Αλυσίδα αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία εν μέσω κορονοϊού

Υπό συνθήκες καραντίνας, δεν υπάρχει για τα άτομα με αναπηρία επιπλέον πρόνοια για την καθοδήγησή τους και την προστασία τους, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής, εκπροσωπώντας την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή».«Επειδή έτσι κι αλλιώς ανήκουμε σε αυτό που ονομάζεται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για εμάς αυξάνει ο κίνδυνος όταν ερχόμαστε σε επαφή για τις καθημερινές ανάγκες. Αυτό ισχύει για όλες τις κατηγορίες των αναπήρων και υπάρχουν φυσικά και οι άνθρωποι με χρόνιες βλάβες που είναι στην πρώτη γραμμή κινδύνου» υπογραμμίζει ο κ. Ρέλλας.

Για το λόγο αυτό, η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή» πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια αλυσίδα αλληλεγγύης με στόχο την ασφαλέστερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία. Στο πλαίσιο της δράσης «Κανένα ανάπηρο ή εμποδιζόμενο άτομο μόνο του» καλεί τους πολίτες κατ' αρχάς να δηλώσουν εθελοντές στο email mideniki.anoxi@gmail.com και κατά δεύτερον να ενημερώσουν, τυπώνοντας τις πληροφορίες της δράσης και αναρτώντας τις στην πολυκατοικία τους, σε εμφανή σημεία στη γειτονιά τους ώστε άνθρωποι που ενδεχομένως βρίσκονται σε αδιέξοδο να λάβουν βοήθεια.

«Εάν είστε ή γνωρίζετε ανάπηρο ή εμποδιζόμενο πρόσωπο, άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών ή με χρόνιες βλάβες, έχετε περιοριστεί στο σπίτι και δεν έχετε τρόπο να εξυπηρετηθείτε για εξωτερικές δουλειές, επικοινωνήστε μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους: αποστολή email στην διεύθυνση mideniki.anoxi@gmail.com, αποστολή ιδιωτικού μηνύματος στη σελίδα μας στο Facebook, επικοινωνία στην ελληνική νοηματική γλώσσα (μέσω βιντεοκλήσης) ή με γραπτό μήνυμα στον αριθμό 6972945470, επικοινωνία με τηλεφωνική κλήση στον αριθμό 6993507553» εξηγεί ο κ. Ρέλλας.

Η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον κ. Ρέλλα, συγκεντρώνει ήδη πάνω από 100 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι τηρούν όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας του ΕΟΔΥ και των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων. Ωστόσο, μετά τον ευρύτερο περιορισμό της κυκλοφορίας είναι σημαντική η μαζική συμμετοχή πολιτών για την εξυπηρέτηση περισσότερων ανθρώπων. «Ελέγχουμε, για προφανείς λόγους ασφάλειας, όσους δηλώνουν προθυμία να συμμετάσχουν και όταν παραστεί η ανάγκη επιχειρούμε. Συντονίζουμε δηλαδή το αίτημα με τον κατάλληλο εθελοντή. Και φυσικά να πούμε ότι έχουμε ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα δίκτυα που υπάρχουν εκ μέρους της πολιτείας. Σε όποια περίπτωση κρίνουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλου τύπου παρέμβαση απευθυνόμαστε και στους κατά τόπους δήμους, κοινότητες, περιφέρειες, έχουμε δηλαδή μια λίστα από φορείς που μπορούμε να ενημερώσουμε για να υπάρξει συνδρομή, ανάλογα με την περιοχή» τονίζει ο κ. Ρέλλας.

Η Κίνηση έχει ήδη λάβει και ικανοποιήσει πολλά αιτήματα αλλά, ελλείψει εθελοντών σε αρκετές περιοχές, υπάρχουν φορές που δεν έχει ανταπεξέλθει. Για το λόγο αυτό ο κ. Ρέλλας κάνει έκκληση περισσότεροι πολίτες να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να βοηθήσουν. Όπως λέει ο ίδιος: «Το πιο σημαντικό είναι να μάθουν όλοι και όλες, ανάπηροι και μη, ο καθένας με τον δικό του ρόλο, ότι δεν πρέπει να μείνει κανένας πίσω και θα πρέπει να φροντίσουμε για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις. Οι ζωές των ανάπηρων μετράνε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.