ΕΟΦ: Μην αγοράζετε φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες μη αξιόπιστες πηγές

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), με ανακοίνωσή του στις 24-3-2020, προειδοποίησε το ευρύ κοινό να μην προμηθεύεται φάρμακα εκτός των μονίμων λειτουργούντων φαρμακείων, πχ μέσω διαδικτύου.

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, λόγω της γενικής ανησυχίας για την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος εξαπάτηση των πολιτών και υπονόμευση της δημόσιας υγείας. 

Οι επίδοξοι πωλητές μπορεί να ισχυρίζονται: 
- ότι τα προϊόντα τους αποτελούν την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη από τον κορονοϊό covid-19, ή 
- ότι είναι σε θέση να παρέχουν ήδη εγκεκριμένα φάρμακα τα οποία δοκιμάζονται για το σκοπό αυτό, τα οποία δεν είναι για παράδειγμα, εύκολα διαθέσιμα από άλλη πηγή. 

Τέτοια προϊόντα είναι κατά κανόνα ψευδεπίγραφα.
Διευκρινίζεται ότι ως ψευδεπίγραφα φάρμακα θεωρούνται τα προϊόντα εκείνα που παρουσιάζονται ψευδώς ως αυθεντικά/εγκεκριμένα.
Μπορεί να περιέχουν διαφορετική δραστική ουσία από αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία ή σε άλλη ποσότητα ή καμία δραστική ουσία.
Μπορεί επίσης να περιέχουν ιδιαίτερα επιβλαβή συστατικά που δεν επιτρέπεται να περιέχονται σε φάρμακα.
Η λήψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας και επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.
Για την αποτροπή τέτοιων κινδύνων, σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνεται από τα φαρμακεία της περιοχής μας, τα οποία λειτουργούν ως φυσικά καταστήματα και ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας τους.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι η πώληση φαρμάκων εξ’ αποστάσεως από πιστοποιημένα φαρμακεία δεν έχει εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά.
Στις χώρες που ήδη εφαρμόζεται, έχουν θεσπιστεί διαδικασίες πιστοποίησης ασφαλών ιστοσελίδων, με τις οποίες χρειάζεται η ανάλογη εξοικείωση και εκπαίδευση του χρήστη για ασφαλή πρόσβαση σε αυτές, ώστε να αποφεύγονται οι σχετικοί κίνδυνοι.
Τέλος, εφίσταται η προσοχή του κοινού ότι δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει η αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας κάποιου φαρμάκου για την αγωγή ή την πρόληψη από τον κορονοϊό.

Η όποια αναφορά δοκιμαζόμενων δραστικών ουσιών ή φαρμάκων από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζει ο ΕΟΦ, δεν πρέπει να ερμηνεύεται εσφαλμένα και να αυξάνεται η ζήτηση των εν λόγω φαρμάκων για λόγους πρόληψης.

Για λόγους ενημέρωσης, παραπέμπουμε στο Δελτίο Τύπου της Europol με τα μέχρι σήμερα ευρήματα από τις δράσεις των αρχών στα κράτη της Ευρώπης, καθώς και στο Δελτίο Τύπου του ΕΜΑ.


Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κατόπιν ενημέρωσης των γερμανικών αρχών, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων Red 19/Rot 19 και Purple Sense.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν από την αρμόδια αρχή της Γερμανίας, τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται ως συμπληρώματα διατροφής, βρέθηκαν να περιέχουν την φαρμακευτική δραστική ουσία σιλδεναφίλη, χωρίς αυτή να αναγράφεται στην επισήμανσή τους.

Συνεπώς, κατά τη χρήση των ανωτέρων μη εγκεκριμένων προϊόντων ελλοχεύει κίνδυνος για την υγεία των χρηστών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τη χρήση του Red 19/Rot 19 παρατηρήθηκαν έντονες οπτικές διαταραχές, πονοκέφαλοι και αυξημένοι παλμοί.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.