Τα τρία νέα συμπτώματα του κορονοϊού - Μετα-ανάλυση Έλληνα επιστήμονα

Σε αναθεώρηση του καταλόγου με τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 προχώρησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Στη λίστα προστέθηκαν τρία ακόμα, καθώς όσο εξελίσσεται η πανδημία, οι γιατροί μαθαίνουν ολοένα περισσότερα για τον επικίνδυνο ιό.

Βάζοντας στο μικροσκόπιο τα συμπτώματα που ο ασθενής καλείται να αντιμετωπίσει, αν προβληθεί από τον ιό, το Κέντρο (CDC) ανέφερε σε νέα έκθεση ότι έχουν προστεθεί η ναυτία, η διάρροια και ρινική καταρροή.

Αυτά συμπληρώνουν μια μεγάλη λίστα, συμπεριλαμβανομένων απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πυρετός, πονόλαιμος, μυαλγίες και δύσπνοια.

Οι επιπλοκές που προστέθηκαν πρόσφατα δεν είναι ακριβώς «νέες» καθώς πολλοί τις έχουν επισημάνει ως συμπτώματα από την αρχή της πανδημίας. Αλλά κάθε άτομο βιώνει τον ιό διαφορετικά.

Με τις νέες προσθήκες, τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός είναι:
  • Πυρετός ή ρίγη
  • Βήχας
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση
  • Πόνος στους μυς ή στο σώμα
  • Πονοκέφαλος
  • Πρωτοεμφανιζόμενη απώλεια όσφρησης ή γεύσης
  • Πονόλαιμος
  • Συνάχι ή ρινική συμφόρηση ("μπούκωμα" στη μύτη)
  • Ναυτία ή έμετος
  • Διάρροια
Μετα-ανάλυση Έλληνα επιστήμονα 

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της σχετικής παγκόσμιας βιβλιογραφίας (άρθρα κυρίως από Κίνα και ΗΠΑ), με συγγραφέα τον Θεόδωρο Ροκκά, Διευθυντή Α΄ Γαστρεντερολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, εξέτασε την συμμετοχή του πεπτικού συστήματος στην κλινική έκφραση του COVIC-19. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο αγγλόφωνο περιοδικό Annals of Gastroenterology που αποτελεί το επίσημο όργανο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Τα κυριότερα αποτελέσματα της μελέτης συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Τα πιο συχνά συμπτώματα από το ΓΕΣ είναι η διάρροια (10%), ναυτία - έμετος (7%) και κοιλιακό άλγος (5%).

2. Όλα τα περιστατικά με συμπτώματα από το ΓΕΣ τα χαρακτηρίζει η ανορεξία.

3. Σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19 τα συμπτώματα από το ΓΕΣ μπορεί να προηγηθούν για λίγες ημέρες των άλλων συμπτωμάτων.

4. Σε ικανό ποσοστό, που αγγίζει το 30% των ασθενών με συμπτώματα από το ΓΕΣ, το RNA του ιού ανιχνεύεται στα κόπρανα. Σε μερικές περιπτώσεις το RNA του ιού ανιχνεύεται στα κόπρανα ακόμη και 30 ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και την υποθετική απαλλαγή από τον ιό, όπως αυτό κρίνεται από διπλή αρνητική δοκιμασία ανίχνευσης του ιού (PCR) στο ρινοφαρυγγικό ή στοματικό επίχρισμα.

5. Ποσοστό ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν αύξηση των ηπατικών ενζύμων κατά τη διάρκεια νοσηλείας, ιδιαιτέρως αν λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο.

Δεν είναι σαφές αν η αύξηση αυτή είναι στο πλαίσιο ηπατικής προσβολής από τον ιό ή είναι το αποτέλεσμα ήπατο-τοξικότητας των φαρμάκων στο πλαίσιο της φαρμακευτικής αγωγής για την νόσο. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με πρόσφατες επισημάνσεις και οδηγίες από την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (AGA). Συμπερασματικά, από αυτή την συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση το μήνυμα που προκύπτει είναι ότι η προσβολή από τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να εκδηλωθεί και με συμπτώματα που αφορούν τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Το γεγονός της ανίχνευσης του RNA του ιού στα κόπρανα κρίνεται σαν γεγονός ιδιαίτερης σημασίας και ενδέχεται να συμμετέχει στην μεγάλη μεταδοτικότητα που χαρακτηρίζει τον SARS-CoV-2. Σαν συνέχεια αυτού σε αρκετά εργαστήρια παγκοσμίως γίνονται μελέτες, π.χ. μελέτες με κυτταρο-καλλιέργειες, για να αποδειχθεί αν το ανιχνευόμενο γενετικό υλικό του ιού στα κόπρανα είναι ικανό να προκαλέσει νόσο. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα ευρήματα επιβάλλουν την σχολαστική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής, ιδιαίτερα μετά από επίσκεψη σε κοινόχρηστους χώρους, π.χ. τουαλέτες.

Ιδιαιτέρως επισημαίνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, απολύμανσης και κανόνων προστασίας προσωπικού σε χώρους που διενεργούνται ενδοσκοπήσεις πεπτικού για την αποφυγή μεταδόσεως του ιού.

Newsroom themaygeias

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.