Έβγαλαν από το στομάχι 14χρονης 700 γραμμάρια τρίχες. Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ


Έκπληκτοι έμειναν οι γαστρεντερολόγοι στην κλινική «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη καθώς βρήκαν στο στομάχι μίας 14χρονης που μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μία μπάλα από τρίχες, βάρους 700 γραμμαρίων.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, το εν λόγω τριχοπίλημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί παγκοσμίως. Όπως εξηγεί η παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Κατερίνα Ραμματά, πρόκειται για μία μάζα από άπεπτες τρίχες μέσα στον γαστρικό σωλήνα, ύστερα από την κατάποσή τους. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η 14χρονη κοπέλα έπασχε από το σύνδρομο Ραπουνζέλ, που θέλει, κυρίως εφήβους, να τρώνε τις τρίχες των μαλλιών τους. Οι γονείς της δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Το κορίτσι έχει πλέον αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη.

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ εμφανίζεται εννέα φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και σε αυτές τις περιπτώσεις το 80% των περιστατικών εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά ή έφηβες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 14χρονη έτρωγε τις τρίχες της, καθώς και κλωστές από κουρτίνες και βαμβάκι, τα τελευταία 12 χρόνια. Πλέον είναι καλά στην υγεία της, ενώ δέχεται ψυχολογική υποστήριξη.

Μετά την αφαίρεση, η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των παθήσεων που μπορεί να οδηγούν στην τριχοφαγία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά να ελαττωθεί και να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά.

Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ

Η τριχοφαγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής τρώει επανειλημμένα μαλλιά. Τα μαλλιά δεν κινούνται καλά μέσω του πεπτικού συστήματος, κάνοντάς τα να κολλούν στην κοιλότητα του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σχηματίσει μια μεγάλη μπάλα μαλλιών, όπως συνέβη με την 14χρονη στη Θεσσαλονίκη.

Καθώς η μπάλα τρίχας μεγαλώνει στην κοιλιά, με τον καιρό μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα όπως αποφρακτικός ίκτερος, φυσική απόφραξη στην κοιλιά ή στο λεπτό έντερο, διάβρωση της επένδυσης βλέννας στο στομάχι και το λεπτό έντερο, τρύπες μέσα στο λεπτό έντερο, περιτονίτιδα και οξεία παγκρεατίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.