Λινού: Εύκολη η μετάδοση κορονοϊού με τα κλιματιστικά


Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο δείκτης θετικότητας που παραμένει πολύ υψηλός, με τη μετάλλαξη Delta να επικρατεί στο 70% των κρουσμάτων και να κυριαρχεί στην Ελλάδα. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού τονίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ενώ χτύπησε καμπανάκι κινδύνου και τα κλιματιστικά.

«Είναι δύσκολο τα πράγματα όπως ακούμε για τα νοσοκομεία. Το κυριότερο και ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ υψηλός. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε 30 ημέρες και αν θα επικρατήσει άλλη μετάλλαξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μεταδοτική θα είναι αυτή η μετάλλαξη αλλά και τη δική μας συμπεριφορά», εξήγησε μιλώντας στο Mega.

Πολύ εύκολη η μετάδοση με τα κλιματιστικά

Η Αθηνά Λινού χτύπησε καμπανάκι κινδύνου και τα κλιματιστικά, ενώ βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη ένας από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών. «Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας. Επίσης, στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα -ανακυκλώνουν τον ίδιο αέρα, δεν φέρνουν νέο, ούτε σκοτώνουν τον ιό- είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν. Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα», είπε.

Αναφερόμενη στο θέμα της τρίτης δόσης εμβολίου και ποιοι ενδέχεται να εμβολιαστούν εκ νέου, η κ. Λινού είπε ότι «οπωσδήποτε υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί. Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να επανεμβολιαστούν. Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία οπότε θα χρειαστεί τρίτη δόση. Επομένως περιμένουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους θα χρειαστεί τρίτη δόση».

«Κάποια παιδιά θα νοσήσουν σοβαρά»

Δύσκολη χαρακτήρισε η κ. Λινού την απόφαση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τους ενθάρρυνε, όμως, προς αυτή την κατεύθυνση. «Οι συνθήκες στα σχολεία είναι τέτοιες που ευνοούν τη διασπορά. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τη μετάδοση του ιού σε μεγάλους ανθρώπους, αλλά και για την υγεία των ίδιων των παιδιών. Ελάχιστα παιδιά, αλλά κάποια, θα νοσήσουν σοβαρά και για αυτό είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούν. Είναι δύσκολη απόφαση για τους γονείς, αλλά να ενθαρρυνθούν ότι κάνουν καλό στα παιδιά εμβολιάζοντάς τα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.