Υγιεινές συνταγές από τον σεφ Παναγιώτη Μουτσόπουλο: Τάρτα με πράσα, μανιτάρια και γκοργκοντζόλα

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.

Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.

Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές υγιεινές συνταγές.
Τάρτα με πράσα, μανιτάρια και γκοργκοντζόλα

Μπορεί να νομίζετε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη συνταγή, όμως στην πραγματικότητα είναι πανεύκολη. Αλμυρή τάρτα πράσου. Θα τη λατρέψετε!

Υλικά για 1 ταρτιέρα 26 – 28cm
200γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
1 κρόκος αυγού
400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι
(λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για το σεμιζάρισμα της τάρτας)
*μπορούμε να χρησιμοποιούμε έτοιμη ζύμη κουρού που την προψήνουμε βάσει των οδηγιών της συσκευασίας

Για τη γέμιση
500γρ. λευκά μανιτάρια, χωρίς κοτσάνι, σε λεπτές φέτες
3 πράσα, μόνο το λευκό μέρος
200γρ. τυρί γκοργκοντζολα, σε κομματάκια
200ml. φρέσκο γάλα, πλήρες
200ml. κρέμα γάλακτος 35%
3 κρόκοι αυγών
50ml. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Για τη ζύμη, ανακατεύουμε τα υλικά τρίβοντάς τα καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος, σαν τρίμματα.
Πιέζουμε τα τρίμματα να ενωθούν και να γίνει η ζύμη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας κρύο νερό. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο για να ξεκουραστεί.
Στην συνέχεια την ανοίγουμε (ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολες για να μην κολάει) σε πάχος 1 εκ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα, απλώνουμε τη ζύμη ώστε να περισσεύει, την τρυπάμε με το πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 10 λεπτά.
Για την γέμιση, σε ένα μεγάλο σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα πράσα για 5 – 6 λεπτά να μαραθούν και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με μέτρο γιατί το τυρί είναι αλμυρό).
Αφήνουμε μείγμα να κρυώσει λίγο, το αδειάζουμε στην προψημενη τάρτα και το στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
Χτυπάμε το γάλα, την κρέμα και τους κρόκους και καλύπτουμε με το μείγμα την γέμιση.
Σκορπίζουμε το τυρί και ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να πήξει η γέμιση, να ροδίσει η επιφάνεια, και να ψηθεί και η βάση.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.