Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας


Το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία φαρμάκου της Eli Lilly κατά της παχυσαρκίας έδωσε την Πέμπτη ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Μια νέα «ισχυρή», όπως τη χαρακτηρίζει η Eli Lilly, επιλογή για την θεραπεία της παχυσαρκίας πρόκειται να είναι διαθέσιμη έως το τέλος του χρόνου στις ΗΠΑ, έπειτα από την έγκριση που έδωσε ο FDA στην κυκλοφορία νέου σκευάσματος με τιρζεπατίδη που θα χορηγείται σε παχύσαρκους ασθενείς και σε ασθενείς με νόσους που σχετίζονται με το βάρος

Σημειώνεται πως η τιρζεπατίδη έχει ήδη εγκριθεί από τον Μάιο του 2022 για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 με άλλη εμπορική ονομασία.

Η νέα έγκριση του FDA σημαίνει ότι οι ενήλικες που έχουν παχυσαρκία ή είναι υπέρβαροι με τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με το βάρος μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Πριν από την έγκριση, πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούσαν την τιρεζεπατίδη για απώλεια βάρους σε μια φρενίτιδα ζήτησης φαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση.

Η έγκριση εδραιώνει την Eli Lilly ως έναν σημαντικό ανταγωνιστή της Novo Nordisk στην εκκολαπτόμενη αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια βιομηχανία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.

Πώς λειτουργεί το νέο φάρμακο

Το νέο φάρμακο είναι μια ένεση που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα ενώ η δόση πρέπει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια τεσσάρων έως 20 εβδομάδων για να επιτευχθούν τα όρια της δόσης-στόχου των 5, 10 ή 15 χιλιοστογραμμαρίων την εβδομάδα.

Το φάρμακο λειτουργεί ενεργοποιώντας δύο φυσικά παραγόμενες ορμόνες στο σώμα: το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη, γνωστό ως GLP-1, και το εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο ή GIP.

Ο συνδυασμός λέγεται ότι επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και καταστέλλοντας την όρεξη επιβραδύνοντας τα σήματα πείνας στον εγκέφαλο.

Ο FDA ανέφερε ότι η έγκριση βασίστηκε σε δύο από τις δοκιμές της Eli Lilly σε προχωρημένο στάδιο για την τιρεζεπατίδη, οι οποίες αξιολόγησαν τις επιδράσεις της στην απώλεια βάρους μετά από 72 εβδομάδες.

Σε μια από τις μελέτες σε περισσότερους από 2.500 ενήλικες με παχυσαρκία αλλά όχι διαβήτη, όσοι έλαβαν 5 χιλιοστόγραμμα τιρζεπατίδης για 72 εβδομάδες έχασαν περίπου 16% του σωματικού τους βάρους κατά μέσο όρο. Οι υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου συνδέθηκαν με ακόμη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, με μια δόση 15 χιλιοστογραμμαρίων να οδηγεί σε απώλεια βάρους 22,5% κατά μέσο όρο.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.