Είναι κορονοϊός ή αλλεργικό άσθμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Αρκετοί άνθρωποι αυτή την εποχή του χρόνου αρχίζουν να παρουσιάζουν αλλεργίες. Με την πανδημία του κορονοϊού αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στην εποχιακή έξαρση αλλεργικού άσθματος και της λοίμωξης COVID-19; Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας βοηθά να κατανοήσουμε τις διαφορές. 
Είναι αλλεργικό άσθμα ή κορονοϊός;
Την άνοιξη, οι άνθρωποι που πάσχουν από βρογχικό άσθμα μπορεί, λόγω της αύξησης των ειδικών αεροαλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα, όπως για παράδειγμα η αλτερνάρια, οι γύρεις ελιάς, οι γύρεις αγρωστωδών και παριετάριας (περδικάκι), να έχουν πιο έντονα συμπτώματα και να παρατηρήσουν απορρύθμιση της αναπνευστικής νόσου τους.

Από την άλλη μεριά, οι νοσήσεις από ιούς είναι πιθανόν να απορρυθμίσουν τις αλλεργίες και το βρογχικό άσθμα παροξύνοντας τα συμπτώματα τους
και να προκληθεί σύγχυση στη διαφοροδιάγνωση τους μιας και η κλινική εικόνα που προεξέχει είναι κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα.

Εξέχουσα σημασία για τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο έχει η λήψη του ιατρικού ιστορικού στους ασθενείς αυτούς ως προς την ορθή διευκρίνηση των κλινικών συμπτωμάτων με σκοπό την χορήγηση των κατάλληλων οδηγιών και θεραπείας.
Ο ασθενής που έχει αλλεργικό προφίλ και πάσχει από βρογχικό άσθμα είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματα του τα οποία εμφανίζονται ετησίως και σχετίζονται με την εποχική κατανομή. Συμπτωματολογία όπως φτέρνισμα, αύξηση του βήχα, συρίττουσα αναπνοή, επίταση της δύσπνοιας, αύξηση της συχνότητας αναπνοών, βήχας μετά την άσκηση, κνησμός στην περιοχή των οφθαλμών και μύτης, καταρροή και ρινική συμφόρηση, αίσθημα κνησμού στον ρινοφάρυγγα όταν το βρογχικό άσθμα συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκέσουν καθόλη τη διάρκεια των εποχικών αλλεργιογόνων.

Αντίθετα, η εμφάνιση συμπτωμάτων λοιμώξεως αναπνευστικού με πυρετό ο οποίος είναι συνήθως υψηλός και πιθανόν να παραμένει για αρκετές ημέρες η αλλαγή της χροιάς των πτυέλων με το βήχα, η φαρυγγαλγία, οι διαρροϊκές κενώσεις, η τάση για έμετο-ναυτία, οι αρθραλγίες καθώς και το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης αναπνευστικού.
Οι βασικές συστάσεις για ασθενείς με βρογχικό άσθμα

Οι βασικές συστάσεις των ειδικών για τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα είναι να διατηρούν τη νόσο τους σε έλεγχο, να λαμβάνουν την τακτική φαρμακευτική αγωγή με τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή τα οποία δεν προκαλούν ανοσοκαταστολή και μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής στους αεραγωγούς.

Ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα επιβεβαιώνει ότι λαμβάνετε σωστά τη θεραπεία σας ενώ είναι σημαντικό να εκπαιδεύονται οι ασθενείς στη χρήση των αεροθαλάμων εισπνοών.

Αν και οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν καταγράψει σειρές πασχόντων από βρογχικό άσθμα από τον νέο ιό με στοιχεία που να αποδεικνύουν την αύξηση εμφάνισης πνευμονίας από covid-19, ωστόσο εάν πάσχετε από βρογχικό άσθμα θα πρέπει να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η επικοινωνία με τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο είναι σημαντική για να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες και εφόσον χρειαστεί να τροποποιήσετε την αγωγή που λαμβάνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.