Διαβήτης: Εφευρέθηκε το κουτάλι που κάνει τα τρόφιμα πιο γλυκά, χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά


Ερευνητές των ΗΠΑ σχεδίασαν μοναδικής τεχνολογίας κουτάλι που θα επηρεάζει τη γεύση με τέτοιο τρόπο ώστε να τρώμε πιο υγιεινά. Σύμφωνα με την DailyMail, το κουτάλι που ονόμασαν Sugarware και βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια σχεδιασμού, θα προσδίδει μια πιο γλυκιά γεύση στο φαγητό βοηθώντας τα άτομα με διαβήτη.

Διαθέτει εξογκώματα στο κάτω μέρος του που θα αυξάνουν την επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Τα εξογκώματα θα καλύπτονται με ένα στρώμα μορίων που ονομάζονται συνθέτες, και είναι χημικές ουσίες που αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένους υποδοχείς στα κύτταρα για να ξεκινήσει μια φυσιολογική απόκριση. Οι συνθέτες αυτοί προερχόμενοι από τη ζάχαρη, θα ενεργοποιούν την αίσθηση της γλυκύτητας χωρίς στην πραγματικότητα να την καταναλώνουμε.

“Είναι μια υπέροχη ιδέα. Αυτό το κουτάλι θα ξεγελάσει τον εγκέφαλό μας ώστε να νομίζει ότι τρώμε γλυκό φαγητό. Σε τελική ανάλυση, η γλώσσα μπορεί να ανιχνεύσει τη ζάχαρη, αλλά η «ζάχαρη», δηλαδή ο συνδέτης, είναι κολλημένη στο κουτάλι, παρά στο φαγητό που τρώμε”, λέει ο Dr Carl May, επιστημονικός συνεργάτης βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Bristol, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο.

Για το κουτάλι αυτό, οι σχεδιαστές κέρδισαν βραβείο στον διαγωνισμό Biodesign Sprint 2022, ο οποίος παρουσιάζει νέες ιδέες στη βιοτεχνολογία. Η Carolyn Chiu, μέλος της ομάδας και φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, φέρεται να είπε στην κριτική επιτροπή πως την τεχνολογία υποστηρίζουν άτομα με διαβήτη αλλά και άτομα που επιθυμούν να μειώσουν τη ζάχαρη.

“Μπορεί να σκέφτεστε, «Έχουμε ήδη τεχνητά γλυκαντικά στην αγορά», ωστόσο τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου και έτσι σκεφτήκαμε ότι αν δεν καταναλώσουμε οποιαδήποτε ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών γλυκαντικών, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα”, είπε η Chiu.

Σε μελέτη του 2021 που ηγήθηκε ο Dr. Havovi Chichger, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences, παρουσιάστηκαν όντως διαταραχές του μικροβιώματος του εντέρου για τις οποίες ευθύνονταν κοινά γλυκαντικά. Η σουκραλόζη, η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη, διευκόλυνε την ανάπτυξη κάποιων “κακών” βακτηρίων στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα. Άλλη πρόσφατη έρευνα, συνέδεσε τα γλυκαντικά με καρδιακές και κυκλοφοριακές παθήσεις ενώ και ο ΠΟΥ καταδίκασε τη χρήση τους.

Παρόμοια τεχνολογία που αλλάζει τη γεύση στο φαγητό προς όφελος της υγείας, είχε αναπτυχθεί και πέρσι από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Meiji στο Τόκιο. Τα chopsticks παρείχαν παρόμοια αποτελέσματα αλλά με την αίσθηση του αλμυρού, προκειμένου να μειώσουν οι άνθρωποι την πρόσληψη αλατιού. Αυτά παρείχαν μια «ηλεκτρική αίσθηση γεύσης», είπαν οι ερευνητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα για να μεταφέρουν ιόντα νατρίου (φορτισμένα σωματίδια) από τα τρόφιμα στο στόμα, μέσω των chopsticks, δημιουργώντας μια αίσθηση αλμυρού. Η ομάδα υποστήριξε πως, κλινικές δοκιμές σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο «επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο κατά περίπου 1,5 φορές».

Επίσης το 2021 Ken Davidov σύστησε στο κοινό το SpoonTEK, το οποίο συνδυάζει τον ηλεκτρισμό με τα μαχαιροπίρουνα. Ο Νεουορκέζος σχεδιαστής υποστηρίζει πως το κουτάλι διαθέτει καλωδιωμένα ηλεκτρόδια που διεγείρουν τις γλυκές και αλμυρές γεύσεις ενώ παράλληλα καταστέλλουν το ξινό και το πικρό. “Το SpoonTEK τροφοδοτείται από μια μπαταρία που παράγει ένα ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα για να βελτιώσει τη γεύση. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα μικρορεύμα και ένα ασφαλές επίπεδο για το ανθρώπινο σώμα”, είπε ο Ken Davidov.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.