H διατροφή μετά τον απογαλακτισμό επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης Κοιλιοκάκης.

Η Κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου-Δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτείνη που βρίσκεται στα δημητριακά: σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη κ.α.). 


Η αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη είναι η παραγωγή αντισωμάτων τα οποία καταστρέφουν τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου με αποτέλεσμα την αδυναμία απορρόφησης θρεπτικών ουσιών και βιταμινών.

"Παρατηρείται πως παιδιά που μέχρι 12 μηνών καταναλώνουν κυρίως φυτικές ίνες, φρούτα-λαχανικά-όσπρια, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν Κοιλιοκάκη, σε αντίθεση με εκείνα που καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός του γάλακτος), δημητριακά και έτοιμες - επεξεργασμένες τροφές." λέει στην Πελίνα Θεοδοσίου ο παιδίατρος, dr Νίκος Βουδούρης.

"Ενώ αρχικά η Κοιλιοκάκη θεωρούνταν μια παιδική γαστρεντερολογική διαταραχή - Σύνδρομο Δυσαπορρόφησης", συνεχίζει ο γιατρός, "πλέον είναι αναγνωρίσιμη και επηρεάζει περίπου το 5% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό που αυξάνεται ραγδαία."

Αναφερόμενος στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ο dr Βουδούρης, επισημαίνει: "Σε έρευνα του Erasmus University Medical Center in Rotterdam, The Netherlands, μελετήθηκαν διάφορα μοντέλα διατροφής και τα αποτελέσματα έδειξαν πως παιδιά που ακολουθούν διατροφή βασισμένη σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια έχουν πολύ μικρότερη προδιάθεση να εμφανίσουν Κοιλιοκάκη εως την ηλικία των 6 ετών και παράλληλα καταναλώνουν πολύ υγιεινά γεύματα, πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία."

* Ο Νίκος Βουδούρης είναι μέλος της “Ελληνικής Εταιρίας Περιγεννητικής Ιατρικής” καθώς επίσης και μέλος του “American Academy of Pediatrics“. Πήρε το Χωρέμειο Βραβείο για τις ερευνητικές του εργασίες πάνω στα παιδιά με λευχαιμία. Είναι ταμίας στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, μέλος στη “Societe Internationalle d’ Histoire de la Medicine”, της Ελληνικής Εταιρίας Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας των Ιατρικών Επιστημών, διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.