Κοντοζαμάνης: Είναι πολύ νωρίς να απαντήσω για την εστίαση. Η μη τήρηση των μέτρων έφερε το νέο lockdown


Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης γύρω από την πανδημία και τις συνέπειές της έδωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο κ. Κοντοζαμάνης μιλώντας στην εκπομπή "ΕΠΤΑ" της ΕΡΤ1 και στη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στους εμβολιασμούς, στις αποφάσεις για σκληρό λοκντάουν, στη διάρκειά του, στο άνοιγμα της εστίασης, στα τεστ κορονοϊού, στην κριτική για ελέγχους που δεν γίνονται.

Σε ερώτηση αν το lockdown θα μεταφερθεί και στον Μάρτιο

"Είναι νωρίς να δώσουμε μια σαφή απάντηση αυτή τη στιγμή, τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και βεβαίως στα τέλη του μήνα είναι να δούμε αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση η όχι. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή.
Προσπαθούμε με τα μέτρα που παίρνουμε να προλάβουμε καταστάσεις και αυτό που θέλουμε να προλάβουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα τρίτο κύμα.
Θα έχουμε τα δεδομένα στη διάθεση μας τις επόμενες ημέρες για να δούμε εάν είμαστε στην αρχή ενός τέτοιου κύματος. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία.
Η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούμε προκειμένου να αποφασίσουμε τα μέτρα τα οποία παίρνουμε".

Σχετικά με τους επιβαρυντικούς παράγοντες που οδήγησαν στο νέο lockdown 

"Σίγουρα είναι συνδυασμός παραγόντων, δεν είναι ένας παράγοντας. Αυξημένη κινητικότητα, σε πολλές περιπτώσεις μη τήρηση των μέτρων. Θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε ότι σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας των μέτρων είναι η τήρησή τους".

Απαντώντας στην κριτική για ελέγχους που δεν γίνονται

"Έλεγχοι γίνονται περισσότεροι, έχουν αυστηροποιηθεί και ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες με τα νέα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι πραγματικά τηρούνται στο έπακρο οι αποφάσεις τις οποίες έχουμε λάβει".

Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της

"Το πιο πειστικό επιχείρημα είναι άμα δούμε στο χάρτη της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης Νοσημάτων, πού βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ας μη μιλήσουμε για το πρώτο κύμα που είχαμε σαφώς μια μεγάλη επιτυχία που αναγνωρίστηκε διεθνώς, ακόμα και τώρα η χώρα μας τα έχει πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Και αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες που έχουμε καταβάλει έχουν αποδώσει, ότι υπάρχει σχέδιο συγκεκριμένο προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και σε κάθε περίπτωση.

Από την αρχή της πανδημίας είχαμε σχεδιάσει με βάση το πιο ακραίο σενάριο, επομένως ήμασταν προετοιμασμένοι, συνεχίζουμε την προετοιμασία μας και πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των μέτρων που έχουμε λάβει, κυρίως σε ό,τι αφορά το απαγορευτικό, με όλα τα συνοδευτικά μέτρα και σε αυτή τη συγκυρία, εφόσον οδηγηθούμε τελικά σε τρίτο κύμα θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη δυνατότητα, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας να τα έχουμε αξιολογήσει για να δούμε εάν είμαστε στην αρχή ενός τρίτου κύματος. Σίγουρα δεν είμαστε στο τρίτο κύμα αυτήν τη στιγμή".

Για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς

"Οι εμβολιασμοί εξελίσσονται ομαλά, έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 500.000 εμβολιασμούς, έρχονται περισσότερα εμβόλια το επόμενο χρονικό διάστημα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει σαφείς προτεραιότητες στις ομάδες οι οποίες θα εμβολιαστούν.

Τη Δευτέρα ξεκινάνε και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, εγκαινίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός το κέντρο στη HELEXPO.

Το επόμενο χρονικό διάστημα γνωρίζαμε και αυτό γίνεται παντού, ότι τα εμβόλια που θα είχαμε στη διάθεση μας θα ήταν λιγότερα σε σχέση με αυτά που θα έρθουν τους επόμενους μήνες. Καθυστερήσεις, δυσκολίες στην παραγωγική διαδικασία, σε κάθε περίπτωση εφόσον ο προγραμματισμός παραδόσεων των εμβολίων που έχουμε στη διάθεση μας τηρηθεί, θα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει το κρίσιμο αυτό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να επανέλθουμε στην κανονικότητα στον τομέα της οικονομίας.

Μιλάμε για 45-50% προκειμένου να ανοίξει και ο τουρισμός".

Για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

"Είναι στο σχεδιασμό να εμβολιαστούν σίγουρα νωρίτερα σε σχέση με άλλες ομάδες, θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Έχει γίνει ο καθορισμός προτεραιοτήτων, έχουμε διασφαλίσει εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας που θέλει να εμβολιαστεί χωρίς εμβόλιο και θα φτάσουμε στο τελευταίο σημείο της Ελλάδας προκειμένου να εμβολιάσουμε τον τελευταίο πολίτη.

Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό και να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι σήμερα".

Για το περιστατικό με τη νοσηλεύτρια που ασθένησε στην Κέρκυρα

"Το περιστατικό με τη νοσηλεύτρια δεν σημαίνει ότι όταν έχουμε μια ανεπιθύμητη ενέργεια σχετίζεται με το εμβόλιο. Όλα αξιολογούνται βεβαίως και θα περιμένουμε την αξιολόγηση του περιστατικού προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση, που το θεωρώ απίθανο. Όταν έχουμε την ολοκληρωμένη αξιολόγηση του περιστατικού, δεν προτρέχουμε όπως κάνουν κάποιοι συγκεκριμένοι κύριοι".

Σχετικά με τη επάρκεια εμβολίων και άρση δικαιωμάτων για την πατέντα

"Δεν είναι ζήτημα πατέντας αυτή τη στιγμή, είναι ζήτημα παραγωγικής διαδικασίας, τα εμβόλια έχουν αδειοδοτηθεί, είναι συγκεκριμένη η παραγωγική δυνατότητα των εμβολίων παγκοσμίως. Είναι δύσκολο προϊόν και είναι συγκεκριμένα εργοστάσια σε όλη την υφήλιο τα οποία κατασκευάζουν τα εμβόλια.

Το θέμα της πατέντας δεν είναι επίκαιρο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μόσιαλο πέρυσι είχαν πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αγοράσει τις πατέντες των προϊόντων, προκειμένου να οργανώσει την παραγωγή. Είναι θέμα οργάνωσης της παραγωγής.

Τώρα, ό,τι και να γίνει, η παραγωγή έχει ξεκινήσει, το θέμα είναι να ομαλοποιηθεί και να αυξηθεί η παραγωγική διαδικασία των εμβολίων".

Για τα εργαστήρια που χάνουν οι φοιτητές

"Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και υπάρχει συζήτηση και στην Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος".

Για την ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ

"Και στοχευμένα και πιο πολλά και νομίζω ότι πετυχαίνουμε τον στόχο μας. Έχουμε ξεπεράσει τις 50.000 τεστ ημερησίως και έχουμε και στοχευμένα τεστ προκειμένου να δούμε την επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, κυρίως μέσω πλατφόρμας όπου ο καθένας μπορεί να κάνει προληπτικό έλεγχο για τον κορονοϊό. Έχουμε όλα τα μέσα για να έχουμε μια σαφή εικόνα για το πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας".

Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης

"Είναι πολύ νωρίς να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Υπάρχει προετοιμασία σε αυτό, έχουμε και την εμπειρία.

Όταν ανοίξαμε την οικονομία μετά το πρώτο lockdown, υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο με στοχευμένες παρεμβάσεις και έχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να δούμε πώς και αυτή τη φορά θα ανοίξουμε με ασφάλεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.