«Βήξτε παρακαλώ» – Ερευνητές στην Βρετανία αναπτύσσουν εφαρμογή που ίσως ανιχνεύει τον κορονοϊό

Μια ομάδα ερευνητών στην Βρετανία, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge συγκεντρώνουν ηχητικό υλικό από ανθρώπους με κορονοϊό που βήχουν, αναπνέουν και μιλούν, τα δεδομένα αυτά, θεωρείται πως θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία ενός αλγορίθμου που θα ανιχνεύει τον κορονοϊό. Η νέα εφαρμογή αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους ερευνητές να ανιχνεύουν την παρουσία του κορονοϊού.
Τα δεδομένα αυτά, θα συγκεντρωθούν σε servers του Πανεπιστημίου και οι υπεύθυνοι ευελπιστούν πως θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός αλγορίθμου που θα επιτρέπει αυτόματα, από το κινητό την διαπίστωση, αν κάποιος έχει τον ιό.

Οι υπεύθυνοι της εφαρμογής αυτής, που ελπίζουν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα από τον κόσμο, υποστηρίζουν πως ίσως είναι πιθανό να ανιχνευθεί η παρουσία του ιού από την φωνή ή τον βήχα ενός ανθρώπου.

Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη διαθέσιμη για iOS και Android .

«Ο σκοπός είναι η έγκαιρη διάγνωση. Με ποικιλία δεδομένων, ελπίζουμε πως ο βήχας ή ακόμη και η φωνή ενός ανθρώπου θα μπορεί να βοηθήσει στην όσο το δυνατόν νωρίτερα διάγνωση», επεσήμανε η Καθηγήτρια Cecilia Mascolo του Τμήματος Τεχνολογίας και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία ξεκίνησε την ανάπτυξη της εφαρμογής. Ο λόγος που χρειάζονται δεδομένα φωνής ή βήχα του ατόμου, είναι πως και τα 2 αυτά στοιχεία, αλλάζουν όταν κάποιος νοσεί.

Προσθέτει επίσης, πως υπάρχουν πολλά ακόμη που παραμένουν άγνωστα για τον κορονοϊό και τη νόσο που αυτός προκαλεί, και σε μία κατάσταση πανδημίας όπως αυτή που ζούμε, όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα είναι διαθέσιμα τόσο το καλύτερο.

Οποιοσδήποτε, μπορεί να επισκεφθεί την σελίδα του Πανεπιστημίου του Cambridge COVID-19 Sounds‘ webpage και να υποβάλλει το ηχητικό του μήνυμα την ώρα που βήχει ή μιλά.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως μόλις συμπληρώσουν την αρχική τους μελέτη και συλλογή δεδομένων, θα δώσουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και σε άλλους μελετητές.

Η καθηγήτρια Mascolo, τόνισε πως «έχοντας μιλήσει με αρκετούς γιατρούς, το πιο κοινό που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με κορονοϊό είναι ο τρόπος που αναπνέουν την ώρα που μιλούν, όπως επίσης ο ξηρός βήχας τους και ο τρόπος αναπνοής». Επομένως, λαμβάνονται έτσι πληροφορίες για τους αναπνευστικούς ήχους, που ενδεχομένως φανούν χρήσιμοι, στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Η εφαρμογή δεν έχει σκοπό να παρέχει ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες, ούτε προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που την χρησιμοποιούν
.

Πηγή: TheRegister

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.