Μαστίχα ΧΙΟΥ και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το αντίδοτο στην υπερφαγία και το φούσκωμα


Διαχρονικά πιστεύεται πως η μαστίχα Χίου είναι ευεργετική για το στομάχι. Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως τα οφέλη της μαστίχας είναι πολλά. Τώρα τις γιορτινές μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θυμηθείτε την μαστίχα για να ”ηρεμήσετε” το στομάχι σας από την τυχόν υπερφαγία που θα υποπέσετε.

Η μαστίχα αποτελεί μία μοναδική φυσική τροφή υγείας και ευεξίας. Οι μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου αναγνωρίζονται ήδη από το 2.500 π.Χ. Σε όλη τη διάρκεια των ετών, υπάρχουν αναφορές από τον Ηρόδοτο, τον Διοσκουρίδη, αλλά και από τον Γαληνό, ο οποίος τον 2ο αι. μ.Χ. εκθειάζει τις στυπτικές και μαλακτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου, και τη συνιστά στις φλεγμονές του στομάχου, εντέρου και του ήπατος.

Η μαστίχα Χίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Διευκολύνει την πέψη εκκρίνοντας περισσότερο σάλιο και γαστρικό υγρό όταν τη μασάτε. Μόλις 1 γραμμάριο μαστίχας από συμπλήρωμα διατροφής θα βελτιώσει τη δυσπεψία και τα συμπτώματά της όπως είναι ο έντονος πόνος στο στομάχι, το αίσθημα φουσκώματος, ο μετεωρισμός, η γενική δυσφορία και οι καούρες. Τέλος, φαίνεται να θεραπεύει το πεπτικό έλκος, που οφείλεται στο ελικοβακτήριο του πυλωρού. Αν φάγατε πολύ δοκιμάστε τσίκλες, αλλά και κάψουλες ή αναβράζοντα δισκία, Μαστίχας Χίου. Όλα βοηθούν τον οργανισμό και το στομάχι, χαρίζουν ευεξία με απόλυτο φυσικό τρόπο και κάνουν πιο εύκολη την πέψη.

Η φυσική μαστίχα Χίου είναι καταχωρημένη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) ως “παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης” με τις ακόλουθες ενδείξεις: ήπια δυσπεπτικά ενοχλήματα και συμπτωματική θεραπεία ήπιας δερματίτιδας και επούλωση μικρών δερματικών πληγών.

Για να διαβάσετε τη μονογραφία του προϊόντος στα αγγλικά κάνετε κλικ στον σύνδεσμο του EMA εδώ.

Η μαστίχα είναι το προϊόν του μαστιχοφόρου σχίνου (Pistacia lentiscus var. Chia) ο οποίος φύεται και ευδοκιμεί αποκλειστικά στη Νότια Χίο. Εκκρίνεται εν είδη δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω προκλήσεως επιφανειακών τομών από αιχμηρά όργανα. Η φρέσκια ρητίνη, μετά ολιγοήμερη παραμονή της κάτω από τον θάμνο, στερεοποιείται υπό την επίδραση των καλοκαιρινών καιρικών συνθηκών (έντονη ηλιοφάνεια και ξηρασία) που επικρατούν στη περιοχή. Ακολούθως, το στερεοποιημένο προϊόν συλλέγεται και αποκαθαίρεται από τους μαστιχοπαραγωγούς.

Ενώ σχίνοι υφίστανται σε όλη τη Μεσόγειο, το παράδοξο ότι μόνο στη νότια Χίο καλλιεργούνται συστηματικά και παράγουν μαστίχα πιθανόν να οφείλεται σε τρεις παράγοντες: το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, ο ευγονισμός, και η καλή διαχείριση ήδη από τους αρχαίους Χιώτες, που συστηματοποίησαν την καλλιέργεια των σχίνων, τυποποίησαν το προϊόν και το επέβαλαν στην αγορά.

Από τον 1ο έως τον 7ο μ.Χ. αιώνα, η μαστίχα χρησιμοποιούνταν από τους πρακτικούς γιατρούς και βοτανολόγους κυρίως για τη θεραπεία γαστρικών διαταραχών. Στην αντίληψη των ανθρώπων της εποχής εκείνης, η χρήση της μαστίχας συντελούσε στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ειδικότερα, αρχαίοι Έλληνες ιατροί (σύμφωνα με πηγές των Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη, Θεόφραστου, Γαληνού) αναφέρουν την χρήση της μαστίχας για ανακούφιση από τους οξείς επιγαστρικούς πόνους και τη δυσπεψία.

Ενώ η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν έχει πλήρως ταυτοποιηθεί, έχει βρεθεί ότι εμπεριέχει: φυσικό πολυμερές, πτητικά και αρωματικά συστατικά που συνθέτουν το αιθέριο έλαιο (μαστιχέλαιο), τερπενικά οξέα, φυτοστερόλες, πολυφαινικά μόρια και μεγάλο αριθμό άλλων δραστικών ουσιών.

Στα πλαίσια της συνολικότερης μελέτης της χημικής σύστασης και της φαρμακευτικής δράσης της μαστίχας, διερευνήθηκε το χημικό προφίλ της (εκχύλιση-κλασμάτωση-απομόνωση συστατικών), εξετάσθηκαν πιθανές βιολογικές δράσεις της με έμφαση την αντιμικροβιακή δράση της έναντι του Helicobacter pylori (H. pylori), έγιναν δε και επιπρόσθετες συγκριτικές αναλύσεις μεταξύ του κολοφωνίου και της μαστίχας, διαφορετικών δειγμάτων μαστιχελαίου, και δειγμάτων μαστιχόνερου συλλεχθέντων από διαφορετικά σημεία ή χρόνους της διαδικασίας απόσταξης.

Μετά την εκχύλιση και την απομάκρυνση του πολυμερούς πολυ-β-μυρκενίου, που παρεμποδίζει τη διαλυτότητα και το χειρισμό της ρητίνης, το ολικό εκχύλισμα της μαστίχας διαχωρίσθηκε σε όξινο και ουδέτερο κλάσμα, από τα οποία απομονώθηκαν 6 τριτερπενικά οξέα και 10 ουδέτερα τριτερπένια, εκ των οποίων και ένα νέο φυσικό προϊόν (ισομαστιχαδιενονάλη).

Οι ενώσεις σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο αιθέριο έλαιο της μαστίχας Χίου περιλαμβάνουν: α-πινένιο, β-πινένιο, β-μυρκένιο, λεμονένιο, β-καρυοφυλλένιο, και αραβινο-γαλακτάνες (AGPs πρωτεΐνες).

Συνοπτικά, φαίνεται ότι το αιθέριο έλαιο και η μαστίχα Χίου αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά, η δε τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι πιθανόν να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες (αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές).

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.