Θεραπεία με πλάσμα αίματος: Τι είναι και πότε ξεκινά στην Ελλάδα

Ξεκινά στη χώρα μας πειραματική θεραπεία για τον κορονοϊό με τη χορήγηση αντισωμάτων μετά από αφαίρεση πλάσματος από το αίμα ασθενών που νόσησαν, έγιναν καλά και πλέον έχουν ανοσία, όπως άλλωστε ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Μ. Δευτέρας (13/4).

Η διαδικασία θα γίνεται με λήψη αίματος από εθελοντές δότες, οι οποίοι είχαν κόλλησαν τη νόσο, έγιναν καλά και τώρα έχουν ανοσία. Ακολούθως θα αφαιρείται το πλάσμα το οποίο περιέχει τα αντισώματα κατά του κορονοϊού και θα χορηγείται σε ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, «τη διαδικασία και το πρωτόκολλο ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και θα αποτελεί το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας για θεραπεία με αντισώματα πολιτών που νόσησαν και έχουν ιαθεί».

Η κλινική μελέτη θα είναι φάσης ΙΙ και θα συντονίζεται από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και καθηγητή θεραπευτικής Θάνο Δημόπουλο.


Ποιοι θα επιλεγούν
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα καθώς θα πρέπει να επιλεγούν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό και ιάθηκαν. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε και το μητρώο ασθενών με Covid-19, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν αντισώματα συμπολιτών μας για τη θεραπεία άλλων ασθενών.

Οι ασθενείς που θα συμμετάσχουν στην μελέτη θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πρέπει να έχουν νοσήσει και να είναι αρνητικοί στον μοριακό έλεγχο για 14 ημέρες, όπως επίσης και να έχουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ισχυρά αντισώματα», δηλαδή τα κύτταρά τους να έχουν αποδεδειγμένα δυνατή άμυνα απέναντι στον κορονοϊό.

Η αξιοποίηση αντισωμάτων ασθενών που είχαν Covid-19, μελετάται σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα δεν σημαίνει ότι θα φέρει και αποτελέσματα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.