H κατανάλωση αυγού προστατεύει την καρδιά; Μελέτη


Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση ενός έως τριών αυγών την εβδομάδα συνδέεται με 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Μάλιστα, σύμφωνα με το medicalnewstoday, η μελέτη διαπίστωσε ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, 75%, για όσους τρώνε τέσσερα έως επτά αυγά την εβδομάδα.

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αυγών παίζει σημαντικό ρόλο έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή.

Τα αυγά παρέχουν υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, μέταλλα, λιποδιαλυτές βιταμίνες, σίδηρο και καροτενοειδή. Ταυτόχρονα, περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων και σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης, οι οποίες θεωρούνται κακές για την καρδιά.

Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν τα αυγά είναι καλά ή κακά για την καρδιά σας.

Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος - καρδιολόγος στο Entirely Nourished, ανέφερε ότι: «Επειδή τα αυγά είναι πολύ χορταστικά, μειώνουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που προκαλούν αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου».

Αν συγκρίνουμε ανθρώπους οι οποίοι τρώνε σε γεύμα τρία αυγά και ανθρώπους που τρώνε λουκάνικα θα διαπιστώνατε πιθανώς ότι αυτοί που έτρωγαν αυγά είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β2, Β12 και σεληνίου, τα οποία «προστατεύουν» την καρδιά.

Η βιταμίνη Β2 και η Β12 που περιέχουν μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης που, όταν είναι αυξημένα, μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριακές πλάκες. Η Routhenstein ανέφερε επίσης ότι σελήνιο των αυγών συμβάλλει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που αποτελεί κύριο συστατικό των καρδιακών παθήσεων.

Επίσης μελέτες διαπιστώνουν ότι τα αυγά δεν αυξάνουν τη συνολική χοληστερόλη και μπορούν, στην πραγματικότητα, να βελτιώσουν την ικανότητα εκροής χοληστερόλης των σωματιδίων HDL.

«Αλλά η υψηλή περιεκτικότητα των αυγών σε χοληστερόλη και χολίνη μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για ορισμένα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου», δήλωσε ο Routhenstein.

«Έτσι, ενώ τα αυγά μπορεί να μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, η ποσότητα θα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένη. Θα πρέπει να αξιολογείται ολόκληρη η διατροφή για τη βέλτιστη μείωση του κινδύνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.