Σαρηγιάννης: Πρόβλεψη ως και για 18.000 κρούσματα τη μέρα! «Ίσως χρειαστεί νέο lockdown παντού»


Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχει νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, με 2.327 να καταγράφονται στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
Η κατάσταση όμως μάλλον αναμένεται να γίνει πολύ χειρότερη, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες ο ένας μετά τον άλλον.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνει λόγο ακόμα και για 18.000 κρούσματα την ημέρα!

Όπως λέει, αυτό είναι εκτίμηση συγκεκριμένου μαθηματικού «μοντέλου» προβλέψεων, σύμφωνα με το οποίο αν δεν ανακοπεί άμεσα το 4ο κύμα, θα έχουμε αυτά τα νούμερα. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 4.340.

Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης αναφέρει πως όλα αυτά ίσως οδηγήσουν σε νέο lockdown, κάτι που όπως αναφέρει μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

«Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα lockdown 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να μαζέψει” σημαντικά την κατάσταση».

Όπως είπε μιλώντας στον Σκαι εξάλλου ο κ. Σαρηγιάννης, στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε κυλιόμενο μέσο όρο 2.600 κρούσματα και εκτίμησε ότι τον Αύγουστο ο μέσος όρος θα φτάσει γύρω στα 3.430 κρούσματα.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η αύξηση αυτή ήταν πολύ πιο γρήγορη από προηγούμενες που έχουν καταγραφεί και οφείλεται τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα όσο και στη χαλάρωση των μέτρων.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι είναι πολύ γρήγορη στη μετάδοση και δύσκολα τη γλιτώνει κανείς.

Τόνισε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο με στενή επαφή, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά. Που σημαίνει ότι η πιθανότητα να μην κολλήσει κανείς είναι σχετικά δύσκολη, σχετικά μικρή, όπως είπε.

Το επιδημιολογικό φορτίο σημειώνει ανοδική πορεία και γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκα, είπε ο καθηγητής. «Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν όλοι», τόνισε.

«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο».

«Με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί… Οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν, κι αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει» εκτίμησε υπαινισσόμενος το λοκντάουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. «Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα…»

Το σημαντικό, εξήγησε, είναι πώς θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την επιταχυντική πορεία της πανδημίας, γιατί δε θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι αύριο.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι αν μείνουμε σε μια αύξηση του εμβολιαστικού επιπέδου της τάξης των 800.000 απ’ ό,τι ήμασταν πριν μια εβδομάδα, δηλαδή στο 53% περίπου του συνόλου του πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς ανοσία για να έχουμε μια συνέχιση της εξέλιξης της πανδημίας σε πολύ υψηλούς αριθμούς και πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.