Έρευνα: Ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ιταλία ήδη από το περασμένο φθινόπωρο


Από τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφορούσε ο κορονοϊός στην Ιταλία, όπως αποκαλύπτει μελέτη του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Μιλάνου, δείχνοντας ότι η Covid-19 ίσως μεταδιδόταν πέρα από την Κίνα νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν αρχικά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο νέος κορονοϊός και η Covid-19, η αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί, ήταν άγνωστα πριν το ξέσπασμα που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της δυτικής Κίνας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ως «ασθενής 0» της Ιταλίας θεωρείται ένας άνδρας σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο, τη βορειότερη περιοχή της Λομβαρδίας, στις 21 Φεβρουαρίου 2020.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Tumori Journal του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της χώρας δείχνουν ότι το 11,6% των 959 υγιών εθελοντών που μετείχαν σε μια έρευνα για τον καρκίνο των πνευμόνων από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020 είχαν αναπτύξει αντισώματα στον κορονοϊό πολύ πριν τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας έτσι άλλες προηγούμενες μελέτες.

Το Πανεπιστήμιο της Σιένα διεξήγαγε ένα ακόμη πιο διεξοδικό τεστ αντισωμάτων του SARS-CoV-2, που έδειξε ότι τέσσερα άτομα είχαν διαγνωστεί θετικά σε αντισώματα του νέου κορονοϊού ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είχαν μολυνθεί τον Σεπτέμβριο. «Αυτό είναι το κύριο εύρημα: ασυμπτωματικά άτομα όχι μόνον βρέθηκαν θετικά μετά τις ορολογικές εξετάσεις, αλλά διέθεταν και αντισώματα ικανά να σκοτώσουν τον κορονοϊό», επεσήμανε ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Τζιοβάνι Απολόνε.

«Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσα στον πληθυσμό για πολύ καιρό και με χαμηλό ποσοστό θνητότητας καθώς εξαφανίζεται για να επανακάμψει μετά από λίγο», προσθέτει.

Ιταλοί ερευνητές είχαν δηλώσει τον Μάρτιο στο Reuters ότι είχε παρατηρηθεί ένας υψηλότερος του συνηθισμένου αριθμός σοβαρών περιστατικών πνευμονίας και γρίπης στη Λομβαρδία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ως ένα ακόμη σημάδι ότι ο νέος κορονοϊός κυκλοφορούσε νωρίτερα σε σχέση με ό,τι πιστευόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.