Ένας δάσκαλος με «μπούκωμα» έβγαλε τη μάσκα στο σχολείο. Δείτε τι ακολούθησε


Ο δάσκαλος ήταν μολυσμένος με τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά δεν το ήξερε. Ήταν επίσης ανεμβολίαστος, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους συναδέλφους του. Γιατί έβγαλε τη μάσκα και ποια ήταν η συνέπεια.

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορονοϊός έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Ένα νέο περιστατικό αποδεικνύει πως η μετάδοσή του είναι απελπιστικά εύκολη σε χώρους όπου συσσωρεύονται ανεμβολίαστοι άνθρωποι, εάν δεν τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας.

Το περιστατικό συνέβη σε ένα δημοτικό σχολείο της κομητείας Marin, στην Καλιφόρνια. Στο σχολείο πηγαίνουν 205 παιδιά, ενώ οι δάσκαλοι ανέρχονται σε 24. Κάθε τάξη έχει 20-25 μαθητές. Με εξαίρεση δύο δασκάλους, οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι. Τα παιδιά είναι όλα ανεμβολίαστα, αφού δεν έχει εγκριθεί εμβόλιο για τις ηλικίες κάτω των 12 ετών.

Όλες οι τάξεις του σχολείου είναι εφοδιασμένες με φορητούς καθαριστές αέρα που διαθέτουν φίλτρα υψηλής απορρόφησης αιωρούμενων σωματιδίων (HEPA). Επιπλέον, πόρτες και παράθυρα είναι μονίμως ανοιχτά, για καλύτερο αερισμό των χώρων.

Επί δύο μέρες

Στις 25 Μαΐου 2021, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Κομητείας Marin (MCPH) ενημερώθηκε ότι ο ένας ανεμβολίαστος δάσκαλος ανέφερε πως είχε βγει θετικός στον κορονοϊό.

Όπως είπε ο δάσκαλος, είχε παρουσιάσει στις 19 Μαΐου κόπωση και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Μολονότι βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός, ο δάσκαλος απέδωσε τα συμπτώματα αυτά σε αλλεργίες.

Για τις δύο επόμενες ημέρες συνέχισε να πηγαίνει στο σχολείο. Σαν να μην έφτανε αυτό, διάβαζε δυνατά στους μαθητές του, χωρίς να φορά προστατευτική μάσκα. Αυτό συνέβαινε, παρότι το σχολείο ζητούσε από δασκάλους και μαθητές να φορούν συνεχώς μάσκα στην τάξη.

Τα συμπτώματα του δασκάλου επέμεναν και σύντομα παρουσίασε και άλλα (βήχα, πυρετό και πονοκέφαλο). Στις 21 Μαΐου πήρε αναρρωτική άδεια και έκανε τεστ για Covid-19. Τα αποτελέσματα βγήκαν στις 23 Μαΐου, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Ντόμινο κρουσμάτων

Πριν καλά-καλά βγει το αποτέλεσμα στο τεστ του, άρχισαν να φαίνονται οι συνέπειες της αλόγιστης συμπεριφοράς του. Οι πρώτοι μαθητές του άρχισαν να έχουν συμπτώματα στις 22 Μαΐου. Έως τις 26 Μαΐου, το 55% των μαθητών του (συνολικά 12 παιδιά) έμαθαν ότι τα έχει μολύνει ο κορονοϊός.

Τα παιδιά αυτά κάθονταν σε θρανία τοποθετημένα σε πέντε σειρές και με απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους. Στις δύο σειρές που βρίσκονταν πιο κοντά στο γραφείο του δασκάλου, ο κορονοϊός μόλυνε το 80% των παιδιών (τα οκτώ στα 10). Στις τρεις πιο απομακρυσμένες σειρές μόλυνε το 28% των παιδιών (τα τέσσερα στα 14).

Τις ίδιες μέρες, νόσησαν μαθητές και στη διπλανή αίθουσα. Αυτοί οι μαθητές είχαν διαφορά ηλικίας 3 χρόνια από τους μαθητές του δασκάλου. Συνολικά 6 μαθητές από αυτή την τάξη βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Οι τρεις από αυτούς ήταν στενοί φίλοι. Και οι τρεις βρέθηκαν θετικοί μετά από μια βραδιά που οι δύο κοιμήθηκαν στο σπίτι του τρίτου.

Τα κρούσματα που προκάλεσε ο κορονοϊός Δέλτα δεν τελειώνουν εδώ. Εκτός από τα 18 παιδιά των δύο πρώτων τάξεων, βρέθηκαν θετικά ακόμα 4, από ισάριθμες άλλες τάξεις. Τα τέσσερα αυτά παιδιά ήταν αδέλφια τριών μαθητών του άρρωστου δασκάλου.

Και ενήλικες

Ο κορονοϊός μόλυνε, όμως, και ενήλικες, ειδικότερα τέσσερις γονείς των άρρωστων παιδιών. Από τους συνολικώς 5 ενήλικες (συμπεριλαμβανομένου του δασκάλου) που μολύνθηκαν, οι δύο (ο δάσκαλος και ένας γονιός) ήταν ανεμβολίαστοι. Οι άλλοι τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα καλά νέα πως από αυτούς τους συνολικώς 27 ανθρώπους, κανένας δεν χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ποιο είναι το δίδαγμα από αυτή την υπόθεση; «Αν δεν βρισκόμασταν στην μέση της πανδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός, δεν θα είχε καμία σημασία αν ένας ανεμβολίαστος άνθρωπος με μπούκωμα μιλούσε δυνατά σε έναν χώρο με ανεμβολίαστα άτομα», δήλωσε η Dr. Lisa Santora, επικεφαλής της MCPH. «Στην παρούσα φάση, όμως, είμαστε αντιμέτωποι με το στέλεχος Δέλτα, υπάρχουν συνέπειες και μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Απλώς σε αυτή την περίπτωση ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί».

Την περίπτωση αυτή περιγράφουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση Weekly Morbidity and Mortality Report, την οποία εκδίδουν τα CDC.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.