Τόνος σε κονσέρβα: Συναγερμός - Να τον αποφεύγουν εντελώς οι έγκυες


Μια νέα έρευνα του Consumer Reports που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες διαπίστωσε «απρόβλεπτες» αυξήσεις στα επίπεδα συγκέντρωσης υδραργύρου σε πέντε δημοφιλείς μάρκες κονσερβοποιημένου τόνου, και προτείνει στις εγκύους να «αποφεύγουν εντελώς τον τόνο σε κονσέρβα».
Όπως σημειώνεται στη σχετική δημοσίευση, ο τόνος, όπως και πολλά άλλα είδη ψαριών, περιέχει συχνά υδράργυρο, ο οποίος μπορεί να είναι τοξικός για τους ενήλικες και ακόμη περισσότερα στα παιδιά, τα βρέφη και τις εγκύους.

Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι τρώνε τόνο, και λόγω των πιθανών κινδύνων, η CR εξέτασε πέντε δημοφιλείς μάρκες κονσερβοποιημένου τόνου για υδράργυρο: Bumble Bee, Chicken of the Sea, StarKist, Safe Catch και Wild Planet.

Εντοπίστηκε μια ποικιλία στα επίπεδα υδραργύρου μεταξύ των τύπων τόνου καθώς και μεταξύ των διαφόρων εμπορικών σημάτων. Οι ποικιλίες light και skipjack, για παράδειγμα, περιέχουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο υδράργυρο από τον λευκό τόνο.

Το πρόβλημα με τον τόνο

Ο υδράργυρος βρίσκεται σε όλους τους ωκεανούς και υπάρχει σε κάποιο βαθμό σε κάθε είδος ψαριού που θα μπορούσατε να επιλέξετε να καταναλώσετε.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον, ενώ αποτελεί παράλληλα υποπροϊόν της ανθρωπογενούς ρύπανσης.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα μεγαλύτερα ψάρια τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου από τα μικρότερα, επειδή βρίσκονται ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα. Όσο περισσότερα μικρά ψάρια τρώνε αυτά τα μεγάλα ψάρια, τόσο περισσότερος υδράργυρος συσσωρεύεται στο σώμα τους.

Ο τόνος δεν είναι βέβαια το μεγαλύτερο ψάρι στον ωκεανό, αλλά είναι ένα από αυτά που είναι εξαιρετικά δημοφιλή και τρώγονται πολύ συχνά από παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Μάλιστα ο τόνος σε κονσέρβα είναι το μοναδικό θαλασσινό στη διατροφή ορισμένων ανθρώπων. Γι' αυτό, λοιπόν, η μόλυνση από υδράργυρο είναι τόσο ανησυχητική για το συγκεκριμένο ψάρι.

Ο υδράργυρος είναι μια γνωστή νευροτοξίνη. Η υπερβολική ποσότητά του είναι επιβλαβής για τα παιδιά, των οποίων το σώμα και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβής ακόμη και για τους ενήλικες, προκαλώντας προβλήματα με τον συντονισμό της λεπτής κινητικότητας (συντονισμός των μικρών μυών στα χέρια και τα δάχτυλα), την ομιλία, τον ύπνο και το περπάτημα.

Αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις εγκύους, επειδή ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα των μωρών τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον υδράργυρο, σημειώνει ο Rogers.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.