Δεν κλείνει, παρά τις τραγικές συνθήκες, το γηροκομείο στον Κορυδαλλό


Σοκ συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση με το γηροκομείο - κολαστήριο στον Κορυδαλλό που αποκάλυψε το ethnos.gr και όπου φιλοξενούνταν συνολικά 41 ηλικιωμένοι μέσα σε άθλιες συνθήκες αφυδατωμένοι, με ψώρα και χωρίς καμιά φροντίδα. Γηροκομείο το οποίο όμως δεν τελικά δεν κλείνει παρά τις τραγικές συνθήκες.

Οι ηλικιωμένοι ήταν εγκαταλελειμμένοι στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό, χωρίς μάλιστα να έχουν καμία ιατρική φροντίδα, καθώς, σύμφωνα με το ethnos.gr, μόλις μία νοσηλεύτρια ήταν στο οίκημα όλες αυτές τις ημέρες και μία βοηθητική υπάλληλος της καθαριότητας.

Το ζήτημα όμως πλέον είναι ότι το γηροκομείο δεν θα κλείσει, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, οι Δικαστικές Αρχές αποφάσισαν να συνεχισθεί η λειτουργία του και να παρασχεθούν επιτόπου οι απαραίτητες ιατρικές βοήθειες. Γι' αυτό και το πρωί του Σαββάτου, ειδικό ιατρικό team με πρωτοβουλία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) θα μεταβεί στον Κορυδαλλό για να εξετάσει λεπτομερώς όλους τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους.

Η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς με εντολή εισαγγελέα το γηροκομείο θα παραμείνει ανοικτό και στα νοσοκομεία θα μεταφερθούν μόνο εκείνοι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Άλλωστε, όπως σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής, η άδειά του είχε ανακληθεί από το 2020, «ωστόσο υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της μονάδας».

Και γι' αυτό, σύμφωνα με το ethnos.gr, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων θα παραμείνει ανοικτή και μόνο όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψώρα θα μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Συγγρός.

Όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα διακομισθούν με το ΕΚΑΒ στην Παμμακάριστο, ενώ λίγοι χωρίς ιδιαίτερα πρόβλημα μπορεί να μετακινηθούν και στο Γηροκομείο Αθηνών.

Λουκέτο και σε άλλο γηροκομείο του ίδιου ιδιοκτήτη

Πάντως, η υπόθεση προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο χειρισμού των Αρχών σε μία τόσο ευαίσθητη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ηλικιωμένοι άνθρωποι χωρίς δυνατότητα αντίδρασης.

Να σημειωθεί ότι το θέμα προκάλεσε την κινητοποίηση όλων των Αρχών, καθώς ενώ η αρμοδιότητα ελέγχου των γηροκομείων ανήκει στην Περιφέρεια, η υψηλή εποπτεία είναι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδικότερα της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα.

Η ίδια πάντως, σε αντίστοιχη περίπτωση στην Κρήτη όπου επίσης βασανίζονταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, είχε παρέμβει δηλώνοντας πως θα ελεγχθούν όλες οι δομές.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι ίδιοι ιδιοκτήτες φέρονται να είχαν κι άλλο γηροκομείο προ δεκαετίας στην περιοχή της Νίκαιας, το οποίο είχε κλείσει ο τότε Αντιπεριφερειάρχης, Στέφανος Χρήστου, επειδή είχαν διαπιστωθεί οι ίδιες συνθήκες φιλοξενίας. Λίγο αργότερα φέρονται να δημιούργησαν το νέο γηροκομείο στον Κορυδαλλό το οποίο σήμερα παρουσιάζει τις τραγικές αυτές συνθήκες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού γηροκομείου στον Κορυδαλλό έχει εξαφανιστεί και, μάλιστα, οι ελεγκτές της Περιφέρειας χρειάστηκε να σπάσουν το λουκέτο με το οποίο είχε σφραγισθεί το γηροκομείο για να μπούνε μέσα και να διαπιστώσουν τις συνθήκες νοσηλείας.

Οι έλεγχοι από την Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη και από τότε οι ηλικιωμένοι παραμένουν στην ίδια άθλια κατάσταση μέσα στο γηροκομείο του Κορυδαλλού. Σύμφωνα με το ethnos.gr, υπήρξαν καταγγελίες στην Περιφέρεια για περιστατικά ψώρας στους ηλικιωμένους, γι' αυτό και πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος, ενώ στη δομή μετέβη και ο ΕΟΔΥ με κλιμάκιο, εντοπίζοντας τουλάχιστον πέντε τροφίμους με σημάδια ψώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε εισαγγελική εντολή και έτσι μπόρεσαν οι ελεγκτές της Περιφέρειας να μπούνε στη δομή.

Μετά την εισαγγελική εντολή πάντως ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η συμβολή του υπουργείου Υγείας ώστε να μεταφερθούν οι 38 ηλικιωμένοι που έχουν παραμείνει στο γηροκομείο σε άλλες δομές και νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι μία τρόφιμος μεταφέρθηκε ήδη στο Τζάνειο αφού είχε Covid, ενώ άλλοι δύο φιλοξενούμενοι έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Συγγρός αφού είχαν έντονα δερματικά συμπτώματα πιθανότατα από ψώρα.

Ωστόσο, οι εισαγγελικές Αρχές μπλόκαραν τη μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία, γι' αυτό και οι περισσότεροι θα παραμείνουν στο γηροκομείο.

Οι 38 εναπομείναντες γέροντες, πάντως, παρέμεναν και το βράδυ της Παρασκευής στο γηροκομείο του Κορυδαλλού, καθώς ήταν εξαιρετικά δύσκολο με την κατάσταση της υγείας τους να μετακινηθούν μέσα στη νύχτα.

Σήμερα το πρωί κλιμάκιο με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ αυτών και δερματολόγοι, έπειτα από κινητοποίηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στο γηροκομείο του Κορυδαλλού προκειμένου να υποβάλει σε πλήρη έλεγχο τους ηλικιωμένους ώστε να διαπιστωθεί ποιοι πρέπει να πάνε σε νοσοκομείο και ποιοι σε γηροκομείο.

Πάντως, οι γιατροί που εξέτασαν τους ηλικιωμένους έπαθαν σοκ από τις συνθήκες που διαπίστωσαν. Μάλιστα, σύμφωνα με το ethnos.gr, όταν το κλιμάκιο των ειδικών πήγε στον Κορυδαλλό με εντολή της 2ης ΥΠΕ, δεν μπορούσε καν να εντοπίσει ποιοι ήταν ακριβώς οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν στον χώρο.

Οι περισσότεροι ήταν κατάκοιτοι με εμφανή τα σημάδια από την έλλειψη φροντίδας, ενώ άλλοι δεν μπορούσαν καν να επικοινωνήσουν ώστε να δηλώσουν το όνομά τους. Οι τρόφιμοι ήταν αφυδατωμένοι, με δερματικά εξανθήματα, με άθλια αμφίεση και σε συνθήκες τραγικές από άποψη υποδομών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της περιφέρειας:

«Δεν ήταν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η σφράγισή της

Με αφορμή το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την παράνομη λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Κορυδαλλό, που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και ζωή δεκάδων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

Α. Η Περιφέρεια Αττικής από το 2020 έχει επιβάλει πρόστιμα πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ και έχει εκδώσει αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και σφράγισης της συγκεκριμένης μονάδας στον Κορυδαλλό.

Β. Η Μεταφορά των ηλικιωμένων στα νοσοκομεία πραγματοποιήθηκε μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής, στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας.

Γ. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Αττικής να προχωρά και σε σφράγιση των ακατάλληλων αντίστοιχων δομών.

Τέσσερις αλήθειες για το ιστορικό χειρισμού της συγκεκριμένης περίπτωσης

1η Αλήθεια: Η Περιφέρεια Αττικής, από το 2020 και κατόπιν σχετικών ελέγχων έχει προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ και έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της και της Χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου. Οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί αφορούσαν μεταξύ άλλων φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό.

2η Αλήθεια: Σύμφωνα με το Νόμο 2345/1995, στην περίπτωση απόφασης διακοπής λειτουργίας από τις υπηρεσίας της Περιφέρειας, η απόφαση εκτελείται από την οικεία αστυνομική αρχή. Ωστόσο στις 23/9/20 υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων 29/4/20, 23/7/20 και 10/9/20, της Αντιπεριφερειάρχη για ανάκληση, διακοπή και σφράγιση της μονάδας.

3η Αλήθεια: Σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επικοινώνησε τόσο με τον Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη όσο και με την Αν. Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα, προκειμένου να συντονιστεί η ασφαλής μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία για την εξέταση της κλινικής τους κατάστασης.

4η Αλήθεια: Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και η χωρική αντιπεριφεριάρχης με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα και υπουργεία για τις ενέργειές τους, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των ηλικιωμένων. Σημειώνεται πως η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επανειλημμένα ζητούσε με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών από τη μονάδα φροντίδας τα στοιχεία των ηλικιωμένων και των συγγενών τους. Ωστόσο η μονάδα ουδέποτε τα προσκόμισε.

Τέλος, όλες οι αποφάσεις της Περιφέρειας έχουν κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα, την αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο».

πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.