Κικίλιας: «Πετύχαμε μέχρι σήμερα, όχι επειδή νικήσαμε την αρρώστια, αλλά επειδή νικήσαμε τις αδυναμίες και τη νοοτροπία του χθες»

Καθημερινά θα παρακολουθείται η καμπύλη του κορονοϊού καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Το παρατηρητήριο που έχει συσταθεί, απαρτίζεται από επιστήμονες, τεχνοκράτες και ειδικούς που καθημερινά θα εξετάζουν καθημερινά την κατάσταση σε σχέση και με τη δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

"Ακούσατε τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τον κύριο Σκέρτσο, να μιλάει για αυτό το Παρατηρητήριο, το οποίο θα είναι ένα μεικτό σχήμα που θα περιλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, ειδικούς επιστήμονες υπό την καθοδήγηση της Προεδρίας της Κυβέρνησης", είπε ο υπουργός Υγείας.

"Καθημερινά θα γίνεται αυτό το monitoring, αυτή η παρατήρηση των συνθηκών σε σχέση πάντα – γιατί εδώ καταλήγουν όλα – με τη δυναμικότητα την οποία έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις ΜΕΘ που έχουμε, τις κλίνες που έχουμε, πώς πάει η νόσος, το R, η επιδημιολογική μελέτη που μάθαμε και συνηθίσαμε όλοι να λέμε τις τελευταίες ημέρες.
Ανάλογα, λοιπόν, και με βάση την απόσταση από την άρση των πρώτων μέτρων από των δεύτερων, των τρίτων και ούτω καθεξής και το πώς κινείται αυτή η καμπύλη θα προσαρμοζόμαστε, θα ενημερώνουμε υπεύθυνα με διαφάνεια καθημερινά και θα στηρίζουμε τον κόσμο σε αυτή τη νέα καθημερινότητά μας"
, διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας.

"Αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλους. Γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς, τον ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ, την Πολιτική Προστασία, αλλά και όλους τους πολίτες. Γιατί νομίζω ότι πετύχαμε μέχρι σήμερα, όχι επειδή νικήσαμε την αρρώστια, αλλά επειδή νικήσαμε τις αδυναμίες και τη νοοτροπία του χθες.
Προφανώς υπάρχει η ένταση και η αγωνία του επόμενου βήματος, που βασίζεται επάνω σε ένα πλάνο. Το ανακοίνωσε εχθές ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νομίζω ότι η τήρηση αυτού του πλάνου είναι προϋπόθεση για την επόμενη εποχή, για μία νέα καθημερινότητα.
Και δεν θα φύγουμε ποτέ από αυτό, σε ό,τι έχει να κάνει με τους κανόνες υγιεινής, σε ό,τι έχει να κάνει με τη Δημόσια Υγεία.
Αυτό το πλάνο έχει να κάνει με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, παραδείγματος χάριν πλένουμε τα χέρια μας. Έχει να κάνει με την τήρηση των αποστάσεων, με την αποφυγή συγχρωτισμού, με την προστασία των ευπαθών ομάδων.
Νομίζω ότι με πολύ μεγάλη στήριξη από τον κόσμο, αλληλεγγύη, αγάπη, αίσθηση καθήκοντος, οι Έλληνες τήρησαν όλα αυτά, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για αυτό και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες".

Θα στηρίξουμε το ΕΣΥ - Στο 50% τα χειρουργεία
Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ήδη έχουν γίνει 3.748 προσλήψεις μέσα στην κρίση του κορονοϊού και οι ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες έφτασαν τις 1.017. Αναφέρθηκε στο επίδομα που δόθηκε στους υγειονομικούς και τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει και άλλους τρόπους περαιτέρω στήριξή τους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

"Θα στηριχτεί το ΕΣΥ, θα στηριχτούν οι άνθρωποι του. Η προίκα του ΕΣΥ, κατά την άποψη μου, είναι το έμψυχο δυναμικό, είναι οι επιστήμονες μας, οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι, οι καθηγητές, οι χειρουργοί, οι διευθυντές, οι νοσηλευτές, οι καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στους θαλάμους COVID ή στην εντατική και καθαρίζουν, οι τραπεζοκόμοι.
Όλοι είναι μια πολύ μεγάλη οικογένεια, μια πολύ μεγάλη ομάδα και αφού μου δίνετε την ευκαιρία για μια ακόμη φορά, είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.
Έχουν ήδη γίνει 3.748 προσλήψεις μέσα στην κρίση, φτάσαμε τις 1.017 ΜΕΘ από τις οποίες οι 351 είναι COVID, δώσαμε επίδομα συγκεκριμένο σε όλους οριζόντια τους εργαζόμενους του Υπουργείου. Πριν από τρεις μήνες νομιμοποιήσαμε τις όποιες προστιθέμενες, πάνω από το όριο υπερωρίες. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Αυξήσαμε το όριο από 9% σε 16%.
Και ετοιμάζουμε και άλλα πράγματα. Είναι εμφανές, ότι τις αδυναμίες και τα προβλήματα και τις αστοχίες 45 χρόνων, τις μελετούμε. Το κάνουμε γρήγορα, δεν το κάνουμε βιαστικά. Το κάνουμε με πρόγραμμα. Και η παρακαταθήκη στον κόσμο θα είναι ένα άλλο σύστημα υγείας"
, είπε ο υπουργός Υγείας.

Τόνισε ότι σταδιακά επιστρέφουν σε μια μερική κανονικότητα τα νοσοκομεία του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα με την έναρξη χειρουργείων και απογευματινών ιατρείων.
Ιδιαίτερα για τα χειρουργεία εξήγησε ότι θα γίνεται το 50% του μέσου όρου του 2019.

"Έχω δώσει ήδη εντολή στους Διοικητές στις υγειονομικές περιφέρειες και στους Διοικητές των νοσοκομείων, μαζί με τις Επιτροπές Λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου και τους υπεύθυνους των χειρουργείων.
Θα κατηγοριοποιηθούν και θα μπει προτεραιότητα σε αυτά τα οποία ήταν χρόνια περιστατικά και περίμεναν να χειρουργηθούν, που όμως έχουν προτεραιότητα με βάση τα ιατρικά δεδομένα. Και έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα.
Υπάρχουν κάποια χειρουργεία τα οποία έχουν σωρευθεί, υπάρχουν κάποια άλλα τα οποία πρόκειται να επακολουθήσουν. Το σύστημα υγείας οργανωμένο, δομημένο, θέλω να πιστεύω με μία άλλη νοοτροπία και μία άλλη λογική… Είναι εμφανές ότι το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες, αγαπήσαμε αυτούς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό και το στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις"
.

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες για το άνοιγμα των σχολείων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων.
"Αν υπάρχει κάποιος άλλος που έχει άλλη γνώμη θα πρέπει να την τεκμηριώσει επιστημονικά", τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Σοβαρός και γλυκός άνθρωπος ο Σωτήρης Τσιόδρας
Με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού, ότι ο υπουργός Υγείας ήταν εκείνος που του πρότεινε τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για σύσταση της επιτροπής λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή 28 κορυφαίων επιστημόνων.
"Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος, γλυκός άνθρωπος, καταξιωμένος επιστήμονας και χαίρομαι πάρα πολύ με έναν πολύ γλυκό και ωραίο τρόπο και σαφή ψυχική επαφή περνάει στους Έλληνες καθημερινά τα μηνύματά μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.