Έως και 2 χρόνια φυλακή για τους γονείς - αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο


Επίσημα, με τη «σφραγίδα» των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, οι γονείς αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία διότι διαφωνούν με τη χρήση μάσκας και τα υποχρεωτικά self test για τον κορονοϊό, βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από κοινού τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης καλύπτεται το νομοθετικό κενό που υπήρχε προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο γονέων και κηδεμόνων που κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι τις 31/3/2022 η προθεσμία για την μετατροπή των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 1 και 2 σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης βάσει του ν. 4763/2020.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα κρούσματα σε παιδιά αποτελούν το 20 με 25% των συνολικών κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός και τα self test και οι μάσκες θεωρούνται μέτρα που μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

Τι ισχύει για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο

Όταν τα παιδιά δεν παρακολουθούν τα μαθήματα τους, εξαιτίας των γονιών τους, ο διευθυντής εγγράφως τους ενημερώνει . Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα.

Πάντως, το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη έκταση σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς το διάστημα κατά το οποίο μαθητές είναι πολύ μεγάλο και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους λόγω των απουσιών.

Η «χαλαρή» νομοθεσία

Στην πραγματικότητα η νομοθεσία μέχρι τώρα ήταν μάλλον «χαλαρή» αφού στο νόμο 1566/1985 αναφερόταν ότι «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».

Η τιμωρία ήταν ένα ποσό περίπου στα 59 ευρώ! Ακόμη και αυτό όμως καταργήθηκε το 2019, όταν έγιναν αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.