Ανησυχία για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τη διασπορά του κορονοϊού σε εργασιακούς χώρους - Δεν ξέρουμε εάν είναι το τελευταίο lockdown


Μεγάλη είναι διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας εμφανίζει η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία και δυνητικά θα επικρατήσει στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ωστόσο, τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία κατά της βρετανικής μετάλλαξης και για το λόγο αυτό αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς δεν είναι η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, αλλά η νοτιοαφρικανική, για την οποία δεν είναι δεδομένη η προστασία που παρέχει το εμβόλιο.

Ιδίως στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, όπου τέθηκε σε εφαρμογή σκληρό lockdown μαζί με την Κάλυμνο.

Συγκεκριμένα για τον Εύοσμο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη της Ν.Αφρικής και για το λόγο αυτό εκτός από σκληρό lockdown συστήνονται και εκτεταμένα τεστ έναντι του κορονοϊού στους κατοίκους της περιοχής.

Ως προς τη βρετανική μετάλλαξη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως παρατηρείται μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας και τα περισσότερα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα.

«Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται σε εγχώρια κρούσματα και δεν είναι εισαγόμενα υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Αναμένουμε, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το στέλεχος να επικρατήσει».

«Δεν ξέρουμε εάν είναι το τελευταίο lockdown, αυτό το οποίο διανύουμε», απάντησε ξεκάθαρα σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου, του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας.

Αττική: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης lockdown

Στην Αττική παρατηρείται επιδημιολογική σταθεροποίηση με 5.500 ενεργά κρούσματα· το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο.

Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στο Κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 230 κρούσματα, ενώ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 140.

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα αυξάνονται οι πιθανότητες για παράταση μιας ή δυο εβδομάδες του lockdown στην Αττική, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ειδικοί και κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή στην επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Πάντως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου με τη διαδικασία του click away, ώστε να αναπνεύσει λίγο η αγορά που έχει πληγεί σημαντικά από το τρίτο lockdown.

Δεν ξέρουμε εάν είναι το τελευταίο lockdown

Η κ. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν ξέρουμε εάν είναι το τελευταίο lockdown, αυτό το οποίο διανύουμε», όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Πρόκειται για μία φράση, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει. Και αυτό, διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου, όταν είχε εξαγγείλει το τρίτο απαγορευτικό, είχε τονίσει ότι αυτό είναι «Το τελευταίο μίλι πριν την ελευθερία μας».

«Η πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ένα σκληρό απαγορευτικό το οποίο ξεκίνησε από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα της συνέχισης του lockdown μετά τις 28 Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, όπου τα μέλη της Επιτροπής, θα μελετήσουν διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως τόνισε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Παρασκευής, η κατάσταση σε όλη τη χώρα, φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετές περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, όπως Κάλυμνος, Κορδελιό Ευόσμου, Μύκονος, Εύβοια, Αχαΐα και Αττική.

Μάλιστα η Κάλυμνος και ο Εύοσμος, τίθενται σε πολύ αυστηρό απαγορευτικό.

Το χρονικό αυτό διάστημα, την Επιτροπή Επιδημιολόγων απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των μεταλλάξεων του ιού, τα κρούσματα των οποίων, βρίσκονται δυστυχώς παντού. Η κυρία Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε ήδη μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους σε 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας και συγκεκριμένα 760 κρούσματα.

Ωστόσο, το RT (ο ρυθμός μετάδοσης) ευτυχώς βρίσκεται κάτω από το 1, όπως είπε και αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου, όμως οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση των νοσηλειών σε μεγάλες ηλικίες, τόνισε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί 650.000 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ποσοστό 6%.

Επίσης, καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 75 ετών.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκε μία ήπια αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, με περίπου 208 εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα και 2.200 όλη την εβδομάδα. Υπήρξαν επίσης και 148 νέες διασωληνώσεις, όμως μην ξεχνάμε ότι η μέση διάρκεια παραμονής σε μία κλίνη ΜΕΘ είναι 21 ημέρες», υπογράμμισες η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ιδιαίτερα ανησυχεί τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά του κορονοϊού σε εργασιακούς χώρους με την κ. Παπαευαγγέλου υπενθυμίζει την καίρια ανάγκη της καθολικής και ορθής χρήση μάσκας.

Σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, παραμένει σταθερό με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη, κυλιόμενο μέσο των επτά ημερών στα 1.040 κρούσματα ανά ημέρα και το συνολικό αριθμό των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να αγγίζει τα 10.500.

Στην Αττική παρατηρείται επιδημιολογική σταθεροποίηση με 5.500 ενεργά κρούσματα· το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο. Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι 1.200.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.