«Πυρετός των σπασμένων οστών»: Η επόμενη υγειονομική απειλή που προκαλεί το κουνούπι τίγρης


Με ανάρτησή του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Τσακρής, εκπέμπει SOS για τη νέα τεράστια υγειονομική πρόκληση, που δεν είναι άλλη από τον Δάγκειο πυρετό.

«Τα επόμενα χρόνια ως επιστημονική κοινότητα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άλλη μια τεράστια πρόκληση: την οχύρωση των κοινωνιών μας απέναντι στον Δάγκειο πυρετό, μια και η κλιματική κρίση, οι παρατεταμένοι καύσωνες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, ευνοούν την εξάπλωση και αναπαραγωγή του Aedes aegypti, του κουνουπιού τίγρη, ενός από τους κύριους διαβιβαστές του ιού.

»Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, έπειτα από ένα τόσο ζεστό και υγρό καλοκαίρι, τα κρούσματα παρουσιάζουν διεθνώς κατακόρυφη άνοδο», σημειώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας σε ανάρτησή του στο facebook.

O ίδιος εξηγεί ότι «η εκρηκτική αύξηση των ταξιδιών είναι ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας. Ειδικά οι ΗΠΑ βιώνουν τη χειρότερη χρονιά από το 1980. Αλλά και η γειτονιά μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο Δάγκειος πυρετός θα έχει γίνει μείζων απειλή για τη νότια Ευρώπη μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της νόσου: από τους 4 που θα μολυνθούν, οι 3 θα είναι ασυμπτωματικοί».

«Εκείνοι που θα νοσήσουν, όμως, θα παρουσιάσουν πυρετό, μυϊκούς σπασμούς και πόνο στις αρθρώσεις, τόσο ισχυρό ώστε η νόσος αποκαλείται και «πυρετός των σπασμένων οστών». Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, λιγότερες από 1%, ο Δάγκειος πυρετός μπορεί να αποβεί μοιραίος. Πώς προφυλασσόμαστε; Κρατώντας τα κουνούπια μακριά μας με τα γνωστά μέτρα ατομικής προστασίας. Η πρώιμη διάγνωση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών και στην αποφυγή επιπλοκών από σοβαρή νόσηση», καταλήγει ο Αθανάσιος Τσακρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.