Καρκίνος του προστάτη: Επιστήμονες ανέπτυξαν γρήγορο και φθηνό τεστ ανίχνευσης. Εντυπωσιακή η ακρίβειά του


Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxford BioDynamics σε συνεργασία με το Imperial College και το University of East Anglia (UEA) ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη με 94% ακρίβεια. Η ερευνητική ομάδα πίσω από το τεστ αναφέρει ότι, μέχρι σήμερα, υπήρξαν πολυάριθμες περιπτώσεις περιττών βιοψιών προστάτη σε άνδρες χωρίς καρκίνο, καθώς η εξέταση αίματος PSA (εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου) που χρησιμοποιείται δεν είναι αρκετά ακριβής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η πτώση και η αδυναμία ενός βλεφάρου μπορεί να συνδέεται με όγκο στον πνεύμονα


Το νέο τεστ των Βρετανών επιστημόνων αξιολογήθηκε σε μια πιλοτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 147 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Διαπιστώθηκε ότι, το νέο τεστ αίματος, ανιχνεύει με 94% ακρίβεια. Επιπλέον, είναι γρήγορο, ελάχιστα επεμβατικό και φθηνό ενώ, η ομάδα πίσω από αυτό, θα το δοκιμάσει, στο επόμενο στάδιο της έρευνας, και σε άνδρες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

Μπορεί να αναπτύσσεται και για χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν, τα κύτταρα στο σημείο αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Σε κάποιες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να αναπτυχθεί με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς αλλά και να κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος, καθιστώντας τη θεραπεία του αναγκαία.

Ο καρκίνος του προστάτη στην πλειοψηφία των ασθενών μπορεί να αναπτύσσεται επί μήνες ή ακόμα και επί χρόνια πριν αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα. Ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος, ως εκ τούτου, κρίνεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την ανίχνευσή του σε αρχικό στάδιο. Από καρκίνο του προστάτη προσβάλλονται κυρίως άνδρες άνω τον 50 ετών. Ο κίνδυνος αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Norwich του UEA, Dmitry Pshezhetskiy, «Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ενιαία εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά οι εξετάσεις αίματος PSA είναι από τις πλέον χρησιμοποιούμενες, μαζί με φυσική ψηλάφηση, μαγνητικές τομογραφίες και βιοψίες». «Ωστόσο, οι αιματολογικές εξετάσεις PSA δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αναξιόπιστα. Μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ατόμων που υποβάλλονται σε βιοψία προστάτη λόγω αυξημένων επιπέδων PSA διαπιστώνεται ότι έχουν καρκίνο του προστάτη. Ως εκ τούτου, υπήρξε μια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας εξέτασης αίματος με μεγαλύτερη ακρίβεια», συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cancers».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.