«Κάρτα Ελευθερίας»: Πώς πάρθηκε η απόφαση για τους νέους. Έρχεται Freedom Pass και για άλλους;


«Δώρο ευγνωμοσύνης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την «Κάρτα Ελευθερίας», τη Freedom Pass στους νέους 18 έως 25 ετών που θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ποιο το σκεπτικό της παροχής αυτού του κινήτρου στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα;

Η σύνδεση της «Κάρτας Ελευθερίας» με το εμβόλιο είναι μια απόφαση που επεξεργάστηκε εδώ και λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση, αναζητώντας τη “μαγική λύση” προκειμένου να “τρέξει” το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να προσέλθουν για εμβολιασμό και οι νέοι που διστάζουν.

Εκτιμάται ότι είναι οι πιο ευάλωτοι στη μετάλλαξη “Δέλτα”. Είναι μια ηλιακή κατηγορία η οποία θα έχει αυξημένη κινητικότητα το καλοκαίρι, άρα αποτελεί πιθανή εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού και η συμβολή τους στο χτίσιμο της ανοσίας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Πρόκειται για μια «επιβράβευση των παιδιών που είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται, τους φίλους τους να απομακρύνονται, τα ταξίδια και τη διασκέδασή τους να χάνονται» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας της “Κάρτα Ελευθερίας” ή αλλιώς, το “Freedom Pass”.

Μπορεί ανάλογα κίνητρα να δοθούν και σε άλλες ηλιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες;

Επίσημα, πηγές της κυβέρνησης αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν ότι αυτό το σενάριο είναι στο τραπέζι, από την άλλη πλευρά όμως δεν το διαψεύδουν.

Η πρακτική κινήτρων ή διευκολύνσεων σε όσους προσέρχονται για εμβολιασμό εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Μεταξύ άλλων παρέχονται από περισσότερες επιλογές δραστηριοτήτων μέχρι λοταρίες με δώρα αυτοκίνητα και διαμερίσματα (βλέπε: Ρωσία), δωρεάν φαγητό, χρηματικά μπόνους, ρεπό κ.α. και όχι μόνο σε επίπεδο πολιτείας, παρέχονται και από επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους.

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην “Κάρτα Ελευθερίας” στους νέους;

Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να “επιβραβεύσει” τους νέους, έπαιξαν και τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποτυπώνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων αξιολογούν αρνητικά ή είναι δυσαρεστημένοι με τη διαχείριση της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας.

Επιπλέον εκτιμάται ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης αλλά και μετρήσιμα εκλογικά οφέλη. Οι 18ρηδες και γενικότερα οι νέοι άνθρωποι είναι μια δεξαμενή ψηφοφόρων που επιδιώκει να προσεγγίσει η Ν.Δ., και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στο μέλλον να ανακοινωθούν και άλλες στοχευμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για τους νέους.

Ως τις 21 Ιουλίου το Freedom Pass στους νέους


Κάθε νέος, που εμβολιάστηκε μέσα στο 2021 ή θα εμβολιαστεί στη συνέχεια, θα αποκτά με την πρώτη δόση του εμβολίου του, μία προπληρωμένη, από το κράτος, χρεωστική ψηφιακή κάρτα, αξίας 150 ευρώ, που θα αποθηκεύεται στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά θα υπάρχει και σε φυσική μορφή.

Θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια, μεταφορές, έξοδα για ξενοδοχεία, καταλύματα, κάμπινγκ, αλλά και την είσοδο σε συναυλίες, σινεμά, θέατρα ή μουσεία.

Αφορά σε περίπου 950.000 νέους και νέες ηλικίας 18-25 ετών.

Η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Έρχονται ανακοινώσεις για περισσότερες ελευθερίες

Θέμα 24ώρου, και πάντως ως τα μέσα της εβδομάδας, είναι η ανακοίνωση διευκολύνσεων και δυνατοτήτων για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, να κινηθούν σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.