Τσιόδρας: Τα μέτρα μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο

Σε φάση μετριασμού φαίνεται πως βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, με την Ελλάδα να παραμένει στο «καλό σενάριο».
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας:«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν, όπως βλέπουμε στην πατρίδα μας και μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο».

Ωστόσο, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.
«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, και συμπλήρωσε: «Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη».

Ερωτηθείς δε για τα μαθηματικά μοντέλα, είπε πως προς το παρόν δείχνουν μια βραδεία εξάπλωση.
«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που στηρίζονται στη φυσική απόσταση για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στα 1.212 τα κρούσματα
Στα 1.212 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν ακόμη 56, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 43, καθώς μέσα σε 24 ώρες κατέληξαν πέντε άτομα.

Παράλληλα, 72 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα σε ΜΕΘ. Μέση ηλικία είναι τα 65 έτη και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 15.000 τεστ.

Είπε ακόμη πως εγκρίθηκε η χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας τόσο σε όσους νοσηλεύονται, όσο και όσους νοσούν και βρίσκονται στο σπίτι τους σε καραντίνα.
«Όσοι βρίσκονται στο σπίτι θα μπορούν να λαμβάνουν το φάρμακο έπειτα από συμπλήρωση ειδικής φόρμας που θα είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα», τόνισε.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 35.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα. Αντίστοιχα σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 359.000 περιπτώσεις και 23.000 θάνατοι.
Μόνο η Ιταλία μετρά 10.700 νεκρούς.
Για την χλωροκίνη
Αναφορικά με την χλωροκίνη, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει το φάρμακο, ενώ στην Ελλάδα η θνητότητα είναι στο 3% ενώ σε άλλες χώρες είναι 6%.

«Δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια αν αυτό οφείλεται στο ότι δόθηκε έγκαιρα θεραπεία. Χρειάζεται προσοχή στο να βγάλουμε μηνύματα. Έχουμε μια αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Έχουμε επάρκεια στη χώρα μας. Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι το έχουν πάρει», δήλωσε.

Υπογράμμισε δε, πως τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στα χέρια μας και θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.


Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.