Πόσους "φίλους" αντέχει ο εγκέφαλός μας;

Μία μανία που έχει καταλάβει πολλούς χρήστες στα "κοινωνικά μέσα δικτύωσης" να αποκτήσουν χιλιάδες φίλους, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας και μελέτης ομάδας Βρετανών επιστημόνων. Πόσους , λοιπόν, "φίλους" μπορεί να αντέξει ο εγκέφαλός μας;


Οι Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν πειραματικά το φαινόμενο "έχω χιλιάδες φίλους στο internet". Το συμπέρασμά τους, είναι άκρως εντυπωσιακό: o ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να χειριστεί μέχρι 150 φίλους!

Ο περιορισμός αυτός δεν είναι αυθαίρετος, αλλά οφείλεται στο μέγεθος του εγκεφάλου μας. Στον αριθμό αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι βιολογικοί συγγενείς, αλλά και οι πιο κοντινοί γνωστοί, ενώ εξέχουσα θέση έχουν τα άτομα εκείνα με τα οποία μας συνδέουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εξαιρούνται εκείνοι που γνωρίζει κανείς ως φυσιογνωμίες και ανταλλάσσει μαζί τους μια καθημερινή "καλημέρα".

Μελετώντας, λοιπόν, τα στοιχεία από την κίνηση και τις φιλίες στο Facebook, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των 150 ατόμων ισχύει και στο internet: "Μπορεί κανείς να εμφανίζει 1.500 φίλους, αν όμως μελετήσουμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι διατηρούν τον ίδιο πάνω-κάτω εσωτερικό κύκλο περίπου 150 ανθρώπων, όπως ακριβώς συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο", υποστηρίζουν.

Και προσθέτουν πώς οι άνθρωποι γοητεύονται προφανώς από τη φήμη ότι έχουν εκατοντάδες φίλους, όμως στην πραγματικότητα είναι απίθανο να έχουν περισσότερους από 150 φίλους.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να πιάνουν φιλίες στο Facebook, αφού υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Τα κορίτσια είναι πολύ καλύτερα στο να διατηρούν σχέσεις απλώς και μόνο με το να μιλάνε μεταξύ τους, ενώ τα αγόρια χρειάζονται περισσότερο την φυσική επαφή.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε και τη σκοτεινή πλευρά σε αυτό που πολλοί θεωρούν "φίλοι" στο Facebook. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου άτομα έπεσαν θύματα αλλοφρόνων ή περίεργων, οι οποίοι εκδήλωναν την επιθυμία να γίνουν ηλεκτρονικοί "φίλοι".

Προτιμήστε λοιπόν τις προσωπικές φιλίες, έστω και αν αυτό έχει κόστος στον προσωπικό σας χρόνο, παρά μια ηλεκτρονική "φιλία" που μπορεί να σας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Άλλωστε ένας φίλος πρέπει να είναι δίπλα σου, όταν τον χρειάζεσαι και όχι να σου στέλνει "like' ή να σου κάνει "χτύπημα στην πλάτη" μέσα από το ίντερνετ...


επιμέλεια: Αλέξανδρος Κωνσταντάκης
Newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.