Προς «κορονοτέστ» στα σχολεία. Στις 4 Ιανουαρίου η απόφαση για άνοιγμα - Όλα τα σενάρια


Να γίνονται τεστ κορονοΐου στα σχολεία, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές, εισηγείται η επιτροπή λοιμωξιολόγων, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Επανέλαβε ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι όλα θα εξεταστούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου που θα υπάρχουν και επιδημιολογικά στοιχεία από τις ήμερες των εορτών.

Υπογράμμισε ότι τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και στην Αττική.

Τι λένε οι ειδικοί

«Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

O κ. Γώγος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 4 ή 5 του μήνα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Είναι πρόωρο να ανοίξουμε όλες τις δραστηριότητες στις 7 Ιανουαρίου. Δε μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα μαζί» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Νικόλαος Καπραβέλος Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου είπε στον σταθμό μας ότι δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο και υπάρχει ακόμα υψηλό ιικό φορτίο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, πρότεινε στη συζήτηση για τα σχολεία να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ιικό φορτίο, που είναι απαγορευτικό.

Διαβάστε επίσης:



Ανησυχία για τα κρούσματα στην Αττική

Ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου στην Αθήνα και την Αττική θα είναι οι δύο τελευταίες μέρες του 2020, διότι, σε περίπτωση που ο αριθμός των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού δεν είναι μειωμένος σε σχέση με αυτόν που ανακοινώθηκε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, τον γεγονός θα αποτελεί αρχή ανησυχίας. Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος περιμένει μία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνεται στον κεντρικό και το νότιο τομέα.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στην Αθήνα και την Αττική θα είναι πολύ σημαντικά για την πορεία της νόσου στην περιοχή. Αν δεν υπάρξει μείωση αυτές τις δύο μέρες, θα αποτελέσει για εμάς αρχή ανησυχίας. Προσωπικά για την Αθήνα δε βλέπω μείωση και πιστεύω ότι θα πάει αυξητικά. Αυτό οφείλεται στην έντονη κινητικότητα» λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Διαβάστε επίσης:

Στις 4 Ιανουαρίου η απόφαση για το άνοιγμα σχολείων

Μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως το ζήτημα τέθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προς την επιτροπή των ειδικών και η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ώστε να «είμαστε σύντομα σε θέση να πούμε αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων της εκπαίδευσης». Επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες «και θα μείνουμε σ' αυτό μέχρι να υπάρξει η οριστική εισήγηση των ειδικών».

Σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου παραπέμπεται η λήψη αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων καθώς στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν προέκυψε ομογνωμία. Όπως τόνισε, «για τις αποφάσεις αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών -η οποία είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία- την οποία ακολουθούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.