, χωρίς ασκήσεις και γεμάτος στρες τρόπος ζωής συμβάλει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Το κάπνισμα επίσης επιβαρύνει την κυτταρίτιδα.
• Τα ρούχα όντως επηρεάζουν την κυτταρίτιδα! Τα πολύ στενά ρούχα εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και κυρίως της λέμφου στις περιοχές που εμφανίζεται πιο συχνά η κυτταρίτιδα συμβάλλοντας στην δημιουργία της.
• Το χρώμα του δέρματος δεν ευθύνεται για την δημιουργία της κυτταρίτιδας, άλλα η κυτταρίτιδα είναι λιγότερο εμφανής στα σκουρότερα δέρματα, γι'αυτό και το καλοκαίρι που μαυρίζουμε η κυτταρίτιδα δείχνει λιγότερο.

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας γίνεται μόνο για λόγους αισθητικούς, αφού δεν αποτελεί κάποια πάθηση. Ελάχιστες κλινικές μελέτες υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και καμία δεν έχει αποδείξει την πλήρη “ίαση”.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπος. Μερικοί είναι εντελώς φυσικοί και μπορεί να γίνουν στο σπίτι, ενώ άλλοι εφαρμόζονται από εξειδικευμένους ιατρούς.

Η κυτταρίτιδα είναι μάλλον “ασθένεια” του δυτικού πολιτισμού. 
Οι γυναίκες στον αναπτυσσόμενο και στον τρίτο κόσμο δεν έχουν κυτταρίτιδα στο βαθμό που έχουν οι Ευρωπαίες ή οι Αμερικάνες. Οι διατροφικές μας συνήθειες και η ελάχιστη ως καθόλου φυσική δραστηριότητα της σύγχρονής γυναίκας στο δυτικό κόσμο παίζουν τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.

Απολύτως απαραίτητος στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι ένας συνδυασμός άσκησης και διατροφής:

  • Σηκωθείτε από την καρέκλα. Οι μόνοι άνθρωποι που δεν έχουν κυτταρίτιδα είναι οι μπαλαρίνες και οι επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι γυμνάζονται καθημερινά επί πολλές ώρες. Οι υπόλοιποι όμως, περνούν τις ζωές τους καθισμένοι σε μία καρέκλα. Η λύση είναι να περπατάτε για λίγα λεπτά κάθε ώρα της ημέρας.
  • Πιείτε άφθονο νερό. Καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει περίπου δύο λίτρα νερού μέσω της εφίδρωσης και της ούρησης. Η αντικατάστασή του είναι επιβεβλημένη, ώστε να λειτουργούν ομαλά το κυκλοφορικό και λεμφικό σύστημα και να αποβάλλονται οι τοξίνες που αυξάνουν την κυτταρίτιδα.
  • Περιορίστε τα λίπη. Ακόμα και στους αδύνατους ανθρώπους, διατροφή πλούσια σε λίπη μπορεί να αυξήσει το γενικό ποσοστό λίπους του σώματος και τις πιθανότητες αναπτύξεως κυτταρίτιδας. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών (κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, μπισκότα, γλυκίσματα, σοκολάτες, τηγανητά).
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης και οινοπνευματωδών ποτών, και καταναλώστε συστηματικά φρέσκα φρούτα και φυτικές ίνες.
  • Διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα - η παχυσαρκία επιδεινώνει την κυτταρίτιδα.
  • Περιορίστε όσο το δυνατόν την κατανάλωση άλατος.
  • Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια, τα στενά και πιεστικά εσώρουχα και παντελόνια, διότι εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.
Πολλές από τις διαφημιζόμενες θεραπείες της κυτταρίτιδας υπόσχονται εξαιρετικά αποτελέσματα που συνήθως δεν υλοποιούνται. Οι κρέμες από μόνες τους είναι στην πλειονότητά τους αναποτελεσματικές. Περισσότερο δρα το μασάζ που πρέπει να κάνει κανείς όταν εφαρμόζει την κρέμα, παρά το προϊόν το ίδιο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί είναι σχετικά φτηνές, διαφημίζονται εκτεταμένα και εφαρμόζονται ανώδυνα.

Το μασάζ (ειδικά το λεμφικό) έχει και αυτό ένα παροδικό αποτέλεσμα βελτίωσης της κυτταρίτιδας που πιθανότατα οφείλεται στην απομάκρυνση του επιπλέον υγρού. Μπορεί να γίνει είτε με τα χέρια είτε με ειδικά μηχανήματα που συνήθως ασκούν και αρνητική πίεση. Χρειάζονται συνεχείς συνεδρίες για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση όπου αφαιρείται λίπος κάτω από το δέρμα και όχι η κυτταρίτιδα.

Οι θεραπείες με laser, ραδιοσυχνότητες και υπερήχους έχουν κάποια ήπια στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελέσματα που και αυτά έχουν παροδική διάρκεια.
Η μεσοθεραπεία είναι μια μη-επεμβατική ιατρική θεραπεία όπου περιλαμβάνει πολλαπλά τσιμπήματα μέσω των οποίων εγχέεται στο δέρμα ένα διάλυμα με συγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υαλουρονικό, καφεΐνη, αντιοξειδωτικά. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική βελτίωση στην εικόνα της κυτταρίτιδας, η οποία όμως θα χαθεί σταδιακά εφόσον σταματήσει κανείς τις συνεδρίες. Είναι ελαφρώς επώδυνη (τσιμπήματα γαρ) και δημιουργούνται συχνά μελανιές στα σημεία των τσιμπημάτων. Αποτελεί μάλλον την πιο αποτελεσματική μέθοδο που έχουμε στη διάθεσή μας και με συγκριτικά χαμηλό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.