Κορονοϊός: “Πάγωσε” τους επιστήμονες νέα έρευνα για το πόσο επιζεί σε επιφάνειες – Τι βρήκαν στις άδειες καμπίνες του Diamond Princess!

Μια νέα έκθεση Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποδεικνύει τη δύναμη του νέου κορονoϊού να ζει σε επιφάνειες για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Ίχνη του νέου κορονoϊού SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε επιφάνειες από τις καμπίνες κρουαζιερόπλοιων (που είχαν τεθεί σε καραντίνα λόγω πολλαπλών κρουσμάτων) 17 μέρες αφότου τις εγκατέλειψαν οι ασθενείς με COVID-19 επιβάτες!

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός επέζησε μέχρι και 17 μέρες σε κάποιες επιφάνειες του πλοίου, αν και δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί εάν αυτά τα εναπομείναντα ίχνη του ιού ήταν αρκετά μολυσματικά ώστε να προκάλεσαν οποιεσδήποτε λοιμώξεις.

Σοκ για τους ερευνητές τα ευρήματα από τις καμπίνες του Diamond Princess
Οι ερευνητές εξέτασαν τις καμπίνες όλων των μολυσμένων με COVID-19 επιβατών στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess. Πήραν δείγματα τόσο από τις καμπίνες εκείνων που εκδήλωσαν συμπτώματα, όσο και από τις καμπίνες εκείνων που παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Η σχετική έκθεση των ερευνητών δημοσιεύθηκε στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας (MMWR) τους αμερικανικού CDC.

Στο Diamond Princess καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα περισσότερα από 700 κρούσματα κορονοϊού. Ολόκληρο το κρουαζιερόπλοιο τέθηκε σε καραντίνα για αρκετές μέρες έξω από το λιμάνι της πόλης Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο ξέσπασμα κορονοϊού έξω από την ηπειρωτική Κίνα εκείνη την περίοδο.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο κορονοϊός παραμένει ζωντανός σε επιφάνειες πλαστικού και ανοξείδωτου χάλυβα για έως τρεις ημέρες, αν και τα επίπεδά μειώνονται δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, μένει ζωντανός λιγότερο στον χαλκό, όπου δεν βρέθηκε βιώσιμο δείγμα του μετά από 4 ώρες, και το χαρτόνι, το οποίο αποδείχτηκε καθαρό από τον SARS-CoV-2 μετά από 24 ώρες.

Στην τελευταία αυτή μελέτη στο Diamond Princess και σε άλλα πλοία όπου καταγράφηκαν κρούσματα κορονοϊού εξέτασε τις καμπίνες, προτού αυτές καθαριστούν. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι από την στιγμή που καθαρίζεται ένα δωμάτιο όπου διέμενε άτομο με COVID-19, ο κορονοϊός εξαφανίζεται τελείως και είναι απόλυτα ασφαλές.

Η έκθεση MMWR του CDC ανέφερε επίσης ότι οι επιβάτες του Diamond Princess διέδωσαν τον ιό κυρίως προτού το πλοίο τεθεί σε καραντίνα, αλλά οι μολύνσεις μεταξύ του πληρώματος κορυφώθηκαν αργότερα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.