Τι συμβαίνει όταν ένα μονοζυγωτικό δίδυμο γίνεται vegan και το άλλο συνεχίζει να καταναλώνει κρέας


Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι υγιείς δίδυμοι που ακολουθούσαν vegan διατροφή για 8 εβδομάδες είχαν χαμηλότερη «κακή» LDL χοληστερόλη, καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τα αδέλφια τους που εξακολουθούσαν να τρέφονται με κρέας και λαχανικά.
Όπως τονίζει στο CNN ο ερευνητής καθηγητής Ιατρικής στο Ερευνητικό Κέντρο Πρόληψης του Στάνφορντ στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και επικεφαλής της μελέτης, Christopher Gardner, «υπήρξε μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 10% έως 15%, μείωση της ινσουλίνης κατά 25% και μείωση του σωματικού βάρους κατά 3% σε μόλις οκτώ εβδομάδες, όλα αυτά με την κατανάλωση πραγματικών τροφίμων χωρίς ζωικά προϊόντα».

Η vegan διατροφή διαφέρει από τη χορτοφαγική στο ότι αποκλείει, όχι μόνο το κρέας, αλλά και τα γαλακτοκομικά, τα αυγά ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν προερχόμενο από τα ζώα. Μία αυστηρά plant – based διατροφή μπορεί να είναι υψηλότερη σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλα διατροφικά πρότυπα, εξηγεί ο Gardner.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν το όφελος των σημερινών διατροφικών οδηγιών για μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», σημείωσε από την πλευρά της η διευθύντρια και ανώτερη επιστήμονας στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts, Alice Lichtenstein. Η ίδια, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, υπογραμμίζει ότι, «η διατροφή με περισσότερα ακόρεστα από κορεσμένα λιπαρά, περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερες θερμίδες, περισσότερες φυτικές ίνες και λαχανικά και λιγότερη χοληστερόλη, είχε ως αποτέλεσμα ένα πιο ευνοϊκό “προφίλ” κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με πιο συμβατικά προγράμματα διατροφής».

Η μελέτη είναι πρωτότυπη επειδή σε αυτήν συμμετείχαν μονοζυγωτικά δίδυμα, τα περισσότερα από τα οποία μοιράζονταν παρόμοιες καθημερινές συνήθειες, όπως το κούρεμα ή τα ρούχα τους. «Σε μεγάλο βαθμό, η μελέτη των ζευγαριών διδύμων ελέγχει τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα» σημειώνει ο Δρ Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας και πρόεδρος του τμήματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Ωστόσο, η πρόσληψη πανομοιότυπων διδύμων σε μελέτες διατροφικής παρέμβασης είναι δύσκολη- γι' αυτό και ο σχεδιασμός αυτός έχει χρησιμοποιηθεί σπάνια σε διατροφικές μελέτες. Επίσης, τα ευρήματα από τους πανομοιότυπους διδύμους μπορεί να μην είναι γενικεύσιμα στο γενικό πληθυσμό», συμπληρώνει.

Τα οφέλη των plant based τροφίμων

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (30/11) στο JAMA Network Open και, σε αυτήν, συμμετείχαν 22 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων. Στο κάθε ζευγάρι, το ένα από τα δίδυμα κλήθηκε να ακολουθήσει vegan διατροφή ενώ το άλλο συμπεριέλαβε, στη διατροφή του, τροφές ζωικής προέλευσης. Την αντίστοιχη δίαιτα ακολούθησε το κάθε ένα από τα ζευγάρια για οκτώ εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων, όλα τα γεύματα δόθηκαν στο κάθε δίδυμο εξαρχής, ώστε να μπορούν να δουν τους τύπους των τροφίμων που θα έπρεπε να τρώνε.

Η Gardner, ωστόσο, σημειώνει ότι, «αισθάνομαι πώς πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ακολουθήσουν τη vegan διατροφή σκέφτονται για διάφορα προϊόντα ότι είναι Plant – based, αλλά όχι ότι μπορεί να είναι ραφιναρισμένα ή υπερεπεξεργασμένα. Προσπαθήσαμε να ακολουθηθούν υγιεινές, vegan επιλογές ώστε να οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν τι είναι το καλό για την υγεία τους».

Στο κάθε ζευγάρι παραδόθηκαν και γεύματα λίγο πιο «τσιμπημένα» από τα συνηθισμένα. Όπως εξήγησε ο Gardner, «μού αρέσει η ισορροπία να υπάρχει και στις μελέτες μου. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές ζωικής προέλευσης έτρωγαν περισσότερα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, προϊόντα με λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη και λιγότερο ραφιναρισμένα δημητριακά απ’ όσα στις καθημερινές τους συνήθειες. Όλες οι τροφές ήταν καλής ποιότητας. Έτσι, στην πραγματικότητα, βελτίωσαν κάπως τη διατροφή τους».

Το κάθε ζευγάρι μονοζυγωτικών διδύμων έμαθε ποια ήταν τα ήδη τροφών που έπρεπε να καταναλώνει. Στο δεύτερο μισό της μελέτης, τους ζητήθηκε να προετοιμάσουν μόνοι τα γεύματά τους, που θα ήταν κατάλληλα για τη διατροφή που ακολουθούσαν. Οι βιολοιγικοί δείκτες του, συμπεριλαμβανομένων των βιοχημικών εξετάσεών τους, συλλέχθηκαν, από κάθε ζεύγος κατά την έναρξη της μελέτης καθώς και κατά την τέταρτη και όγδοη εβδομάδα. Οι vegan δίδυμοι εμφανίστηκαν νεότεροι στις βιολογικές μετρήσεις τους.

Στους καρδιαγγειακούς βιοδείκτες, όμως, όπως η χαμηλότερη LDL χοληστερόλη, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η απώλεια βάρους ήταν αναμενόμενη. Οι vegan είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Οι περισσότερες φυτικές ίνες εξηγούν τα χαμηλότερα επίπεδα ισνουλίνης επειδή απελευθερώνουν τη γλυκόζη με πιο αργούς ρυθμούς στο αίμα. Επιπλέον, επειδή λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, έχουν περισσότερο όγκο από το κρέας, μπορεί να μάς κρατήσουν χορτάτους και να βοηθήσουν να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.