Σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινών στη Θεσσαλονίκη προχωρεί η κυβέρνηση. Έληξε το τελεσίγραφο


Σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης.
Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Σε μια κατάσταση «πολέμου», η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν οικειοθελώς τις κλίνες τους, με διορία μίας ώρας να απαντήσουν, αλλιώς προειδοποιούσε με επίταξη των κλινών ΜΕΘ.

Δείτε το έγγραφο του υπουργείου Υγείας:


Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο σε όλη τη χώρα παρατηρείται μια αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς τα νέα κρούσματα σταθεροποιούνται μεν, δεν έχουν ωστόσο παρουσιάσει ακόμη σημάδια υποχώρησης.

Mόσιαλος: Αν δεν απαντήσουν, αύριο το πρωί άμεση επίταξη των κλινικών

«Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00 σήμερα. Δεν το έκαναν. Είδαμε, παράλληλα, νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας να μετακινούνται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19. Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος.

Οι αριθμοί των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο

Την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ εξαιτίας περιστατικών covid-19 αποτυπώνουν ανάγλυφα τα στατιστικά στοιχεία.

Ως την περασμένη Δευτέρα (16/11) 400 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ εκείνοι που εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανήλθαν σε 382.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ παρουσιάζει σταθερή αύξηση, ημέρα με την ημέρα. Έτσι, την Τρίτη, 43 ακόμη ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώθηκαν, την ώρα που 9 εξέρχονταν από τις ΜΕΘ σε ένα 24ωρο.

Παρόμοια η εικόνα και την Τετάρτη, αφού σε ένα 24ωρο διασωληνώθηκαν 37 ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό διασωληνωμένων να φτάνει τους 480. Στο ίδιο διάστημα εξέρχονταν από τις ΜΕΘ 18 ασθενείς Covid (410 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας).

Τέλος, την Πέμπτη, που σημειωτέον καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, αγγίζοντας τους 500, με 499 ασθενείς, στις ΜΕΘ της χώρας προστέθηκαν 19 ακόμη άτομα, ενώ εξιτήριο από αυτές πήραν 17.

Αν παρατηρήσει κανείς τον απόλυτο αριθμό νέων διασωληνώσεων, ενδεχομένως να υπάρχει μια επιβράδυνση στον αριθμό των διασωληνωμένων, η οποία μένει να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν ασθενείς σε ΜΕΘ που δεν διασωληνώνονται απαραίτητα.

Συνολικά, στη διάρκεια αυτών των ημερών μπήκαν στις ΜΕΘ 99 ασθενείςκαι βγήκαν 44. 

Νέοι άνθρωποι στις ΜΕΘ της χώρας εξαιτίας του κορονοϊού

Μπορεί το 81.6% των διασωληνωμένων να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ωστόσο και άτομα νεαρής ηλικίας διασωληνώνονται και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Σήμερα έγινε γνωστό ότι ένας 27χρονος που προσεβλήθη από κορωνοϊό νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος, χωρίς να αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με την υγεία του.

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε επίσης ότι ένας ακόμη 27χρονος, αλλοδαπός, που ζει στη Μανωλάδα Ηλείας, διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν έχει υποκείμενα νοσήματα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία (σε αυτά ίσως δεν περιλαμβάνονται οι νέες διασωληνώσεις), το πρωί της Πέμπτης συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε τη σημερινή εφημερία του με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 (σ.σ.: μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς), είτε με τρένο, με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

Εξαντλούνται οι ΜΕΘ στη Λάρισα


Στη Λάρισα, σύμφωνα με το onlarissa, δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ, ενώ στην 5η ΥΠΕ καταγράφεται το πιο υψηλό ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά. Η περιφέρεια κατέγραψε την Τετάρτη 207 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ και σήμερα βρέθηκε μεταξύ των 9 περιοχών με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Για τη σημερινή εφημερία μετά την παραλαβή τεσσάρων αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού αναμένεται να αναπτυχθούν αντίστοιχα νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε 24.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.