Πώς καυγαδίζουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια


Οι καυγάδες πάντα υπάρχουν σε μία σχέση. Ακόμα κι αν έχεις βρει το άλλο σου μισό, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί μια αφορμή για να τσακωθείτε. Από το πού θα πάτε να πιείτε το ποτό σας και ποια ταινία θα δείτε μέχρι το πότε θα κάνετε το επόμενο βήμα στη σχέση.

Τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κοινής σας ζωής είναι αυτά που θα δοκιμάσουν την αντοχή της σχέσης. Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσετε τις κρίσεις και συγκεκριμένα τους καυγάδες σας είναι αυτό που θα δείξει αν ο σύντροφός σου ήρθε για να μείνει. Υπάρχουν και στους καυγάδες κανόνες.

Ζήτα, μην παραπονιέσαι

Αν δεν παίρνεις αυτό που θέλεις από τη σχέση σου παρόλο που ο σύντροφός σου σε αγαπάει και προσπαθεί τότε μάλλον δεν τους έχεις δώσει να καταλάβει τι είναι αυτό. Κάνε τον αγαπημένο σου να καταλάβει ότι μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη και δείξε του τον τρόπο. Για παράδειγμα, αν θέλεις να σε βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού αντί να του γκρινιάζεις ότι δεν κάνει τίποτα μπορείς να κάνεις ξεκάθαρο ότι θέλεις να κάνετε μαζί κάποια πράγματα για να μπορείς κι εσύ να πάρεις μια ανάσα.

Αναγνώρισε την άλλη οπτική


Σε όλες τις υγιείς σχέσεις οι δύο πλευρές ακούν και αναγνωρίζουν η μία την οπτική της άλλης. Απάντησε σε αυτό που λέει ο σύντροφός σου αντί να στήνεις καυγά για να επικρατήσει η δική σου άποψη. Χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως “λυπάμαι που νιώθεις έτσι”, “δεν είχα πρόθεση να σε πληγώσω” γιατί αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για τον εκείνον και το πώς νιώθει.

Μην αποφεύγεις τις διαφωνίες

Το να αποφεύγεις να πεις τη διαφορετική σου γνώμη και να πετάς πράγματα κάτω από το χαλί δεν θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια λειτουργική σχέση. Απόκτησε τη συνήθεια να κάνεις τις δύσκολες ερωτήσεις και να μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πώς νιώθεις κι εσύ κι εκείνος στη σχέση. Μικρά πράγμα που έχεις καταπιέσει μπορεί στη συνέχεια να έρθουν στην επιφάνεια και να προκαλέσουν μεγάλο καυγά. Μάθε να τα επικοινωνείς με τον σύντροφό σου και αν χρειάζεται φτιάξε μια ρουτίνα στη σχέση σας όπου θα συζητάτε για αυτά που σας απασχολούν μια φορά τη βδομάδα.

Μίλα στη σειρά σου

Τα ζευγάρι που ξέρουν να καυγαδίζουν έχουν τελειοποιήσει την τέχνη του “δούναι και λαβείν”. Η συζήτηση είναι χρήσιμη όταν ο καθένας μιλάει με τη σειρά του και ο άλλος απαντάει σε αυτό που άκουσε. Το να διακόπτεις την ώρα που ο άλλος λέει τη γνώμη του δείχνει ότι ακούς για να απαντήσεις και όχι για να καταλάβεις. Μην μιλάς για πάρα πολύ ώρα χωρίς να δώσεις στον σύντροφό σου την ευκαιρία να απαντήσει και επίσης να κάνεις πολλές ερωτήσεις!

Δώσε βάση τις διαφωνίες που επανεμφανίζονται

Καμιά φορά οι καυγάδες δεν τελειώνουν τη στιγμή που νομίζεις ότι τελείωσαν. Ο λόγος που διαφώνησες με τον σύντροφό σου μπορεί να μην είναι παροδικός και να αφορά μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται. Αν δεν συμπαθείς τη μητέρα του, για παράδειγμα, πάντα θα υπάρχει μία αφορμή για να τσακωθείτε κάθε φορά που η συζήτηση θα έρχεται εκεί. Βρείτε μαζί μια συμβιβαστική λύση σε αυτό και λύστε αυτά που σας απασχολούν τώρα -μην φέρνεις στο παρόν αυτά που σε ενόχλησαν στο παρελθόν.

Μην βάζεις ταμπέλες

Όσο πολύ και να έχεις θυμώσει απόφυγε να κάνεις χαρακτηρισμούς που μπορεί μετά να μετανιώσεις. Σκέψου πριν μιλήσεις. Μην κρίνεις τις ενέργειές του αλλά εξήγησε πώς σε κάνουν να νιώθεις.

Μάθε να σταματάς

Αν βλέπεις ότι η ένταση που υπάρχει κατά τη διάρκεια του καυγά είναι πιο μεγάλη από αυτό που μπορείς να διαχειριστείς τότε ίσως πρέπει να πατήσεις ένα pause. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις να μιλάς στον άλλον ή θα περάσετε χρόνο μακριά. Θα δείξει ότι σε νοιάζει περισσότερο η σχέση παρά ο καυγάς και ότι μπορείς να ξεχωρίσεις ότι ο λόγος διαφωνίας δεν είναι και λόγος να σταματήσεις να νιώθεις ότι αγαπάς τον σύντροφό σου.

Βάλτε μαζί κανόνες

Χρειάζονται οι κανόνες. Ίσως έχεις κάνει λάθη στο παρελθόν που να σου έχουν δώσει την πολύτιμη γνώση που χρειάζεσαι όποτε μπορείς να την μεταλαμπαδεύσεις και στον σύντροφό σου. Βέβαια, σε κάθε σχέση τα πράγματα είναι διαφορετικά άρα θα πρέπει να επανατοποθετήσετε μαζί τα όριά σας για να έχουν οι καυγάδες σας την σωστή κατάληξη που είναι η λύση του προβλήματος και όχι ένας πληγωμένος άνθρωπος.

Μην αμφιβάλεις για τον άλλο

Οι ευτυχισμένες σχέσεις έχουν ως βάση το να βλέπει ο ένας στον άλλο τον καλύτερο εαυτό. Αυτό δε σημαίνει ότι ποτέ δεν θα ενοχληθείς από κάτι ή δεν θα σε πληγώσει η ενέργειά του. Ξεχώρισε όμως ότι αυτό που σε ενοχλεί είναι αυτό που κάνει και όχι ο ίδιος. Αναγνώρισε ότι αυτό που σε ενοχλεί δεν έχει να κάνει με το ότι θέλει να σε πληγώσει από πρόθεση και άρα δεν σε αγαπάει αλλά με ένα ανθρώπινο λάθος, όλοι κάνουμε τέτοια.

Μάθε να ζητάς συγγνώμη

Το να αποφύγεις τα λάθη σε μία σχέση είναι μαθηματικά αδύνατο. Αυτό που οφείλεις όμως να κάνεις είναι να μάθεις να τα αναγνωρίζεις και να ζητάς συγγνώμη. Αυτό δεν χρειάζεται πάντα να είναι με λέξεις. Μπορείς να σταματήσεις να κάνεις αυτό που ενόχλησε τον σύντροφό σου ή να βρεις έναν τρόπο να του δείξεις ότι κατάλαβες το λάθος σου.

Δεν είσαι εναντίον του

Η μεγαλύτερη αλήθεια όλων των καυγάδων είναι ότι ο στόχος τους είναι ή θα έπρεπε να είναι να βρεθεί μια λύση. Αυτό που ψάχνεις ρίχνοντας στο τραπέζι την ενόχλησή σου είναι να βρεθεί ένας τρόπος να μην ξανανιώσεις έτσι. Άρα, να καταλάβεις ότι δεν επιτίθεσαι στον σύντροφό σου αλλά συζητάς τι σε ενόχλησε. Είστε μαζί απέναντι σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη σχέση είτε αυτό λέγεται ζήλεια είτε λέγεται άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.