Τσιόδρας: «Έκπληξη» ο κορονοϊός, περιμέναμε πανδημία γρίπης

Μία πανδημία γρίπης και όχι την επέλαση του κορονοϊού, ανέμεναν οι επιστήμονες πριν μερικούς μήνες, όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη σημερινή ενημέρωση.


Στην επισήμανση της δημοσιογράφου Νατάσσας Σπαγαδώρου ότι ο ίδιος πριν μερικούς μήνες σε δήλωσή του στο CNN Greece είχε προβλέψει ότι θα έρθει μία πανδημία γρίπης μέσα στον 21ο αιώνα, καθώς με τα μαθηματικά μοντέλα, έχουμε μία πανδημία σχεδόν κάθε 30 χρόνια και στην ερώτηση αν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις από τον Οκτώβριο για μία επικείμενη πανδημία, ο κ. Τσιόδρας, απάντησε:

«Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 όλοι οι επιστήμονες, μιλούσαμε για μία πανδημία γρίπης, ενώ μας είχε ανησυχήσει και ο SARS και ο MERS. Η πανδημία του κορονοϊού COVID-19 ήταν μη αναμενόμενη, ήταν η νόσος Χ που ανέφερε και ο ΠΟΥ, ήταν έκπληξη».



Ολόκληρη η απάντηση του Σ. ΤΣΙΟΔΡΑ:
"Όντως κατά καιρούς έχω τοποθετηθεί, όπως και άλλοι συνάδελφοι, για την ανάγκη ετοιμότητας και επαγρύπνησης του συστήματος Δημόσιας Υγείας γιατί ήταν ενδεχόμενο πανδημίας.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του ’19 όλοι μιλούσαμε για μια πανδημία γρίπης γιατί οι ιοί γρίπης είναι αυτοί που έχουν προκαλέσει πανδημίες στο παρελθόν, οι ιοί γρίπης είναι αυτοί οι οποίοι συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν ταχύτατα και έχουν τη μεγάλη διασπορά στο ζωικό βασίλειο, στους χοίρους, στα πουλερικά.

Γιατί οι ιοί της γρίπης είχαν δώσει πανδημίες στο παρελθόν. Γιατί νέοι ιοί γρίπης κυκλοφορούν στην Άπω Ανατολή, στην Ασία και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου. Και σε αυτούς είχε δοθεί προτεραιότητα.

Στα πλαίσια αυτά και εγώ είχα κάνει δήλωση ότι περιμένουμε μια πανδημία. Αλλά όλος ο επιστημονικός κόσμος, εδώ να το πω, περίμενε μια πανδημία γρίπης.

Μας είχε ανησυχήσει ο κορονοϊός SARS και ο MERS, αλλά βλέπαμε ότι με κάποιο τρόπο γρήγορα περιορίζονταν, δεν είχαν αυτή τη μεταδοτικότητα, την υψηλότερη μεταδοτικότητα από τον ιό της γρίπης, που έχει αυτός ο ιός.

Ήταν κάπως μη αναμενόμενο, μια έκπληξη αυτός ο ιός και μας έδειξε την ανάγκη να έχουμε επαγρύπνηση για αυτό που ονόμαζε τότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας νόσο Χ, την άγνωστη νόσο.

Στα πλαίσια αυτά είχα πει και εγώ τότε αυτό που είχα πει."


Η "Νόσος Χ"

Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προσθέσει τη «Νόσο Χ» στη λίστα των ασθενειών υψηλής προτεραιότητας. Μετά τη δεύτερη ετήσια επανεξέταση του καταλόγου η «Disease X» εμφανίστηκε στο τέλος του καταλόγου μιας σειράς ασθενειών για τις οποίες ο ΠΟΥ αποφάσισε πως η επιτάχυνση της έρευνας και ανάπτυξης είναι επειγόντως αναγκαία. Ο κατάλογος περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, τον ιό Έμπολα και τον ιό Ζίκα και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Αλλά η «Νόσος Χ» ήταν μια εντελώς καινούργια προσθήκη. Η καταστροφή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει!

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην έδρα του στη Γενεύη για να εξετάσει τις απειλές για την ανθρωπότητα. Ο στόχος ήταν να εντοπιστούν οι παθογόνοι οργανισμοί με τη δυνατότητα εξάπλωσης και θανάτωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά για τους οποίους δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα ή επαρκή αντίμετρα. Ήταν η τρίτη φορά που η επιτροπή, αποτελούμενη από κορυφαίους ιολόγους, βακτηριολόγους και εμπειρογνώμονες για τις μολυσματικές ασθένειες, συναντήθηκε για να εξετάσει ασθένειες με επιδημική ή πανδημική πιθανότητα.

Με την συμπερίληψή της «Νόσου Χ» στον κατάλογο, ο ΠΟΥ αναγνώριζε ότι οι μολυσματικές ασθένειες και οι επιδημίες που προκαλούν είναι εκ φύσεως απρόβλεπτες. Όπως η ισπανική γρίπη που σκότωσε 50 έως 100 εκατομμύρια άτομα μεταξύ του 1918 και του 1920, η «Νόσος Χ» είναι η καταστροφή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι να είναι πολύ αργά. Σημείωναν ωστόσο πως έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο όχι για να μας τρομάξει, αλλά να διασφαλιστεί ότι η παγκόσμια κοινότητα στον τομέα της υγείας θα οικοδομήσει όλα όσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση όλων των απειλών - όχι μόνο των προβλέψιμων.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η επόμενη μεγάλη επιδημία να προέλθει από μια εντελώς απροσδόκητη πηγή, ένα παθογόνο που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα, τόνιζαν. Και όπως λένε οι επιστήμονες ο πιο επικίνδυνος εχθρός είναι αυτός που δεν γνωρίζουμε. 

Έτσι, η «Νόσος Χ» αντιπροσώπευε τη γνώση ότι μια σοβαρή διεθνής επιδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο που ήταν μέχρι τότε άγνωστο. Το «Χ» ήταν ο άγνωστος παράγοντας και αυτό ήταν που ο ΠΟΥ θεωρούσε απειλή. «Δεν ξέρουμε από πού θα προέλθει η επόμενη απειλή», δήλωνε στο Vox ο πρώην Διευθυντής Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Tom Frieden.

«Αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει μια επόμενη φορά» προσθέτει. Ο πιο επικίνδυνος εχθρός είναι αυτός που δεν γνωρίζουμε. Μια πηγή της νόσου Χ θα μπορούσε να είναι η σκόπιμη χρήση μολυσματικής νόσου ως όπλο, σημειώνει η ανάλυση της Telegraph.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η πιο πιθανή πηγή της «Νόσου X» δεν θα κρυβόταν στα βιολογικά όπλα, αλλά θα αφορούσε σε ζωονοσογόνες ασθένειες ή ζωονόσους. Πρόκειται για ασθένειες που υπάρχουν σε άγρια και εξημερωμένα ζώα και που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Περίπου το 70% των νόσων που ανακαλύφθηκαν τον τελευταίο αιώνα ήταν ζωονοσογόνα. Ο Έμπολα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Η πανδημία της Δυτικής Αφρικής το 2013-2016 πιστεύεται ότι ξεκίνησε όταν ένα αγόρι ηλικίας ενός έτους ήρθε σε επαφή από μια μολυσμένη από Έμπολα νυχτερίδα στη Γουινέα. Η ασθένεια εξαπλώθηκε στη μητέρα, την αδελφή και τη γιαγιά του και στη συνέχεια σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Ο HIV είναι επίσης ζωονόσος. Η ανθρώπινη επιδημία του HIV ξεκίνησε πιθανότατα και σύμφωνα με τα επικρατέστερα στοιχεία όταν άνθρωποι σκότωσαν έναν άγριο χιμπατζή και κατανάλωσαν το κρέας του. Από τότε ο ιός έχει μολύνει περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει 35 εκατομμύρια. Το ζωικό κεφάλαιο είναι το πιο πιθανό εκκολαπτήριο για την άγνωστη απειλή.

Μεγάλες ομάδες ζώων εκτροφής (κοτόπουλα, χοίροι ή ακόμη και καμήλες) που διατηρούνται σε κοντινή απόσταση δημιουργούν ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής για ζωονοσογόνες ασθένειες. Οι ιοί, μεταβαλλόμενοι συνεχώς, μεταδίδονται ταχέως από τα άγρια ζώα στα ζώα εκτροφείων και στη συνέχεια στον άνθρωπο. Μπορούν να εξαπλωθούν με τσιμπούρια, αλλά η ταχύτερη μετάδοση γίνεται μέσω αέρος.

Η «Νόσος Χ» θα μπορούσε να είναι μια μετάλλαξη μιας υπάρχουσας ζωικής ασθένειας όπως η γρίπη των πτηνών ή η αφρικανική πανώλη των χοίρων ή θα μπορούσε να είναι ένα ολοκαίνουργιο παθογόνο που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Καθώς φτάνουμε ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες του πλανήτη, είναι επίσης πιο πιθανό να έρθουμε σε επαφή με νέες ζωονοσογόνες ασθένειες, τόνιζαν οι επιστήμονες.

Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος πανδημίας προέρχεται από τη δυνητική εξέλιξη των υφιστάμενων ασθενειών. Ο HIV, η φυματίωση και η γρίπη έχουν ήδη αποδείξει την ικανότητά τους για καταστροφική εξάπλωση της επιδημίας. Η γρίπη είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές. Αυτό αποδείχθηκε το 2009, όταν το H1N1 (γρίπη των χοίρων) προχώρησε σε ταχεία πανδημία. 213 χώρες και περιοχές ανέφεραν κρούσματα του ιού και περίπου 285.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.