Τσιόδρας: Μην παίρνετε μόνοι σας φάρμακα!

Κινδύνους για την υγεία μπορεί να κρύβει η λήψη φαρμάκων για άλλα νοσήματα, με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίσουν την λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός, τόνισε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως οιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. "Έτσι και η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες που περιλαμβάνουν και αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα, χαμηλό κάλιο, επιληψία ακόμη και κώμα και θάνατο."

Ταυτόχρονα τόνισε ότι πρέπει υποχρεωτικά η χρήση τους να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση.

"Πόσο μάλλον τα χημικά, που περιέχουν χλωροκίνη που τα είχαν αγοράσει Αμερικάνοι πολίτες για καθαρισμό ενυδρείων και οδήγησαν σε σοβαρές επιπλοκές και θάνατο σε ένα από τα δύο περιστατικά στις ΗΠΑ", πρόσθεσε και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο περιστατικό στις ΗΠΑ που κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, λέγοντας: "Το ένα περιστατικό που ανάρρωσε μπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας με αρρυθμία και σοβαρά προβλήματα από το στομάχι και μόλις ανάρρωσε δήλωσε πως πήρε το χημικό για προφύλαξη από την νόσο, με βάση πληροφορίες από το διαδίκτυο."

"Προσοχή στην παραπληροφόρηση η οποία μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό", κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Την ίδια στιγμή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μην λαμβάνουν μόνοι τους φάρμακα για τη θεραπεία του. Και αυτό, διότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την υγεία τους.

Στο όλο θέμα αναφέρθηκε πριν από δύο ημέρες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Η ιστορία της Ιατρικής είναι γεμάτη με παραδείγματα φαρμάκων τα οποία ήταν αποτελεσματικά στα χαρτιά ή στο εργαστήριο, αλλά όχι στους ανθρώπους", είπε. "Είναι επίσης γεμάτη με φάρμακα τα οποία απεδείχθησαν επιβλαβή".

Ο κ. Ghebreyesus έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία του ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική. "Μερικά φάρμακα που νομίζαμε ότι θα είναι αποτελεσματικά, απεδείχθη ότι δεν ήταν και τόσο, όταν τα συγκρίναμε με άλλα", είπε. "Πρέπει να ακολουθούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις σε αυτό".

Ωστόσο, η χρήση φαρμάκων για άλλα νοσήματα εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός, κρύβει έναν ακόμα κίνδυνο. Μπορεί να υπάρξει έλλειψη αυτών των φαρμάκων, με συνέπεια να μείνουν ακάλυπτες οι ασθένειες έναντι των οποίων όντως αποδίδουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.