Ελιές: Πότε θέλουν προσοχή;


Η ελιά είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα των Ελλήνων και βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής που προτείνεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ένα από τα πιο φιλικά στην υγεία διατροφικά μοντέλα του κόσμου.
Στην πραγματικότητα, η ελιά είναι το φρούτο του ελαιόδεντρου. Ένα ασυνήθιστο όμως φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα λιπαρά οξέα στην επιτραπέζια ελιά απαντώνται σε ποσοστό περίπου από 13% έως 40% με κυριότερα από αυτά τα μονοακόρεστα (~73% επί του ολικού λίπους).

Πλήθος επιστημονικών ερευνών καταδεικνύουν τα οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων για την υγεία, όπως η μειωμένη κακή χοληστερόλη, ειδικά όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επίσης οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνες E, Α και καροτενοειδή.

Πότε και ποιοι θα πρέπει να τις προσέχουν τις ελιές

1. Επειδή οι ελιές είναι νόστιμες, καταναλώνονται ευχάριστα και εύκολα ξεφεύγει κανείς στην ποσότητα. Μην ξεχνάτε ότι οι ελιές μπορεί να είναι μικρές, αλλά δε στερούνται θερμίδων (100 θερμίδες περίπου οι 10 ελιές), οπότε προσοχή αν είστε σε διαδικασία ελέγχου του βάρους.

2. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωσή τους από τα άτομα εκείνα που υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα π.χ. έλκος, οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα.

3. Δεδομένου ότι για το ξεπίκρισμά τους οι ελιές συνήθως αλατίζονται ή διατηρούνται σε άλμη, περιέχουν σημαντική ποσότητα νατρίου. Άτομα με υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα ή άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές και πρέπει να μην προσλαμβάνουν πολύ νάτριο, καλό θα ήταν να αποφύγουν την κατανάλωση ελιών σε άλμη, αναφέρει η Σταματάκη Αστερία, Msc στην Κλινική διατροφή, διαιτολόγος/ διατροφολόγος και Επιστημονική συνεργάτης του ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας) σε σχετικό άρθρο ενημέρωσης του κοινού. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) η περιεκτικότητα αλατιού στις επιτραπέζιες ελιές μπορεί να κυμαίνεται από 2 γρ. έως 6 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος. Μάλιστα, η πρόσληψη αλατιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 γρ. όταν κάποιος καταναλώνει ημερησίως μια μερίδα ισοδύναμη με περίπου 10 - 12 ελιές. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσληψη αλατιού μικρότερη των 5 γρ. ημερησίως από όλες τις τροφές και το προστιθέμενο αλάτι, όλοι οι καταναλωτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί με τις ποσότητες και την εν γένει διαιτητική πρόσληψη αλατιού.

πηγή 

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.