Self test - Θεσσαλονίκη: Σταματά σήμερα η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία. Στην αντεπίθεση οι φαρμακοποιοί


Μετά από έκτακτη σύσκεψη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε η διακοπή της παροχής των δωρεάν self-tests από σήμερα για τους κατοίκους της πόλης.
Σύμφωνα με τον Σπύρο Νικολαΐδη, Γενικό Γραμματέα ΣΥΦΑ, οι φαρμακοποιοί μάζεψαν όλα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και τα έστειλαν πίσω στις φαρμακαποθήκες.

«Σήμερα εκτάκτως θα σταματήσουν όλα τα φαρμακεία τη δωρεάν διάθεση των self-tests».

Όπως σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης σε αυτήν την απόφαση οδήγησε και η διαρροή ότι τα τεστ θα διανέμονται πλέον από διαφορετικά κανάλια διανομής και όχι τα φαρμακεία.

«Τα self-tests είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν, δεν είναι απλό εμπορικό, έχει συγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης και διάθεσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «τοπίο στον διαμοιρασμό των τεστ είναι θολό», με το υπουργείο Υγείας να μη δίνει σαφές απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στα χαρακώματα με την κυβέρνηση οι φαρμακοποιοί

«Εμπλοκή» έχει προκύψει με τη δωρεάν διάθεση των self-tests για εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μετά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι σταματά τη διάθεσή τους.

Οι φαρμακοποιοί, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για «συμφωνία» που είχε γίνει με την κυβέρνηση εξ’ αρχής, η οποία όμως δεν είχε γίνει γνωστή στους πολίτες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι η δωρεάν διάθεση θα συνεχιστεί μέσω άλλων δικτύων.

Η κυβέρνηση μας «κρέμασε»

Μιλώντας στο MEGA, ο Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σημείωσε ότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί με την κυβέρνηση για τη δωρεάν διανομή των self-tests έχει λήξει από το τέλος Μαΐου, ενώ είχε δοθεί και μια σιωπηρή παράταση.

«Είχαμε υπογράψει μια συμφωνία σαν κλάδος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την όλη διαδικασία. Είχαμε συμφωνήσει 4 πράγματα. Από τη δική μας τη μεριά να κάνουμε τη διανομή των δωρεάν τεστ, από κοινού να γίνει η διαδικασία έτσι, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα υγείας και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων, από την κυβέρνηση να οριστεί η αμοιβή για εμάς και να ανοίξει η συζήτηση για πιο θεσμικά θέματα που χρονίζουν στον κλάδο μας».

Όπως σημειώνει ο κ. Δαγρές, «το δικό μας το σκέλος το τηρήσαμε και με το παραπάνω, η κυβέρνηση όμως δεν έχει τηρήσει τίποτα από αυτά που υπογράψαμε».

«Όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης, εμείς την τιμήσαμε την υπογραφή μας, η κυβέρνηση δεν την τιμά», σημειώνει ο αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Πηγή: thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.