Μητσοτάκης: Τι είπε για τα τεστ, τις μάσκες, τα σχολεία

Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και κατά του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την κριτική που του ασκήθηκε, εξαπέλυσε την Πέμπτη κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 


«Χρησιμοποιήσατε τον όρο αυτονόητο είπε αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν όλο αυτό το διάστημα. Και όντως έγινε το αυτονόητο και το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους Έλληνες πολίτες αλλά τίποτα από όσα έγιναν δεν ήταν αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στρέφοντας τα βέλη του εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν ήταν αυτονόητο είπε ότι αποφασίσαμε να ματαιώσουμε το Καρναβάλι της Πάτρας, δεν ήταν αυτονόητο ότι έγιναν μεγάλα ψηφιακά άλματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και αν συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία θα δείτε ότι καθυστέρησαν πολύ στην λήψη αποφάσεων. Θα αποδώσω πρώτος τα εύσημα στον ελληνικό λαό αλλά δεν θα δεχτώ ότι όλα όσα έγιναν ήταν προδιαγεγραμμένα. Κι εσείς έχετε ακούσει κ. Τσίπρα τους ψιθύρους στην κοινωνία. Το "τι θα γινόταν αν…"και ευτυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ».

Τα κυριότερα σημεία της δευτερολογίας του πρωθυπουργού:

- Για τα τεστ: Η κυβέρνηση υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή την πρακτική της συμβουλευτικής από την επιτροπή επιστημόνων. Η στρατηγική μας πηγάζει από τις υποδείξεις της επιτροπής αυτής. Ο αριθμός των τεστ θα πρέπει πράγματι να αυξηθεί. Εμείς κάναμε μία επιλογή, ώστε στα τεστ αντισωμάτων να μη βιαστούμε και να πάμε σε τεστ αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Τώρα, που έχουμε στα χέρια μας τις υποδείξεις των επιστημόνων, μέσα στο επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, η χώρα μας θα παραλάβει μια μεγάλη παρτίδα τεστ αντισωμάτων. Η παραλαβή θα γίνει μέσω δωρεάς, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός.

- Θα εξακολουθήσουμε το contact tracing (ιχνηλάτηση) όπως το εφαρμόζει η Πολιτική Προστασία. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορούμε να κάνουμε και γρήγορα τεστ (rapid tests), τα οποία θα μπορούν μέσα σε 10-15 λεπτά να μας δίνουν ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

- Είναι κατάκτηση για τους Έλληνες να βλέπουν ότι η χώρα γίνεται δεκτή με θετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο. Σταματήστε, κύριε Τσίπρα, να εκπέμπετε εσείς και το κόμμα σας διαρκώς μιζέρια.

- Για τις μάσκες: Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια, οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες. Τώρα πλέον η χρήση της μάσκας έρχεται ως συμπληρωματικό μέτρο. Είναι εύλογο το ερώτημα για τη διατίμηση της μάσκας. Θα υπάρξουν οδηγίες μέσα στις επόμενες ημέρες για τη χρήση του υποκατάστατου (υφασμάτινου καλύμματος). Αν παρατηρήσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, τότε θα παρέμβουμε.

Η διατίμηση ενέχει τον κίνδυνο να σταματήσουν οι εισαγωγές μασκών από το εξωτερικών και να ξεμείνουμε. Το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα. Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκε η προμήθεια των νοσοκομείων.

- Για τα σχολεία: Κάποια ΜΜΕ που είναι κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση διαχέουν πληροφορίες που δημιουργούν πανικό. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Ήδη χώρες όπως η Ιταλία, προχωρούν σε σταδιακό άνοιγμα για σοβαρούς οικονομικούς, κοινωνικούς, και ψυχολογικούς λόγους. Στο ξεκίνημα του κορονοϊού είχε αναφερθεί ότι τα παιδιά ενδέχεται να είναι «υγειονομικές βόμβες». Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται πλέον από την επιστημονική κοινότητα. Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

«Δεν είμαι σίγουρος ακόμα για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό από τις 20 Μαΐου».

Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το άνοιγμα με κανόνες και προϋποθέσεις. Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Είναι πιο δύσκολο να πειθαρχήσεις τα παιδιά.

Τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα παιδιά. Kάποια παιδιά δεν έχουν εξοπλισμό στο σπίτι, έχουν προβλήματα στο σπίτι τους. Το σχέδιό μας είναι καλά μελετημένο. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή εδώ είμαστε να το δούμε ξανά. Είναι μεγάλο λάθος πάνω στα κλειστά σχολεία να παγιώσουμε κοινωνικές ανισότητες. Δεν κάνουμε πειράματα, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τα σχολεία.

- Για τα τρολ του Διαδικτύου: Η επιστροφή στην καθημερινότητα αποτελεί μια δυσκολότερη άσκηση που απαιτεί περισσότερη υπευθυνότητα. Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες τον κορονοϊό. Υπάρχει ένας πολύ σκοτεινός κόσμος στο Διαδίκτυο, που χυδαιολογεί και στοιχηματίζει επάνω στην εθνική αποτυχία. Ας μην τους δίνουμε λαβή, ας αφήσουμε όλα αυτά τα τρολ στα «Τάρταρα» και στο σκοτάδι του Διαδικτύου.

- Για τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19: Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο, από αυτό που υπολογίζαμε πριν ένα μήνα. Η συζήτηση για το χρέος είναι ουσιαστική. Στόχος είναι να μην προστεθεί πρόσθετο χρέος, μια μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση. Δεν ξέρουμε τίποτα. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε τουρισμό», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο όριο που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι ύφεση πάνω από 4% θα είναι «ύφεση Μητσοτάκη» είπε ότι είναι «ακαταλαβίστικα όλα αυτά».

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.